Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Knappast medierna som är skyldiga när man själv gjort fel

Redan när Erik Hamrén tog ut landslagstruppen till vinterturnén och hade med Miiko Albornoz fick jag reaktioner på att jag ställde frågor om uttagningen sett till att hans dömdes för ett brott för ett år sedan.

Om vi bortser från alla som ansåg att MFF-backen inte borde få spela i landslaget så riktade många av kritikerna in sig på medierna som man ansåg drog upp brottet igen.

Bland dem fanns Häckens Moestafa El Kabir som på Twitter skrev att det var dags att koncentrera sig på vad Albornoz gjorde sportsligt och lägga det andra bakom oss. Anfallaren fick medhåll av en hel del och det var vi journalister som fick skit.

ANNONS

Jag har varit tydlig med min åsikt: man ska ha möjligheten att spela i landslaget efter avtjänat straff. Sett till att Albornoz fick villkorlig dom som ännu inte gått ut är det ett gränsfall men det går att acceptera.

Under lördagen kom beskedet att Miiko Albornoz väljer att spela för Chile iställlet för Sverige och han lämnar återbud till vinterturnén. Möjligheterna att spela VM lockar och MFF-backen talar även om starka band till Chile.

Sedan riktade han in sig på medierna:

Miiko Albornoz hymlar dock inte om att den mediala uppståndelsen kring det brott han dömdes för i februari förra året också har påverkat hans beslut.
– Det är klart att det spelade in. Det kommer alltid att förfölja mig och skrivas om varenda gång jag eventuellt blir uttagen i det svenska landslaget. I medias ögon är det svårt att få en andra chans.

ANNONS

Malmöförsvararen är ännu djupt ångerfull och tänker ofta på det som hände.
– Jag ångrar självklart det som hände för drygt ett år sedan, men jag tycker själv att jag tog konsekvenserna av mitt handlade och jobbade hårt med frågor om etik och ansvar. Dessutom har jag också ett ansvar mot alla andra inblandade som självklart också drabbas varenda gång det här kommer upp. Jag vill inte skada dom mer än jag redan gjort.

Efter beskedet kommenterade jag det i TV4-Sporten på lördagen och lyfte fram att det var en tuff smäll för Hamrén som backat honom, att det på vissa sätt är förståeligt men att det är fel att skylla på medierna, och att det inte är att ta ansvar.

Fick en hel del arga mejl direkt efter det:

Mejl 1

Läst Hamréns hållning till “debatten ” eller medias hetsjakt och vinklingar,  kloka ord.  Djävligt onödigt att hetsa upp stämningen kring albornoz också som jag skrivit till dig tidigare om, nu är han förlorad för svenska landslaget på grund av detta, lite ansvar har media också och att elda upp stämningen kan inte vara ett ansvarsområde eller hur? 

ANNONS
Albornoz unik spelstil som hade gjort sig bra i framtiden i svenska landslaget. Han har fått sitt straff, nu flyr han Sverige både på klubblag och landslag.

Mejl 2

Olof Lundh, dig lyssnar jag en hel del på och följer din blogg mm och tycker att du mestadels är mycket bra. Men idag blev jag riktigt förbannad när jag hörde ditt uttalande om Miiko A när det kommit fram att han väljer bort Sveriges landslag och kanske väljer att spela för Chile.

Du tycker inte att det är massmedias fel att han backar. SJÄLVKLART är det så att ni i massmedia jagar honom och inte låter någon glömma hans sexualbrott – trots att han avtjänat sitt villkorliga straff. “Media rapporterade att de frivilligt hade haft sex med varandra och att det inte hade förekommit våld eller hot. Åklagaren hade yrkat på villkorligt straff med hänsyn till Albornoz karriär och hans offentliga ställning”.

ANNONS

Men massmedia och alla som hatar MFF fortsätter naturligtvis att jaga honom. Han kommer aldrig att bli fri från detta i Sverige. Är Miiko A sämre än en våldtäktsman??? Nej, jag tycker verkligen inte det! Jag tycker det är häpnadsväckande hur han fortsatt får schavottera i massmedia och hur ni underbygger hatet mot Miiko att leva vidare. 

Hur många 14-åringar har sex idag med lite äldre pojkar/män? Det är helt åt helsike men ska Miiko  behöva lida för denna sin dumhet i hela sitt liv genom er i massmedia??? Lägg gärna ut namn på alla våldtäktsmän i dina bloggar. DE är avskum, det är inte Miiko. Han är ångerfull men döms som pedofil!!?? av packet i sociala medier. Har du läst hur man skriver om honom? Hemskt med tanke på att brottet inte på något sätt var under hot. En 14 1/1-årig tjej kan idag vara väldigt mogen och väldigt utmanande. Ingen ursäkt, vi har en åldergräns för sex i Sverige, men många tjejer har idag sex tidigare än de får enligt lagen och även med lite äldre killar. Det är ett faktum. 

ANNONS

Lägg ner skitsnacket. Din slutkommentar om att han är ju faktiskt dömd, så massmedia kan inte ha med något av hans beslut att göra, fick mig att fullständigt gå i taket. Du har inte längre mitt öra. Du tillhör de som jagar. Högst privat och med en kvinnas reflektion.

Självklart kan jag förstå att Miiko Albornoz skyller på medierna men det är faktiskt så att om han inte begått ett fel så hade aldrig medierna skrivit om det hela. Dessutom blir han – vare sig han vill eller ej – en del i större pussel där SvFF fått mycket kritik för hanterandet av olika frågor.

Dessutom har jag inte läst någon journalist som inte vill ge Miiko Albornoz en andra chans, med reservation för att jag har missat någon. Snarare är det så att den största ilskan och det största hatet stöter jag på från fans som inte sällan uttrycker sig brutalt och hårt och vill stoppa honom från landslaget.

ANNONS

Jag har själv gjort ett allvarligt fel i jobbet, när jag hade ett extraknäck som jag inte borde haft, och fick lämna jobbet som fotbollsreporter på Expressen i mars 2006. Vilket är något jag alltid bär med mig.

Inte klagar jag när medierna tar upp frågan sju år senare, som i Resumé i höstas eller i Kvällsposten i somras. Eller i King, Agendasättarna eller andra intervjuer. Det är en del av att ta ansvar att svara på frågor om det. Om jag inte gjort fel så hade jag sluppit frågor om det, och det är likadant med Albornoz.

Det är en del av verkligheten att man gjort fel och att det hänger på en och man får lära sig att svara på de frågorna också och visa att man försökt göra det bästa efter att man gjort fel. Att skylla på medierna då är att visa att man inte tar fullt ansvar.

Naturligtvis är det ett tapp att bra spelare som Miiko Albornoz och Agon MehmetiLoret Sadiku väljer att spela för Chile respektive Albanien men i en alltmer globaliserad värld så får SvFF och andra förbund vänja sig vid det. Kan inte se att Hamrén eller förbundet skulle kunna hanterat frågan bättre, för det går inte att använda hot som grund till en plats i landslaget.

ANNONS

***

Det talas om 11 minus i Stockholm i veckan. Inte fel att åka till Abu Dhabi då.

***

John Guidetti till Stoke? Enligt Daily Mail ska svensken gå på lån till Premier League-klubben redan under måndagen. Nog har han bra möjligheter att få spela där och det är det viktigaste. Speltid, speltid, speltid är allt som gäller för att han ska kunna ta sig tillbaka. Om jag valt hade jag sänkt ribban en aning och gått till en mindre klubb och en mindre liga, men det blir spännande att följa.

***

Här är en sammanställning över alla vinterturnéer genom åren med floppar och toppar från 1990 i Förenade Arabemiraten till 2013 i Thailand. Mycket nöje.

Publicerad 2014-01-13 kl 07:11

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto