POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Var det PZG:s sista CL-chans?

Chelsea slog ut Paris SG ur Champions League efter ett sent mål av Demba Ba. Imponerande av José Mourinho o Co att återigen kunna gräva fram ett resultat trots 1-3 från första matchen och det är naturligtvis inte någon slump att London-laget som vann Champions League 2012 och Europa League 2013 är vasst på just det.

Bittert för Zlatan Ibrahimovic som fick följa dramatiken från läktaren efter skadan i den första kvartsfinalen. Han gjorde ingen stark insats i den första matchen men med tanke på hur svagt PSG uppträdde på Stamford Bridge så hade Zlatan givetvis varit en nödvändig förstärkning. Edinson Cavani var synnerligen blek och Laurent Blanc verkade tagen av stunden och inte förmögen att handla.

Förutom målen hade Chelsea flera träffar i virket och det var inget snack om att man var starkare. PSG kom till för få möjligheter och de man skapade ledde till för svaga avslut. Nej, det var ingen stor stund för Paris som verkade inställt på att försvara sig till ett avancemang och sedan föll i sista stund och då var det så dags att flytta upp spelet.

Egentligen är det inte förvånande att PSG inte kommer längre i perspektivet av att man bygger upp klubben och att man tagit kliv men inte tillräckliga. Så man måste ge klubben mer tid och det svider mest för Zlatan Ibrahimovic som fyller 33 i höst men som ännu så länge inte visat några tecken på att åldern hunnit ikapp honom.

Däremot är frågan om Uefa kommer att agera efter sitt nya regelverk Financial Fair Play? Det rimliga vore då att Paris SG inte fick vara med i Champions League sett till den konstruerade omsättningsökningen (via bolag i Qatar som är närstående ägarna) och som ändå inte täcker förlusterna som klubben gör.

Det har läckt ut att Uefa granskar just PSG hårdare, men samtidigt får man inte glömma bort att Michel Platini är fransman och han röstade på Qatar när det gällde VM 2022 och hans son jobbar med bolag som har koppling till det lilla emiratet. Qatar har även pumpat in pengar i fransk fotboll via det nya tv-avtalet där man tvingade Canal Plus att öka sin satsning.

Efter matchen twittrade jag om att det var trist att PSG åkte ut och fick en hel del hugg. Självklart tycker jag så, där spelar den enda svensken och det hade varit roligt om han gick vidare. Lägg till att han är värd en finalchans i Champions League sett till hans mäktiga karriär. Ja, jag tyckte likadant när han spelade i andra klubbar, för som svensk är det kul att se en svensk gå långt.

***

SUPERLIVE 20:50 torsdag kväll.

***

Poddpremiären är äntligen ute och du hittar intervjun med Jonas Eriksson här.

Och här svarar jag på frågor om poddandet och vad jag vill med det.

Podden finns i iTunes, på podcaster och även för Android.

***

Humor att Ekwall är förvånad…han har ju alltid sagt att inget varar för evigt.

***

Podd nummer två är inspelad och det var ett givande samtal med en frispråkig person. Podd nummer tre är bokad och den personen kräver att få ta med sig en ytterligare person.

***

TV4 rustar ner lokal-TV. Oerhört bistert och tråkigt, dels på ett personligt plan för alla som drabbas, dels för att det är ett hot mot demokratin och samhället att TV4 följer många andra i branschen och drar ner för att försvara vinsterna. Vems är ansvaret?

Ja, det är givetvis ägarna och i det här fallet familjen Bonnier som stakar ut riktningen. Naturligtvis kan man efterlysa ett större mod från familjekoncernen som genom åren tjänat miljarder på sina medier och en större uthållighet.

Tyvärr är det inte bättre i andra koncerner likt Stampen (G-P och många andra lokaltidningar) och Schibsted (Aftonbladet, SvD) där man också dragit ner. Det är inte så många år sedan Bladets anställda inte förstod hur den vinstgivande tidningen kunde presentera ännu ett sparpaket.

Värsta är att det är svårt att se någon lösning på problematiken där konsumenter vant sig vid att det inte ska kosta så mycket att ta del av nyheter. Det började med Metro och sedan gick det vidare med medier på nätet och i slutändan är det tittare och läsare som styr genom att inte vilja betala för journalistik i olika former.

Det är som att alla som pensionssparare är delaktiga i kvartalskapitalismen vare sig de vill eller ej. För i samma sekund som det är okej för ens pensionsfonder att jaga bästa avkastning så leder det till att man rationaliserar och jagar kostnader och straffar de företag som inte följer.

På ett liknande sätt har vi alla varit med om att slå undan benen för medierna. Sedan är det upp till alla att bedöma om det är något som hotar demokratin och samhället, och i så fall se till att de styrande agerar.

Eller så får vi sätta vår tro till alternativa mediaformer och att de ser till att samhället får ta del av mer än underhållning, livesänd sport och matprogram. Bröd och cirkus!

Publicerad 2014-04-09 kl 12:58

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå