Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Äntligen dags för Berg, eller?

I eftermiddag är Marcus Berg tillbaka i landslaget för första gången sedan hösten 2012 då han gjorde ett par inhopp och rakade in 2-0 mot Kazakstan i Malmö men mest var bänkad.

Oerhört välförtjänt efter en stark omstart av karriären i grekiska Panathinaikos och tio ligamål, varav ett mot Olympiakos i söndagens heta derby och där han även stod för en assist, är naturligtvis starkt.

Det är snart tio år sedan Marcus Berg debuterade i allsvenskan men han slog igenom på allvar först 2007 då han gjorde 14 mål på 17 matcher och i augusti blev dåvarande 21-åringen köpt av Groningen för 38 miljoner kronor.

Under sina två år i den holländska klubben fortsatte framgångarna: 32 mål på 56 ligamatcher. Debuten i A-landslaget skedde just i Turkiet för sex år sedan men då var konkurrensen hård från Ibrahimovic, Elmander, Allbäck Rosenberg.

Sverige spelade 0-0 i en rätt seg match i februari 2008 i Istanbul. Mesta jag minns av matchen är att det var fruktansvärt kallt och att vi var ute och handlade underställ under matchdagen och att ingen riktigt tog något kliv.

Det var en träningsmatch där Lars Lagerbäck slipade på EM-truppen inför Österrike och Schweiz men till slut fick inte Marcus Berg någon plats. Om ni minns så gjorde Henrik Larsson återigen comeback i Blågult och var överraskningen när förbundskaptenen presenterade EM-truppen i mitten av maj.

Istället dröjde A-landslaget till juni 2009 då Berg gjorde mål i VM-kvalet mot Malta på hemmaplan och var sedan en av få U21-landslagsspelare som dubblerade inför kommande hemma-EM på sommaren.

Väl där gjorde Marcus Berg sju mål och blev turneringens värdefullaste spelare och var starkt bidragande när Sverige gick till semifinal där England vann efter straffdrama. Efter succén i hemma-EM var det många rykten men Groningen hade en hög prislapp och agenten Sören Lerby fick jobba hårt och till slut köpte Hamburg loss svensken för 100 miljoner kronor.

Efter den övergången var det som om någon hällde grus i maskineriet för Torsby-sonen. En sjukdom gjorde att han kom snett in i första säsongen i HSV även om det blev hans bästa i Bundesliga. Fyra ligamål och fyra mål i Europa League med närmare 40 matcher varav två tredjedelar från start var inte nog.

Året efter Hamburg ut honom till PSV Eindhoven och han återförenades med Värmlands- och U21-polaren Ola Toivonen. Tio mål på 38 matcher var okej men inte tillräckligt för att PSV skulle vilja möta Hamburgs prislapp och det var tydligt att självförtroendet inte var hundra för Berg som återvände till Tyskland.

Där ville Hamburg emellanåt sälja den skadeförföljde svensken men det gick knappast och det var inte bara Bergs fel att klubben gick dåligt. Kolla bara det fria fall som skett och ingen kan påstå att det varit lätt. Under två säsonger blev det totalt 13 starter och 13 inhopp i liga och cup och blott 3 mål.

Höften har plågat honom och han blev opererad både 2011 och 2013 och med bara ett år kvar på kontraktet med Hamburg så köpte den tyska klubben ut honom i somras. Den krisande storklubben Panathinaikos som startat om skickade tränaren Yannis Anastasiou till Sverige för att övertyga Berg om att välja Aten. Tio mål senare går det inte att klaga.

[youtubeplay id=”L3dvjHezClY” size=”large”]

Även om Johan Elmander har prenumererat på platsen längst fram och gjort ett hästjobb för Erik Hamrén, och inte minst för partnern Zlatan Ibrahimovic, så hade en vassare målskytt inte varit fel och där har en formstark Berg alla de rätta egenskaperna.

Vill se honom ta med sig formen in i landslaget och visa att han ska vara den som utnyttjar Zlatans framspelningar i EM-kvalet i höst. För även om det tagit längre tid för Berg att hitta rätt så är han bara 27 år och har mycket kvar.

Publicerad 2014-03-03 kl 13:28

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons