Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Zlatan borde uppskatta hur Sundhage o Co kämpat sig upp

Lundhs blogg

Zlatan Ibrahimovic såg till att röra upp en hel del damm innan 2013 i Expressens intervju som publicerades på Juldagen. Landslagets lagkapten drog en lans för Anders Svensson och sågade mediernas hanterande av bilgåvan och avfärdade att Therese Sjögran skulle ha en lika fin gåva för att damerna lever på pengarna herrarna spelar in.

Utspelet ledde inte bara till en diskussion om herrar vs damer i fotboll utan även om allt från att Zlatan kan säga vad han vill utan att ifrågasättas till att publiceringen var ett haveri sett till att tidningens reporter Mattias Larsson inte ställde tillräckligt med följdfrågor och att man inte tagit in reaktioner från SvFF, Hamrén och så vidare.

Risken är dock att man blandar lite väl mycket och det är egentligen ganska enkelt. För SvFF ska det inte spela någon roll vem som drar in pengarna när man prisar en rekordinnehavare. Om man vill ge den som har spelat flest landskamper en bil så ska både herren och damen ha en bil. Den som inte inser det har en del att förstå när det gäller SvFF och dess uppdrag.

ANNONS

I grunden är det här förbundets fel och det är generalsekreterare Michael Santoft och fotbollschefen Lasse Richt som var ansvariga och att inte fler kring dem reagerade visar väl tyvärr att delar av förbundets ledning är fast i ett gammaldags tänkande. För det krävs inte mycket genustänk 2013 för att kunna räkna ut att det skulle bli reaktioner.

Om SvFF följt sin egen instruktionsbok när det gäller jämställdhet så hade man aldrig gjort missen på Fotbollsgalan och då hade den här debatten aldrig uppstått. Det är naturligtvis avgörande att den högsta ledningen för en folkrörelse som säger sig värna om allas lika rättigheter agerar rätt i sådana symbolfrågor.

När det gäller att jämföra herrar och damer så har jag missat att man gjort det i medierna. Har läst och sett det mesta och det har varit genomgående att man inte ska jämföra dem för det går inte. Så där är Zlatan snett på det.

ANNONS

Dessutom är det inte så att herrarna och damerna har samma förutsättningar ens i landslagen, det är inte ens nära, och det är marknaden som styr det. SvFF jobbar mot det men det tar tid att få till sådana skiften, och är inget konstigt att Zlatan o Co har det bättre än Schelin o Co.

Naturligtvis var det trist för Anders Svensson att hamna i den här debatten. Det är dock SvFF:s fel som hanterat det så erbarmligt dåligt. Sedan har Svensson fått enormt med hyllningar i medierna under hösten så ingen har missat vad han gjort för landslaget.

Medias uppdrag är att granska och ställa frågor och ifrågasätta. Vilket man gjorde och sedan var det tragiskt för SvFF att man gång på gång gjorde fel och skarvade med uppgifter och var taffliga, men det kan man inte lasta medierna för utan SvFF.

Det är inte medierna som står i direktsändning inför en dryg miljon tv-tittare och säger att Anders Svensson ska få en bil som sedan visar sig vara ett leasingavtal som vara i tre år. Det borde Zlatan ta med gänget vid Friends Arena.

ANNONS

Lika illa är det nu när SvFF-basen Karl-Erik Nilsson inte bryter julfirandet i en timme och ger svar på tal om var man står i frågan om herrar, damer, priser och så vidare. Istället lämnar man fältet fritt för en syn som är långt från SvFF:s.

När det gäller att intervjun var ett publicistiskt haveri så håller jag inte med, även om det kunde gjorts ännu bättre. Man saknar följdfrågor, det gör man nästan alltid när man hör eller läser i efterhand. Annat är det när man är mitt i elden och intervjuar någon, då är det lätt att missa.

Råkade vara i Peking 1996 när de mest profilerade och vassaste reportrarna följde statsminister Göran Persson som i ett tal lyfte fram vad landets politiska stabilitet betytt för den ekonomiska utvecklingen, men följdfrågorna uteblev, tills hemmaredaktionerna läst vad han sagt och då exploderade det.

ANNONS

Däremot är det förvånande att Expressen inte drog in SvFF, Hamrén, Sundhage och andra redan i förväg. För de satt ju på materialet som var sprängstoff, vilket reaktionerna visat, och hade kunnat äga storyn ännu mer än man gjorde.

Ingen kan kräva att PSG-spelaren Zlatan Ibrahimovic ska vara en förebild utan han får givetvis tycka vad han vill om herrar vs damer, medier och så vidare och det är väl bra att han uttrycker dem så alla vet var han står.

Däremot är det ett problem att Zlatan är lagkapten i det svenska herrlandslaget och uttrycker sig på det viset. Som lagkapten följer ett annat ansvar och andra krav när det gäller att agera som förebild, men det struntar han i.

Tyvärr har SvFF visat tidigare att man inte vågar påverka honom på minsta sätt utan han får göra som han vill. Vilket får följder, och det handlar knappast om att inte journalister vågar ställa frågor utan om att det finns få möjligheter till det.

ANNONS

Löjligast är ändå att Zlatan säger “Med all respekt för det damerna gör, de har gjort det fantastiskt bra” för att lite senare tycka att Sjögran ska nöja sig med en cykel med Zlatans autograf på…snacka om att inte ha någon respekt alls.

Deppigast är egentligen att Zlatan som så många gånger pratat om hur han med sin bakgrund behövt vara mycket bättre än andra för att bli accepterad. Hur tror han Pia Sundhage o Co har haft det på vägen? Han borde identifiera sig med dem, och inte sparka på dem.

Är det så att han känner sig hotad? Att EM i somras med fullsatta läktare, skön stämning och Pia-feber störde honom? Och att en SVT-reporter frågade honom om vem som var bäst av honom och Lotta Schelin? För att Sundhages Eriks-gata stört herrlandslaget är det ingen tvekan om, eller åtminstone högst upp.

ANNONS

Får Zlatan säga vad han vill, undrade en kvinna som ringde från P1? Ja, det får han givetvis, men ingen kan påstå att det passerar utan att folk reagerar. Att många håller med Zlatan säger väl också en del om klimatet i Sverige.

Sedan kan jag undra vem som hade nytta av hans planerade attack? Är rätt säker på vem som planterat det hela för att få till en rejäl motattack eftersom det blåst oerhört snålt efter bilhaveriet. För det är uppenbart att det fanns planerat när läget gavs.

Publicerad 2013-12-26 17:59

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto