Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Ett skrämmande exempel på varför tystnad är fel

Har ofta kritiserat idrottsrörelsen för att det är för tyst och att man inte vågar kliva fram och säga vad man tycker. En rädsla att stöta sig med maktens män. Inte sällan leder det till att en massa skit kan pågå. Hamnade framför ett program i SVT som handlade om min gamla förening Lugi där jag spelade handboll under en rad år när jag växte upp.

SE PROGRAMMET HÄR.

 

Efter jag sett programmet kommer minnena om hur vi “alla” visste att Lugis starke man, som även var hög chef på kommunen, utnyttjade sina positioner för att begå övergrepp på unga pojkar i över 30 år. Jag har kompisar som simmade nakna, ryggsim då, för att det var något han begärde i utbyte mot sommarjobb och ledaren stod på 3:an för att se, och har många gånger hört storyn som Jens Nilson är stark nog att berätta om i programmet.

ANNONS

Det var klassiskt att utbyta sina värsta stories om den här mannen mellan olika handbollsspelare och även om jag själv aldrig behövde söka sommarjobb som badvakt så har jag hört om olika exempel, och det bisarra är att vi satt och garvade åt det som unga, bilden av ledaren på treans trampolin och polaren som simmade ryggsim naken. Att ingen av oss fattade allvaret och agerade och anmälde.

Det sjuka är att vi var så många som visste om det, även en rad vuxna, och ändå hände ingenting. Tystnaden var total i Lund ända fram till mitten av 1990-talet då han fick lämna föreningen efter 40 år men polisutredningen lades ner. Så han kunde fortsätta att verka i andra föreningar och internationellt och först efter hans död 2007 så kunde Sydsvenskan fyra år senare avslöja allt när några spelare vågade kliva fram.

ANNONS

I efterhand är det obegripligt att det kunde fortgå och att inga vuxna agerade och det värsta är att en del fortsätter att förneka att de här övergreppen skedde. Hade han sådana känningar i polisen också? Hur kunde han ha en sådan makt? Oavsett är det uppenbart att en kultur av tystnad ger grogrund för att det kan ske hemska saker.

Publicerad 2014-03-27 kl 08:44

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto