POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Är det Zlatans sista (och bästa) chans att ta Champions?

Zlatan Ibrahimovic och Paris SG har överkomligt motstånd i Champions Leagues åttondelsfinal som börjar i kväll. Tyska Bayer Leverkusen väntar borta och är med rätta nederlagstippat, precis som sportchefen Rudi Völler säger, och det vore en mindre skräll om Leverkusen skulle skicka ut Qatars skrytbygge efter alla miljarder som gått in.

För även om Bayer Leverkusen inte är så uppskattat i Tyskland då ett stort bolag står bakom klubben och får äga mer än 49 procent så är klubben en junior i förhållande till PSG. Fem tyska klubbar är med på Deloittes 30-lista över de fotbollsklubbar som tar in mest intäkter och Leverkusen är inte en av dem och omsätter mindre än en fjärdedel av PSG.

Även om Sami Hyypiä fått styr på Leverkusen och klubben är tvåa i Bundesliga bakom suveränen Bayern München och dessutom tog sig vidare från gruppspelet i Champions League, trots 0-5 hemma mot Manchester United, och lyckades hålla Schaktar Donetsk bakom sig tabellen så är det ett svagare lag än PSG.

Möjligen att PSG:s försvar kan svaja en del men på mittfältet är det hög klass och Laurent Blanc har skaffat sig ännu ett alternativ i Yohan Cabaye att komplettera Matuidi, Veratti och Motta med. Framåt saknar man Edinson Cavani som är skadad men Zlatan har verkligen fortsatt med att leverera både mål och assist, så det borde det inte vara någon fara mot ett Leverkusen som visar svag form.

Det är självklart att Paris måste göra en stark insats för att skicka ut Leverkusen men med tanke på fem förluster på de sju senaste och att Sidney Sam redan skrivit på för Schalke 04 så är det inget lag i harmoni eller balans. Skyttekungen Stefan Kiessling har bara mäktat med ett mål på de tio senaste matcherna.

Även om PSG inte bara excellerat på andra sidan årsskiftet och bland annat åkt ur den franska cupen så måste det finnas ett lugn sett till att man drygat ut ligaledningen och är i final i Ligacupen. Det innebär att man kan lägga fullt fokus på Champions League som måste vara vårens viktigaste uppdrag när det ser ut att bli två andra titlar.

Sett till att det är helt fri lottning av kvartsfinalerna så behöver det inte bli ett rysarmotstånd för Paris SG. Det är klart att vinnarna i Bayern-Arsenal, Barcelona-Manchester C, Galatasaray-Chelsea, Schalke-Real Madrid är tufft men däremot är vinnarna mellan Milan-Atletico MadridOlympiacos-Manchester U och även Zenith-Borussia Dortmund hyfsade möjligheter.

Zlatan Ibrahimovic har trotsat åldrandet för forwards och visat att han håller världsklass i avslut och även om han fyller 33 år i höst så hänger han med de allra bästa. Så det går väl inte att säga att det är sista chansen att få lyfta bucklan han saknar i prisskåpet, men det är en väldigt bra chans i vår. Nästan i klass med när han spelade i Barcelona.

Återstår att se om Zlatan drabbas av det formfall som ofta förföljt honom i februari och mars under karriären? Inget tyder på det sett till att han fortsätter att göra mål och i fredagens segermatch gjorde han ett och var delaktig i de andra två målen. Och om PSG ska kunna gå långt i vår i CL så måste Zlatan fortsatt visa klassen.

Att han hänger med i kampen om bästa målskytt och effektivast poängspelare visar den statistiska genomgången som Carl-Johan Eelde skickat efter helgens ligaspel:

***

Muamer Tankovic har ett svårt beslut att fatta. Sverige eller Bosnien? Det är naturligtvis svårt att övertala spelare sett till att man inte kan garantera en plats i något landslag, och hot inte är rätt väg.

Spelaren måste känna för att landslag innan han tar det steget och sett till vad Tankovic sa till David B Larsson i januari om att han har svårt att se sig spela för något annat land än Sverige så borde det finnas goda chanser för Hamrén.

Samtidigt är det viktigt att påpeka att bara en tävlingsmatch binder en spelare till ett landslag så i teorin hade Tankovic kunnat spela mot Turkiet i mars och ändå byta till Bosnien om han drömmer om VM-spel.

Får hoppas att Sveriges lagkapten har ringt Tankovic för att berätta om möjligheterna, men i slutändan så måste man brinna för att spela för ett landslag – det går inte att schackra om det.

***

“House of Cards” på Netflix infriade mina högt ställda förväntningar. Sett fyra av de nya avsnitten i helgen och det är magi. Bara första avsnittet tog tag i en sett till en utveckling. Vill inte dra i väg alla avsnitt på en gång, måste dra ut på njutningen. Även glad över att det kommer en tredje säsong.

Deppade dock lite när jag förstod att jag får vänta ända till 6 juni för att ta “Orange is the new Black” vidare. Netflix håller oss fans på sträckbänken och det är två tv-serier som gjort avtryck hos mig och har egentligen bara följt “Sopranos” och “Solsidan” ordentligt i modern tid, eller ska man kalla dem streaming-serier?

***

OS-succén för Viasat tittarmässigt innebär framför allt en vinstlott för alla som säljer riktigt heta idrottsrättigheter. Det visar att idrotten är en av få saker som samlar massorna framför tv:n och alla andra möjliga plattformar.

Har svårt att se att SVT skulle kunna klara av att köpa OS på egen hand igen. Möjligen som en del av ett samarbete likt man köper EM och VM i fotboll ihop med TV4-gruppen, men prislappen kommer att rusa efter det här.

Givetvis kul att Viasat hanterat sändningarna så bra, men det är slående att MTG:s ledning gett klartecken att hålla igen på reklamen. Uppenbart är att man sett andra vinster än rena reklamintäkter med OS-sändningarna från Sotji.

***

Krönika om Håkan Milds avhopp.

***

Kina har återuppstått som fotbollsmarknad för svenska spelare. Bara hoppas att de får betalt till skillnad från Didier Drogba och Nicolas Anelka.

Efter att ha hälsat på Pelle Blohm i Dalian 1996 så hoppas jag att staden utvecklats. Det var ingen höjdare men Niklas Backman kanske får se en helt ny stad?

***

Ska man sända snack som skett “off the record” som när Patrik Berglund sågade Petter Northug? Viasat valde att göra det vilket fick Tre Kronor att bojkotta kanalen fram till att man fått en ursäkt, vilket man också fick.

A) Klart att man ska sända om det är något viktigt. Är en sågning av Northug tillräckligt viktig? Nja, det är tveksamt.

B) Om man ändå sänder så ska man inte backa, nu är det inget avgörande inslag men det är olyckligt om ett helt landslag kan styra verksamheten. Samtidigt säger det en del om att Viasat inte jobbar med nyheter.

C) Idrottare får hålla koll på vad de säger i umgänge med medier och har svårt att förstå att man inte vågar stå för åsikten om Northug. Det var knappast något kontroversiellt och Northug kan ta det.

D) Förstår inte att Tre Kronor inte har mer rutinerade spelare och ledare än att man lägger kraft på det. I grunden är det en fråga mellan Johan Thornberg och Patrik Berglund.

Publicerad 2014-02-18 kl 09:46

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto