Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Siffrorna som bevisar: Zlatan bättre än någonsin

Zlatan Ibrahimovic ska i kväll ta Paris SG mot Champions Leagues kvartsfinal. Om det qatariska miljardbygget skulle tappa 4-0 mot Bayer Leverkusen på hemmaplan hade det varit en av turneringens skrällar. Det kan knappast hända och PSG kan ta sikte på lottningen där det finns fler lag man vill undvika.

Den svenske lagkaptenen går från klarhet till klarhet och min personliga statistikguru Carl-Johan Eelde har tagit fram siffrorna som visar att Zlatan är bättre än någonsin. Med minst 14 matcher kvar att spela så har han tagit hem fler poäng än någon tidigare säsong i karriären och då är det ändå så att han fyller 33 i höst.

För att inse storheten i 52 poäng under en säsong så är det något Cristiano Ronaldo vara klarat tre gånger och Lionel Messi fem gånger, men det är få andra som är där uppe och det är 14 matcher kvar, eller mer om PSG avancerar.

PSG kan med flyt i lottningen kanske ställas mot Atlético Madrid i kvartsfinal och kännas som favorit. Även mot ett aning svagare Barcelona, Manchester United/Olympiakos hade man kunnat se en möjlighet till avancemang.

I helgen gick Zlatan även om Gunnar Nordahls 225 gjorda ligamål och är uppe i 226 mål på 383 ligamatcher utanför Sverige. Sedan Ajax köpte honom våren 2001 och han började i holländska ligan har det blivit 226 mål och 79 assist vilket 305 poäng på 383 matcher.

Att det ens finns folk som anser att det går att diskutera om Zlatan är Sveriges största spelare genom tiderna övergår mitt förstånd. Ja, jag har varit kritisk till honom gällande vissa aspekter genom åren men han är outstanding spelmässigt hur man än mäter och kollar.

Egentligen är det bara två saker han saknar: en Champions League-titel och en framgång med Sverige i ett mästerskap. Än finns det tid för att Zlatan har visat att han bara blir bättre och bättre och få trodde nog att han skulle göra sin bästa säsong som 32-åring.

De som rackar ner på Ligue 1 inser inte att det knappast är lätt att göra mål i den ligan, det är fysiskt stora och tuffa backar och skytteligans vinnare når sällan 20 gjorda mål. Än mer imponerande att Zlatan nått de siffrorna efter att ha spelat större delen av karriären i det försvarskickliga serie A.

***
Fick redan i höstas höra om att Helsingborgs IF skulle gå back upp emot 20 miljoner kronor. Vi ringde både HIF-basen och klubbdirektören Paul Myllenberg som ihärdigt nekade till uppgifterna. Talade de sanning? Nej, det är klart att de inte gjorde och nu visade sig att man löst det hela med att sälja rättigheter till spelare.

Är inte förvånad över att idrottsledare ljuger, utan det är rätt vanligt. Tyvärr är ofta fans naiva och köper snacket om att medierna bara är ute efter att baktala föreningen och när väl sanningen kommer fram är det för sent. Något är ruttet i Helsingborgs IF och det är slående att föreningen kan göra samma ekonomiska miss bara tio år senare.

***

Malmö FF gnällde när FC Köpenhamn gick på Roland Nilsson och när Brann ville ha fystränaren Simon Hollyhead, men har inga problem att nonchalera Höllviken om Olof Pehrsson. Svårt att se logiken i det, men det är klart att det aldrig är fel när far super.

***

Glad över Atlético Madrids framgångar. Gillar inte skulderna som man fått dras med sett till den spanska statens slapphet men Madrids andralag är det närmaste ett spanska favoritlag som jag haft. Under en tågluffning i slutet av 1980-talet, då jag samlade på fotbollströjor, så fick jag åka ända ut till Vicente Calderon för att få tag på en randig matchtröja, däremot kryllade det av Real Madrids vita.

Var fascinerad över att till och med klubbshopen sålde en falsktillverkad tröja i oerhört sladdrigt material, men det var trots allt rött och vitt och något som stack ut. En raritet som fortfarande ligger i min låda med tröjor och även om den spände som ett ålaskinn redan då så hade jag inte tvekat att dra på mig den.

Diego Simeone har onekligen fått en prägel på laget som fortsätter att ta kliv och om man kan fortsätta i Champions League så kanske man kan beta av på skuldberget. Gillar fotbollen man spelar och det är svårt att inte uppskatta Diego Costas framfart och kombon av Simeones attityd och Costas cdriv är en jag njuter av, även om jag aldrig förstått naturaliseringen av andra nationers spelare och det är svårt att se honom i Spaniens tröja.

***

Bayern München. Ja, herregud vilket lag, vilket spel och vilket ostoppbart kollektiv av idel stjärnor. Pep Guardiola gjorde det omöjliga, han förbättrade världens bästa klubb.

***

Fascinerad av att SvFF lägger kraft på att jaga Ekot efter nyheten om att förbundet inte alls gick 16 miljoner plus utan 113 miljoner back. Även om SvFF använder en annan metod för att redovisa sitt ekonomiska resultat är verkligheten den att Friends Arena och dess drift är att sänke som drar ner förbundet mer än det lyfter.

Samtidigt vet man av erfarenhet att SvFF bara jagar och blir ilsket när man träffat en öm punkt. Reportern Claes Aronsson, som själv är ekonom, har nu tagit hjälp av en skicklig redovisningsexpert på Handelshögskolan, och har tidigare gått bakvägen för att få fram hur illa det går för driftsbolaget.

Det deppigaste i hela sörjan är att ingen egentligen vågar ställa ledningen till svars. I den svenska fotbollsfamiljen håller man käften, helt enkelt. Påminner om min krönika från tidigare om att golvet slår i taket, och det är tyvärr en verklighet och jag har däremot pratat med många starka män som “off the record” har oerhört med synpunkter men inte kliver upp på barrikaderna.

Publicerad 2014-03-12 kl 09:43

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons