Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Spelarna som kan sikta på Zlatan o Co och de som får sikta på turné 2015

I natt flög landslaget hem från Abu Dhabi efter en dryg veckan med sex träningspass, en rad teoripass, två matcher och en del shopping, besök på nöjesfält och en hel del kortspel på hotellet.

Inget dåligt avbrott på försäsongen hemma i Sverige och egentligen har ingen fallit ur ramen. Tidigare år har man ganska tydligt kunnat se att en eller några spelare inte riktigt skött sig över helgerna och knappast varit i slag för att åka i väg på turné med landslaget.

Även om några spelare var blixtinkallade på grund av sena återbud har det sett överraskande bra ut. Dessutom mötte man bättre motstånd än på tidigare turnéer där det varit blandad kvalitet på de lokala lagen.

Däremot är det stora skillnader på vad de svenska spelarna kan ta för avstamp inför 2014 med tanke på A-landslaget. När några kan ha drömmar om att få vara med i EM-kvalet till hösten så kanske en del aldrig kommer närmare det riktiga Blågult än så här.

Får inte glömma att det finns spelare ute i Europa som inte varit med regelbundet som Oscar Wendt. Mathias Johansson, Oscar Hiljemark, Alexander Farnerud, Rasmus Bengtsson och Joel Ekstrand för att nämna några. Och spelare som Jimmy Durmaz och Erkan Zengin har knappt fått speltid.

Under tre matcher i vår (Turkiet borta i mars, en match i maj och en i juni) ska Erik Hamrén vaska fram grunderna till den trupp som ska inleda EM-kvalet i början av september. Av de som drog hem i natt är statusen olika:

Mot Zlatan o Co

 

Erton Fejzullahu

Redan i Thailand i fjol gjorde han intryck och var inkallad i VM-kvaltruppen mot Irland. Tog vid i år och stod för två mål och ett enormt slit. Hela tiden farlig med speed och spelsinne och gjorde spelarna bättre.

Pontus Jansson

Mittbacken såg till att få styr på Islands attacker många gånger och det är väl tveksamt om MFF får behålla honom – och får han speltid i ny klubb så är han nära en plats i EM-kvaltruppen. Ser till att få ordning på de flesta lägen.

Några för Hamrén att följa noga i vår

 

Pär Hansson

Gjorde vad han skulle mot Moldavien och har imponerat på träningarna. Uppskattad av målvakstränare Lasse Eriksson, men räcker han för att slå ut Wiland, Nordfeldt?

Robin Quaison

Ännu ett landslagsmål och det var ett riktigt vasst avslut. Kunde gjort ytterligare mål och han har gjort intryck på Hamrén. Måste hålla hög nivå i AIK.

Nabil Bahoui

Debutanten fick starta bägge landskamperna och hade del I två av Sveriges fyra mål. Har en stor potential och det såg givetvis förbundskaptenen. Upp till honom att visa det.

Emil Krafth

HIF:s tonårige högerback fixade en assist i debuten och var även solid när han fick starta mot Island. En som kan utmana Mikael Lustig på sikt.

Alexander Milosevic

Spelade mot Moldavien och var lätt rostig sett till att det är tidigt på säsongen men det går inte att missta sig om att han är en spelande mittback som Hamrén hade haft nytta av.

Jakob Johansson

Blåvitt-mittfältaren lever på sin arbetskapacitet och även om han inte alltid var vän med bollen i Abu Dhabi så har han tidigare visat att han kan utmana om en plats på mitten. Måste det till ett klubbyte?

Om de dominerar i klubblaget – då finns chansen men det dröjer

 

Andreas Blomqvist

Mjällby-spelarna gjorde starka insatser sett till at than debuterade och vågade bade hålla I bollen och ta avslut. Förspelet till Sveriges 2-0 mot Island var vackert.

Oscar Lewicki

Häckens mittfältare fick fjolåret förstört av skada men den här gamla MFF-talangen är en för framtiden. Likt en Tobias Linderoth så ser han till att vara på rätt plats och ordna upp det.

Guillermo Molins

Även om han kom direkt från semestern så skickade han i ett mål och det var framför allt i andra matchen där han fick 45 minuter som han gjorde avtryck.

Erdin Demir

En Hamrén-favorit på vintern och det är lätt att bli charmad av hans snabbhet och att han är villig att kliva på framåt men han är inte lika säker bakåt. Måste höja sig för att utmana till vänster.

Johan Larsson

En bra debut och hans man finns med i listan på högerbackar som ska ge Lustig konkurrens. Kan han utvecklas ytterligare? Är nog ett måste, och då kanske han måste flytta ut i Europa och spela.

Niklas Backman

Väldigt stark i matchen mot Moldavien och har varit nära länge och har en viktig egenskap i snabbheten. Måste få spela regelbundet, oavsett om det är i AIK eller ute i Europa, och där visa att han håller klass.

Får ta sikte på vinterturnén 2015

 

David Mitov Nilsson

En halvlek mot Island och flera bra räddningar. En klar injektion för IFK-målvakten att få visa att han kan vara med här.

Oscar Jansson

Örebros målvakt var duktig på träningarna men sattes inte på vidare prov under sina 45 minuter i målet.

Emil Forsberg

MFF-yttern fick debutera och hade några bra inslag men behöver bli jämnare i Malmö för att kunna ta ett kliv närmare Blågult.

Erik Johansson

Hamnade fel i någon duell men annars en stabil debut mot ett starkt Island och när han nu är uttalad mittback så har han chansen att utvecklas.

Niklas Hult

Skadan från hösten 2012 har hängt i länge och även om han gjorde bra ifrån sig här både som ytter och back så är han långt bak i kön. Måste tillbaka i toppslag i Elfsborg först och främst.

Magnus Eriksson

Allsvenskans poängkung hade svårt att sätta avtryck när han och Molins fick spela ihop mot Moldavien och det blev inte mer speltid heller.

Christoffer Nyman

Snygg assist till 2-0 mot Island och ett piggt inhopp men han är långt bak i kön och får lägga kraft på IFK och U21-landslaget.

*****

Turkiet-Sverige i Ankara 5 mars är nästa uppgift, fast än viktigare för Erik Hamrén är EM-kvallottningen i Nice 23 februari. Slipper gärna Island.

*****

Länge sedan jag träffade en så avspänd och trevlig Lars Lagerbäck. Höll på att dra till med Vigo 1998 men det är kanske att överdriva? Han har intressanta synpunkter och det kanske åren i Viasat-studion som gett honom en annan syn.

*****

Vet inte varför jag inte går i gång på Abu Dhabi och Dubai? Givetvis ogillar jag missbruket av gästarbetare, en del av kvinnosynen och bristen på demokrati. Sedan är det nog också att det jag som besökare stöter på mest enbart verkar handla om stålar, konsumtion, status och att ha det allra senaste.

Jag påverkas givetvis också av det men gillar det inte. Är det den brutala öppenheten kring att allt bara kretsar kring bilar, kläder, guld, flotta hotell och så vidare? Ja, jag vet inte, men det är inte riktigt min grej även om vädret är trevligt.

*****

Typiskt att EM-handbollen dog för svensk del till hemkomsten. Finns få sporter som kan vara lika spännande att kolla in när det är jämnt.

*****

En del av Henok Goitoms anhängare vill att Lars Lagerbäck ska ställas till svars för antalet mål AIK:aren gjorde i La Liga 2008-09 jämfört med konkurrenterna, och varför han inte fick vara med i landslaget då sett till vad de andra anfallarna gjorde? Den diskussionen är död och meningslös, och är rätt enkel för en tränare att döda.

Den diskussionen levde där och då och jag var inte ensam journalist att tycka att Goitom visat tillräckligt för att få en chans i landslaget, men det var Lagerbäck och Roland Andersson som bestämde. Under den perioden var konkurrensen tuff även om Elmander bara gjorde fem mål och så vidare.

Enda skälet att konfrontera Lagerbäck med Goitoms kritik i dag var ju anfallarens uppfattning att han ansetts som obekväm i svensk fotboll efter att i frustration uttalat sig efter en förlust mot Serbien med U21-landslaget och det kunde tolkas som tränarkritik.

Självklart kan det ha påverkat bilden av Goitom litegrann åren efter, inte minst om man inte övertygar förbundskaptenen sportsligt. Tyvärr är det omöjligt att bevisa, men det är viktigt att hålla diskussionen om det levande.

Publicerad 2014-01-22 kl 11:30

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons