POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

En tung vecka gav många mejl med synpunkter, tips och tankar

Varje dag cyklar jag förbi Stadion och ser de många och rörande hyllningarna till den avlidne Dif-supportern. Döden är så svår att ta in, för samtidigt rusar livet fram för oss andra med alla vanliga plus och minus i tillvaron och för hans familj blir livet sig aldrig likt igen. Det är så förbannat grymt.

Mäktigt att se hyllningarna från fansen i samband med Djurgården-Halmstad och var det en match Dif skulle vinna var det den här, och förhoppningen är att den tragiska händelsen i Helsingborg blir en vändpunkt och ett slut på en epok och att hatet och våldet som förekommit minskar.

Under veckan har det mejlats, twittrats facebookats och här är en del av alla mejl som kommit denna tunga vecka:

Från David:

Hej Olof, jag har en infallsvinkel mot problemet fotboll och våld jag gärna delger och sprider för att göra folk medvetna om vad det egentligen handlar om. Ur detta kan man sedan angripa problemet på ett mer klarsynt sätt anser jag. Nedan följer min redogörelse.

Det diskuteras ett otal lösningar för att få bukt med fotbollsvåldet (utanför arenorna),då själva arenorna de senaste åren haft i princip noll incidenter av sammandrabbningar mellan olika lagtillhörigheter. Det är med andra ord betydligt mer säkert att se på fotboll än att exempelvis  gå på krogen.

Varje helg orsakar nattklubbar/krogar s alkoholförsäljning indirekt mängder av våldsbrott. En lördag i Göteborgs nattliv innehåller fler våldsbrott än vad som skett på “nya” Gamla Ullevis alla verksamma år.

Alkohol ligger bakom mängder av dödsfall och andra grova våldsbrott varje år. Varför talas det inte ens om att reglera användandet av denna  drog som klassas som en av världens farligaste? 

Nu vill man att fotbollen får bort hatet för att bli av med våldet, är inte detta egentligen bara ännu en undanflykt för att slippa handskas med det egentliga problemet som är alkoholen?

Det är helt surrealistiskt hur samhället söker sopa undan det egentliga problemet bakom våldsbrotten genom att konstruera artificiella lösningar så att vi kan fortsätta leva i lögnen och fortsätta dricka oss fulla.

Ta bort alkoholen och samhället skulle spara 20/30 miljarder kronor varje år. Våldsbrotten skulle minska dramatiskt. Så vem är det egentligen som är motsägelsefull/naiv när den talar om att problemet inom fotbollen löses genom mindre hat, ingen ståplats eller noll bortapublik?

Ser man inte den självklara kopplingen mellan alkohol och våldet? Värnar man så hårt om sin alkohol att det måste gå att kombinera med andra lösningar. Är vi så jävla beroende  att moralen flyger all världens väg när det handlar om alkohol?

Ena sekunden sitter personer och förkastar fotbollsrörelsen samtidigt som ett förbud av alkohol hade minskat antal dödsfall och misshandlar dramatiskt i Sverige med omedelbar verkan men är något man inte ens reflekterar över eller kan tänka sig.

Kommande dagar kommer alkoholen skörda nya offer runt om i samhället. Fotbollsarenorna är en tryggare plats än ute på stan, så ta er dit gott folk.

Inlägg från fyra 11-åriga tjejer i Solnaskola:

Vi ungdomar har också åsikter! Här är våra:

Vi lider med er alla som tycker att fotboll ska vara roligt att se på. Vi vill inte känna oss oroliga när vi, våra föräldrar eller våra vänner ska gå och se på fotboll. Känslan innan och efter en match borde inte vara sorgfylld, den borde vara fylld med glädje. Vi tror inte att någon vill känna sig rädd när man går till eller från en match. Det finns inget som kallas ”fel färger”, det är passionen för laget, för fotbollen som spelar roll. Heja på ditt lag, visa dem ditt stöd, låt andra göra samma sak. Vi ser hellre heja-klackar kämpa om vilka som låter högst än människor som slåss för sitt lag. Vi vill inte höra er skrika kränkande eller nedsättande ord.

Det är fotbollen som är viktig, inte laget! Love your team

Från Joakim:

Hej Olof,

Fotbollen har ett annat problem som det inte pratas och skrivs om så ofta och som de är nästan ensamma om bland alla idrotter. Det jag syftar på är hur spelare tillåts att uppträda under matcher. Till att börja med finns det ett språkbruk dels spelare emellan men framförallt mot domare som är närmast barnförbjudet. Jag kan inte förstå att detta inte beivras hårdare. Utöver detta så filmar fotbollsspelare gärna till sig fördelar, detta leder till frisparkar, straffsparkar och ibland utvisade motståndare. Sparka undan bollen efter avblåsning är ett annat otyg. Det är kort sagt en otroligt dålig kultur och moral bland fotbollsspelare på planen och de tillåts att bete sig på detta viset ofta utan åtgärd även när domaren ser det.

Jag tror det är en jätteviktig sak att spelarna är föredömen såväl på som vid sidan av planen. Vad ska ungdomarna tänka och tycka när det tydligen är ok att deras favoritspelare och förebild vräker ur sig könsord och annat oskrivbart samt filmar sig till fördelar på planen utan att detta beivras? Det saknas på något sätt en heder bland fotbollsspelare när de är på planen, alla sätt att fuska för att vinna fördelar är tillåtna. Jämför till exempel med handboll, basket och många andra idrotter. Tuffa idrotter rent fysiskt men det finns ändå en form av gentlemannamässigt uppträdande. Detta ser man sällan inom fotbollen.

Jag tror att denna usla kultur där alldeles för mycket är tillåtet speglar av sig till de som sitter på läktarna. Jag har själv gått på fotboll regelbundet i 30 år och sett med egna ögon hur åskådare på läktaren irriterar sig över fusket och i ren frustration blir aggressiva och sin tur vräker ur sig otrevligheter. Här har fotbollsförbundet ett stort ansvar och de måste agera.

Från Ola:

Hej!

När jag läser bloggen på nedanstående länk blir jag bara så in i helvete rädd. Lika jävla rädd som jag var på Olympia, och på väg därifrån, i söndags. 48 år, gått på fotboll sen jag var 5, men aldrig upplevt något liknande.

Var är vår älskade fotboll på väg? Är detta den utlösande faktorn som får till någon form av attitydförändring? Förändrad lagstiftning? Tror tyvärr inte det hjälper. Det ligger enbart hos en enskilda individen, det är endast denne som kan stå för förändringen.

Flertalet av oss är uppfostrade med att man inte slår på andra människor, det ligger liksom i sakens natur och vad som ligger bakom gärningar som den i Helsingborg, ja det är för mig helt ofattbart. Hur fan förklarar man för barn att deras pappa inte kommer hem efter en fotbollsmatch?

Fy fan. Det är rent för jävligt. Är väldigt rörd över alla samtal, SMS, twitter m.m som jag fått från så ofantligt många okända människor.

Det är från Djurgårdare, AIK:are, Göteborgare m.m och det är väldigt starka ord som gör att man vet att man gjorde något bra. Här finns ändå någon sorts förbrödring.

Jag gjorde precis allt vad jag kunde. Jag gjorde mitt absolut bästa. Tyvärr räckte det inte den här gången.

https://intefanvetjag.blogg.se/2014/march/

Från Oskar:

Hej Olof. 

Till att börja med vill jag säga att jag respekterar dig djupt som fotbollsjournalist och som människa.  Du gör mycket gott i tv och skriver på en nivå som inte många andra i detta land behärskar. 

I media just nu känns det dock som att det finns en väldigt stor desperation angående det tragiska dödsfallet i Helsingborg. Politiker i synnerhet försöker ta till sig billiga poäng.

Jag själv har gått på fotboll sen jag var så liten att jag knappt kunde gå själv. Många utav mina år på Stadion har varit från ståplats, har åkt land och rike runt och följt mitt kära Djurgår´. Kan väl säga att jag känner kulturen kring DIF mer än väl. Har dock de senaste säsongerna suttit på familjeläktaren med min äldsta son. Betryggande att sitta där med andra familjer och slippa språkbruket från övriga sektioner.

Fylleriet är väl det allra bästa att slippa! Det är något som jag inte hört någon diskutera efter helgen som gått. Matchen spelades en söndag och pubarna öppnar upp kl 11 på förmiddagen. Det är ju otroliga pengar dessa pubar gör en premiärhelg som denna. 

Jag leker med tanken att man inte skulle få hålla öppet så tidigt en helgmatch. Visst att folk skulle få tag i rusdrycken på annat sätt men det skulle likt förbannat försvåra saken en söndag dessutom när systembolaget är stängt.

Men en nykter människa(även en firmagrabb) skulle inte glasa ett annat lags s.k julgran. Jag ser helt klart alkoholen som den absolut största boven i detta drama. Det är så enormt många människor som inte kan behärska berusningsformen i samband med fotboll. 

Fotboll och öl är ju som bröd och smör. Jag själv tar gärna en IPA eller något annat då och då men att servera tonvis med öl många timmar innan avspark inför en högriskmatch är inte jätteklokt. Där Olof, där har vi vår fotbollskulturs största skurk. Många runt mig som jag har gått på fotboll med genom åren skulle aldrig vilja se mig mer över dessa rader.  

Från Peter:

Hej Journalister,

Mindre än ett dygn hade gått efter det tragiska mordet på Dif-supportern, att då inte ens under gårdagens match kunna skärpa till sig hålla sams och försöka förstå allvaret är beklämmande och helt ofattbart. Nu var tydligen en nioårig grabb nära att åsamkas brännskador i ansiktet. Vill jag ha min grabb på samma plats nästa match? Inte en chans i helvetet.

Skickade precis tillbaka mitt årskort till AIK, tragiskt nog med insikten att det inte är klubben/klubbarnas fel.  Jag vet hur mycket kraft, energi och pengar (cirka 4,6 miljoner/år exkluderat ideella ordningsvakter och brotts/rekryteringsförbyggande samhällsarbete) som AIK lägger ner. Pengar som skulle kunna användas till ungdomsverksamheten för att skapa en social stabil plattform för många ”trasiga” ungdomar att fostras ur.

Jag är genuint sårad och ledsen över att vår fina Allsvenska just nu våldtas och invaderas av parasiter i form av samhällets vilsna ungdomar utan någon tydlig mening i sina liv.

FY FAN VAD HEMSKT TRAGISKT!

Från Stefan:

  1. Jag tillhör, sedan fotbollskanalen startade, nog en av dina trognaste läsare. Jag håller med 90% av det du skriver, har förståelse, men en annan åsikt i runt 10%, men tycker 99% är riktigt riktig bra.
  2. Att du gav dig på Reinfeldt och Co häromdagen var Helt Rätt. Vår idrottsminister och även justistieminister är ju Helt Ute Och Cyklar. Jag väntar fortfarande på ett klarläggande rörande hur många gånger, och när senast Idrottsministern var på en vanlig allsvensk fotbollsmatch. Hon verkar helt verklighetsfrånvänd.  Ett skämt till idrotssminister.
  3. Rörande Bengalbrännandet igår….om nu bengaler är så förbjudna och så farliga…varför grips inte bengalbrännarna? Varför har inte alla bengalbrännare gripits ? Om det nu är så farligt och förbjudet…varför har man aldrig gripit bengalbrännarna…de har ju eldat bengaler sedan 90-talet….?
  4. Att du jagar förbundet och den utpräglade svåger/muta/kompis kultur ska du ha stor eloge för. Det är så ruttet. Men rörande arenan (friends) så är det väl egentligen Lagrell som är ansvarig…men nuvarande befattningshavare har ett ansvar att det inte ställde frågor till Lagrell (precis som ingen internt ställer frågor till nuvarande ledning).
  5. Du ska varken skämmas för eller leva med ditt misstag att du tipsade en agent för xx antal år sedan. Som vanlig läsare är det helt oväsentligt. Man värderar inte en journalist efter det. En vanlig människa kan hålla isär två roller. Och om det nu är så känsligt (kanske mest för andra journalister) så ska du släppa det. Det är inget som ligger dig till last. Jag som läsare, ursäkta svenskan, skiter i det.
  6. Dessutom ska du vara stolt och nöjd över att du lyckats skapa det som jag, och flera med mig, ändå betraktar som navet för fotbollsnyheter/information i Sverige. Måhända är svt text tv ett förstahandsval vad gäller resultatrapportering men i övrigt är fotbollskanalen numero ono. Och att ha skapat detta är inte kattskit. Tvärtom.
  7. Fortsätt med det du gör på det sätt du gör. Du behövs. Den svenska fotbollen behöver dig.

Från Ingemar

Brev till Svensk Elitfotboll.                                                                          2014-03-31

Jag vill härmed delge er mina synpunkter hur jag tycker att ni inom Svensk Elitfotboll bör hantera bortasupportrar i samband med fotbollsmatcherna. En bortasupporter från Brommapojkarna som kommer till Helsingborg är inget problem. Men när supportrar från AIK, Djurgården, Malmö FF, IFK Göteborg etc kommer i stort antal då blir det problem.

Mitt förslag är att bortasupportrar endast får tillgång till matcharenan om de åker till arenan i bortalagets regi. Det skall vara registrerade och kontrollerade supportrar som bokar biljetter via den egna klubben. De skall komma direkt med buss till arenan även om de har åkt ett specialchartrat tåg den längsta sträckan.

Bortalaget skall således ha största möjliga kontroll över sina supportrar och de som missköter sig får inte åka med. Ingen av dessa supportrar skall ut i hemmalagets stadscentrum på eget bevåg med alla sina klubbmärken fullt synliga eftersom det idag finns  ”huliganer, kriminella och risksupportrar  på båda  sidor som bara väntar på att konfrontera varandra.

Det är hemmalagets supportrar som äger sin stad när det är fotbollsfest. Det är inte heller rimligt  att polisen skall tvingas binda upp stora resurser för att försöka kontrollera skanderande, berusade och maskerade bortasupportrar som marscherar till och från matcharenan i städernas centrum.

Förslag på  maskeringsförbud, registrering, lagföring och andra insatser från politiker kommer inte att vara tillräckligt om inte ni ställer krav på de risksupportrar som vill gå på lagens bortamatcher.

Om inte barnfamiljer och fotbollsintresserade  kan gå på matcherna utan att riskera  våldsinslag och i värsta fall livet när s.k. ”supportrar” vill konfrontera varandra  så återstår bara att  förbjuda bortasupportrar helt eller ta bort ståplatsläktare etc.

Att särskilt stor restriktivitet måste övervägas på orter där det finns fler än ett fotbollslag  i samma serie är också helt rimligt. Ingen skulle heller komma på tanken att blanda supportergrupperna inne på arenorna. Detta borde i än högre grad gälla även utanför dessa såväl före som efter match.

Även om politikerna borde göra mer så är det ytterst ni som har ansvaret för att hantera dessa supportrar eller välja bort dem helt. Det gäller att ha en realistisk syn på hur unga delvis berusade män klarar av att uppföra sig i samband med fotbollsmatcher.

En utökad social kontroll vid bortamatcher i klubbarnas regi kan sannolikt väsentligt minska berusning, maskering och pyroteknik och få även de mest våldsbenägna att faktiskt förstå att de representerar sin klubb och att de ska se sitt lag spela fotboll.

Från Erland:

Hej Olof !

Jag måste fråga dig som har möjlighet att påverka och lyfta fram viktiga saker inom fotbollen. Min fråga är, När man pratar om idioter som förstör Varför pratar man inte om dessa som går in på en krog / pub  och som igår slår sönder en hel krog.

Om jag som privatperson gör det så får jag fängelse med all rätt. Men när fotbollsfans gör det så händer ingenting alls ? Jag menar att detta är ju inte fotbollens fel naturligtvis, men polisen måste ju rensa upp ibland dessa galningar i samhället precis som vanligt.

Titta på demonstrationer för övrigt då är polisen där direkt,men när det gäller fotbollsfans då gör polisen ingenting alls och detta håller inte. Vi har hur många exempel som helst på tråkigheter speciellt i Sthlm, Men det daltas för mör mycket i Sverige.

Titta på England där åker dom dit så att det stänker om det måste bli samma i Sverige. Varför inte begränsa bortafans till max 2 500 personer t,ex på bortamatcherna? men här ser man ju att det räcker med en idiot som förstör för andra.

Jag jobbar i Skrapan på Söder i Sthlm och snacka om att ha Bajenfans runt fötterna, men oftast aldrig problem men när de kommer in på arenan så brakar helvetet löst.

Mitt råd . Sluta dalta ! På stan måste samhället upprätthålla lag och ordning det har inte med fotbollen att göra ,däremot på och runt arenan måste klubbarna göra sitt och vet att dom gör det också. Det är polisen som inte gör nog på stan sätt in vattenkanoner eller vad som helst.

Alternativt tycker jag stäng krogarna när det brakar loss med stök och bråk ,lås dom ute helt enkelt. Jag håller med Hasse Backe och Henke Larsson igår.

Från Tobias som skriver öppet brev:

Hej,

Du kanske minns mig. Vi har stött på varandra från tid till annan. Vi har setts på stan och vi har sjungit tillsammans. Vi har delat glädje och sorg med varandra. Skrattat och suckat, jublat och buat. Vi har suttit på samma buss, till den där staden på andra sidan landet. Tagit en öl på samma ställen, köpt likadana tröjor. Vi har delat mycket du och jag, men nu skriver jag till dig för att säga att jag är trött på dig.

Jag är trött på att du ska provocera. Att du ska starta bråk för att du gillar kicken och att du ska förstöra för att det ger just dig något. Jag är trött på att du ska ha en halsduk över ansiktet för att du vill känna dig farlig. Jag är trött på det för att det du gör drabbar andra, och jag är trött på det för att det gör att min glädje förknippas med och anses bidra till den skada du gör.

Jag har alldeles för länge fått dras med dig. Du har fått mig att tvivla på om jag hör hemma på läktaren som är mitt hem. Du har fått mig till dåligt samvete när min glädje tolkas som hotfull och min sång gör folk illa till mods. Det har gått alldeles för länge nu, och därför vill jag säga en sak till dig: Sluta ta för dig i ett sammanhang där du inte är önskvärd, där du tvingar andra att vara en del av dina egna usla värderingar.

Kanske minns du den där gången. Vi åkte den där bussen, till den där staden. Vi samlades på den där platsen, du, jag och alla andra. Man kunde ta på stämningen, minns du det? Alla hade väntat så länge, och nu var det dags. Alla var glada och fyllda av den där positiva känslan, den där som är så speciell när det handlar om vårt lag och vår sport. Alla kände lyckan. Alla utom du, och det är jag så fruktansvärt trött på. Vi skulle gå leendes genom staden, sjunga och dansa. Men du ville vara vår representant, gå i främsta ledet och vara arg. Luva hade du också, och halsduken var uppdragen över näsan. Man måste få visa känslor och gå upp i varv tyckte du. Elda igång stämningen genom att vara förbannad, kanske provocera lite genom att ta sönder saker. Det blir ju så mycket bättre stämning då. Tyckte du.

Vi andra håller inte med. Din luva och din uppdragna halsduk gör våra kläder till gangsterkläder. Ditt temperament gör vår glädje till provokation, gör vår glada sång hotfull. Den hängivne supportern som jobbar för klubbens bästa tvingas stå för dina fel, förklara sig för sina vänner. ”Jag såg att han hade en tatuering med ett klubbmärke. Jag visste inte att han gillade att slåss”. Det gör han inte alls. Snälla, jag orkar inte mer. Försvinn.

Jag vet hur det kan vara, jag har varit med när du inte var det. Testa att vara som oss andra, jag tror du kommer gilla det. I längden kommer vi alla vinna på det.

Med vänliga hälsningar, En riktig supporter i en och alla av Sveriges fotbollsföreningar

Från Hanna

Hej,mycket sorglig dag igår ,särskilt för anhöriga till manen .Tragiskt rakt igenom. Men har misshandeln i Helsingborg med fotboll att göra?

Varje morgon innan jag går till jobbet ,läser text-TV. Konstaterar att 50% rubriker handlar om våldsbrott,det speglar vårt samhälle .Att det händer i anslutning till en fotbollsmatch är inte särskilt förvånande.Har svårt att lasta klubbar för det.Vem lastas för det vardagliga våldet då?

Från Anonym

Hej!

En tråkig händelse och många åsikter givetvis. Inslaget på TV4 i morse där ni tre medelålders män skulle komma med några konstruktiva förslag gav inte mycket…..

Om det i varje Allsvensk omgång är 100 000 personer som mer eller mindre berusade hejar på sina lag så är det i mina ögon konstigt att det inte blir mera allvarliga skador än det faktisk blir.

Någon nämnde maskeringsförbud. Skall jag som i min religions namn måste bära någon sorts döljande huvudbonad förvägras att gå på fotboll…? Fotbollen skulle åka dit som diskriminerande och många skulle känna sig kränkta…

Programledarna bollade inte några konkreta förslag som skulle göra skillnad, vilket jag tyckte var synd. Panelen hade kunnat få välja på följande som skulle göra skillnad:

 -spela utan publik

-förbjuda bortaklackar

-alkoholförbud, idrotten borde kunna klara sig utan alkohol på matcherna

– förbjud män 15 till 40 år att gå på matcherna.

Fotbollen får välja alternativ, det är inte en sak för våra politiker som du tjatade om….. Låt nu inte detta bli för stort så att populistiska politiker lovar det ena och det andra.

Det är betydligt viktigare att lägga pengar på den personliga säkerheten så att man riskfritt vågar ta sig till och från jobbet….

I min ungdom satt man inte på krogen innan match. Man satte sig på cykeln hemmavid 30 minuter innan match o cyklade ner till arenan….

Publicerad 2014-04-07 kl 11:30

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå