POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Blåvitts transfervinst saknar några miljoner

Redan i somras var jag lite misstänksam mot Sunderlands värvning av David Moberg-Karlsson. Eller rättare sagt, misstänksam över att Sunderland betalade 18 miljoner kronor för en spelare som knappast tänt eld på allsvenskan, även om han gjort det bra i IFK Göteborg men det räcker sällan till Premier League.

Min undran kretsade kring Sunderlands nye sportchef Roberto De Fanti som varit Fifa-agent tidigare och då bland annat representerat Northern Sky/Kentaro i Italien gällande John Guidetti. Northern Sky/Kentaro är för övrigt samma agentfirma som representerade David Moberg-Karlsson i affären i somras.

Agenten Per Jonsson, som hjälper Moberg-Karlsson, har sagt att jag är helt fel på det i min undran efter min första blogg i somras och att det inte stämmer att det är något att ifrågasätta kring transfern. Därför var det intressant att kolla in IFK Göteborgs årsredovisning som kom i dag.

Den visade att klubben gjorde en vinst på 15,2 miljoner kronor på spelarförsäljningar under 2013. Glöm då inte att Tobias Hysén ingår i försäljningarna under 2013 (vilket Håkan Mild bekräftat) och den kinesiska klubben betalade kring åtta miljoner för den allsvenska skyttekungen.

Så på vägen har det försvunnit några miljoner, för jag har via en källa med direkt insyn i Sunderland (och som kontaktade mig efter min blogg i somras) fått reda på att klubben betalade ut över 18 miljoner kronor för David Moberg-Karlsson. Uppenbarligen har inte alla 18 miljoner nått IFK Göteborg, för då hade man gjort en större vinst.

Var har pengarna tagit vägen? Ja, det kan man undra. Antagligen så har mellanhänder förmedlat affären och på olika sätt kunnat ta betalt för att få till försäljningen. Sett till utvecklingen av priserna på allsvenska spelare som flyttar utomlands så är 18 miljoner kronor i det närmaste som en Triss-vinst och min tro är att Blåvitt accepterat en betydligt lägre summa.

Viktigt att påpeka att IFK Göteborg inte gjort något fel och man kanske inte ens har en aning om det hela, även om man kanske hoppat till efter att ha hört om 18 miljoner kronor och sett vad som trillat in på kontot. Samtidigt är man inte den första eller sista klubben som upplever det, och egentligen behöver knappt någon ha gjort något fel.

Naturligtvis går inget att bevisa något utan full insyn, och det är behöver absolut inte vara något olagligt. Att mellanhänder och agenter är med och hjälper till vid affärer och själva ser till att affärer blir av är inget nytt. Det är en del av verkligheten i fotbollens värld och där är agenter som mäklare i olika typer av branscher.

När jag når Håkan Mild i en rast på IHM säger han att han inte kommenterar några affärer som Blåvitt gör med med andra. Oavsett om jag frågar om klubb, summor eller om några mellanhänder hjälpt till så är Blåvitts avgående sportchef tydlig med att han inte lämnar några kommenterar. Det enda han säger är: “Man kan skriva ett avtal på många olika sätt”.

En teori kunde vara att David Moberg-Karlsson ingick i riskkapitalbolaget IFK Göteborg Fotboll AB men enligt Blåvitt-bloggaren Bluewithe och Lillywhite så ingick inte anfallaren enligt det avtal klubben gjorde med riskkapitalisterna 2007. Så dit ska inte miljonerna ha rullat i väg.

Vi kan konstatera att Sunderland sparkat Roberto Di Fanti efter ett drygt halvår på posten och man var missnöjd med flera av hans affärer som köpet av Jozy Altidore och en sommar där 14 nya spelare kom och nio lämnade klubben utan att det gett sportsliga avtryck.

Dessutom är David Moberg-Karlsson utlånad till Kilmarnock där han ännu inte fått speltid, och det fick han aldrig i Sunderland heller. Tuff omstart i Skottland men det är lätt att förstå att han inte kunde tacka nej till Premier League precis som att hans agent och IFK Göteborg också sa ja tack till affären.

Sedan kan man undra om det var det bästa för Moberg-Karlsson att gå till en klubb som var rejält ovanför hans nivå? Vilket knappast bygger självförtroende hos en ung spelare. Att då harva i ett reservlag eller försöka kriga för en plats i ett utvecklingslag är ingen lätt väg och nu väntar Kilmarnock.

Betydligt mer oroande för IFK Göteborg att klubben gör en förlust trots försäljningarna av Hysén och Moberg-Karlsson.

Publicerad 2014-02-27 kl 17:33

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto