Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Modernt slaveri byggde detta land

Fotbollskanalen On Tour är i gång och här är premiärprogrammet från Abu Dhabi där vi ser fram emot veckan och snackar med Guillermo Molins och Alexander Milosevic:

 

***

Vår man som kör oss i Abu Dhabi är från Nepal. En oerhört vänlig och trevlig man som inte tvekar att stå på gasen när Henrik Stenson har presskonferens och jag sagt att vi ska åka till Abu Dhabi Country Club och det i själva verket är på Abu Dhabi Golf Club. Vi hann och det var skönt att flyga fram i trafiken.

Vår man i Abu Dhabi har varit här i tre år och han jobbar sju dagar i veckan mellan 05:00 och 17:00 och har svårt att få verksamheten att gå runt för att han inte bara blir bötfälld i trafiken utan även av sina chefer. Ledigt har han bara om han når upp till sitt mål snabbare än på tolv timmar och då får han sluta tidigare.

ANNONS

Om han kör riktigt vasst och når målet i sex dagar i rad då får han ta ledigt den sjunde. Inte illa… Nej, det är naturligtvis skrämmande att få insyn i hur han blivit hitrekryterad med löfte om högre lön än i verkligheten och det är arbetsgivaren som sitter på passet. Han bor långt utanför Abu Dhabi och i gryningen varje morgon börjar skiftet.

Naturligtvis är det skit att Qatar fick köpa VM-slutspelet i fotboll 2022 av ett gäng gubbar i Fifa:s exekutivkommitté och det är för jävligt att man tror att flera tusen arbetare kommer att dö när de ska bygga arenor, vägar, hotell och annat som ska se till att ett land av Skånes storlek ska husera världens största show.

Det ska givetvis kritiseras men det är bisarrt att man samtidigt inte jagar efter Förenade Arabemiraten, Oman, Saudiarabien, Qatar och andra länder som utnyttjar Kafala-systemet där en arbetsgivare “sponsrar” en utländsk gästarbetare likt vår man och samtidigt gör personen i princip livegen.

ANNONS

För det går inte att byta arbetsgivare som vi kan göra i Sverige. Om man på något sätt ogillar läget och har hunnit betala av skulden till “sponsorn” så får man lämna landet med passet, men det går inte att skifta taxibolag. Fackföreningar? Haha, glöm det. Sjukvård? Skojar ni. Några rättigheter som helst? Nej.

Även om man som svensk kan köra en Roland Andersson och ta seden dit man kommer så gör det ont att se och höra om en modern form av slaveri. Visst, de får jobb och en del pengar men blir helt strippade på sina rättigheter. Samtidigt ser de till att de flesta medborgarna i de här länderna kan leva som kungar utan att behöva jobba med skitgrejer.

Återigen: det är givet att man ska lyfta fram VM och Qatar men för mig är det fel att idrotten alltid ska avkrävas ett ansvar men ingen säger något om att vi handlar som galningar med de shejkerna eller att många älskar att semestra, shoppa och åka skidor i Dubai och då antagligen hissar skygglappar för gästarbetarna som lägger grunden till tillvaron.

ANNONS

Jag missunnar inte de gamla pärlfiskarna i Abu Dhabi, som råkade snubbla över olja och gas, en stor rikedom och deras investeringsfond är i dag på 6300 miljarder kronor. Livet är inte rättvist och det är bara att gratulera dem. Däremot är det för jävligt att de inte kan betala ordentliga löner, det är knappast så att de inte har råd att pröjsa en taxichaffis från Nepal en dräglig lön.

När de inte fattar bättre det själva så måste andra påpeka det, och då inte bara genom att klaga på ett fotbolls-VM. För inte alla enorma projekt i den här regionen har en sportslig bakgrund utan det är parker, konstmuséer, nöjesparker, vattenländer, köpcentrum och en massa andra häftiga skrytbyggen och givetvis kostar det även människoliv att bygga dem – och det är för jävligt.

***

Gästspelade som golfreporter i morse och träffade Henrik Stenson. På min fråga om hur uppståndelsen efter hans succéår märktes så skickade han en passning till oss på TV4-Sporten: “Ja, du är ju här och det brukar du inte vara.” Att svensken är het är det inget snack om, alla de stora internationella medierna ville göra exklusiva grejer med honom.

ANNONS

Inte gjort golf sedan jag var NY-korre för Expressen och bevakade Annika Sörenstam, men det är onekligen en annan värld. I mitt nästa liv ska jag bli golfreporter…det är uppstyrt till max och knappast någon mixed zone att brottas i och sedan såg medialoungen bekväm ut och det såg inte ut att saknas något där.

***

Svårläst startelva på träningen i dag. Mittbackarna höll ihop lagmässigt med Backman-Milosevic samt Jansson-Johansson och Molins var anfallare ett tag och mittfältare ett annat. Demir och Johan Larsson gick utanpå AIK-backarna och det kanske är en tänkbar kvartett, samtidigt är Backman sent inkallad.

Det var varmt och tufft och det var tydligt att en del spelare varken tränat eller kört med boll på ett tag. Samtidigt gick det att ta på hur vissa spelare vill visa vad de kan som Fejzullahu, Pär Hansson och Magnus Eriksson. En lättare stukning fick David Mitov Nilsson att kliva av tidigt och IFK-kollegan Christoffer Nyman fick ont i låret på slutet och klev också av.

ANNONS

Så här hade jag kört: Hansson – Larsson, Milosevic, Jansson, Demir – Bahoui, Johansson, Lewicki, Hult – Fejzullahu, Eriksson.

***

Hamburger SV. Wolfsburg. FC Krasnodar. Det är även gott om utländska klubbar som kör träningsläger i Abu Dhabi. “Granen” och Wanderson körde hyfsat hårt på en plan en bättre utspark från svenskarnas träningsplan. På gräset intill var det Rafael van der Vaart o Co som gnuggade hårt.

***

Blev i det närmaste rövbombad av Marcus Allbäck i dag. Intervjuade Lasse Eriksson och det var han som fick smällen med bollen i bakhuvudet, men den gamle målvaktshjälten blev inte alls som Harry Redknapp:

[youtubeplay id=”EOgTCbz-XmU” size=”medium”]

Bäst där är att det var James Keene som sköt den förre Pompey-managern i huvudet.

Publicerad 2014-01-15 kl 12:49

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto