POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Svårt att förstå Manchester Uniteds agerande

David Moyes fick kicken nästan på dagen ett år efter att Manchester United vann Premier League. Uppgifterna om att skotten skulle få sparken och ersättas av en inhoppande Ryan Giggs läckte ut till flera engelska medier under måndagen. På tisdagen blev det bekräftat när Uniteds vd Ed Woodward ska ha meddelat Moyes att han får sluta som manager efter mindre än ett år.

Annat ljud i skällan när Sir Alex Ferguson upplyste fansen om att deras jobb var att “stand by your man”. Det visade sig att ingen stod bakom Moyes när det väl började blåsa riktigt snålt.

De välinformerade engelska tidningarna ger bilden av att Uniteds styrelse tappade tålamodet med David Moyes efter förlusten borta mot Olympiakos. Man vågade helt enkelt inte ge honom 1,5 miljard kronor för att stöpa om truppen. När sedan ytterligare förluster följde kände man ett behov att agera och den lama insatsen i förlusten mot Everton i helgen blev avslutningen.

Många slår nu fast att redan från början insåg de att Moyes var fel man för uppdraget. Ja, det må vara så att han jobbat under helt andra förutsättningar i Everton men det var rätt tyst från många förra sommaren när Sir Alex Ferguson pekade ut sin ersättare och klubben gav Moyes ett sexårskontrakt. Efter en svag sommar när det gällde värvningar så haltade klubben in och fick aldrig ordning på spelet.

I en del engelska tidningar målar man bilden av att han tappade omklädningsrummet och att spelarna inte ville spela för honom. De kände att han var ute på det djupa utan att vare sig bottna eller kunna simma. Därefter gick det utför. Bristen på en tydlig spelidé och att Moyes verkade lamslagen samt att han rensat ut Fergusons ledarstab var bidragande.

Ändå går det inte att komma runt vilket oerhört misslyckande det här är för Uniteds ledning. Tvingas kicka en manager de gav ett sexårskontrakt för mindre än ett år sedan och man lät honom även köpa spelare för runt 800 miljoner kronor. Visst, vd:n David Gill har lämnat och Ferguson är bara en del av styrelsen i dag men det är givet att de har ett inflytande.

Dessutom finns ägarfamiljen Glazer som plundrat klubben på pengar – över sju miljarder kronor har gått till räntor, lån och avgifter sedan övertagandet 2005 – och även för dem är det ett riktigt bakslag och lär späda på fansens ilska. Rekryteringen av en ersättare till Sir Alex Ferguson var givetvis svår men frågan är om det inte var ett misstag att “Fergie” själv var inblandad i det skiftet.

För mig är det svårt att förstå att man inte hade bättre koll på David Moyes än att man känner sig tvingad att kicka honom i april. Han borde fått mer tid på sig om man för mindre än ett år sedan gav honom ett sexårskontrakt. Det är ganska ologiskt att satsa så tungt på en manager och sedan visa att långsiktighet och kontinuitet inte betyder något. Sir Alex Ferguson fick mer tid på sig utan resultat.

Det var rätt givet att det skulle vara svårt att ta över en trupp som formats så av föregångaren och även om det var ett misstag av Moyes att helt byta ut ledarstaben så borde man rimligen ha större tilltro till en manager som man bundit sig så hårt till. Som tur var hade man en begräsning av fallskärmen till 50 miljoner kronor men det är ändå en rejäl smäll.

Nej, United har inte varit sig likt och spelet har varit ångestframkallande för alla fans. Det har varit tydligt att Moyes inte har hittat rätt vare sig i trupp eller i laguppställning och egentligen bara väntat på att säsongen ska ta slut och att sommarens transfers ska ta vid. Där han var utlovad resurser för att sätta sin prägel på klubben, men så blev det inte.

Om nu Moyes var helt snett på det så faller ansvaret högre upp och att vd:n Ed Woodward inte blir mer ifrågasatt är underligt. Kanske han klarar sig på grund av att ekonomin är stark och att man sytt ihop en rad olika reklamdealar som visat att varumärket är starkt. Fast någon borde reagerat tidigare på att Moyes fimpade alla ledare och i princip ryckte in med ett helt nytt gäng.

Det är en rad frågor som poppar upp och Uniteds ledning och Glazers har ännu så länge klarat sig ur det här. Louis van Gaal är ingen lätt man att handskas med men kanske är det rätt man? Hade hellre sett en Michael Laudrup som manager för United eller Jürgen Klopp. Diego Simeone är också ett intressant namn, men klarar United-stjärnorna av honom?

 

Publicerad 2014-04-22 kl 11:07

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå