Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Blatter måste dö på posten för att skydda hemligheterna

Lundhs blogg

Sista chansen att kvala in till Grandiosa SM i Fotbollskunskap via krogtävling är på måndag 12 maj på O’Leary’sRegeringsgatan 113. Avspark 18:30. Bara att anmäla intresse HÄR.

Har redan vaskat fram 16 finalister från Lund, Kalmar, Borås och Göteborg och det är vassa lirare. Fortfarande kan ni kvala via dator och mobil och det gör ni HÄR.

***

Har juiceclensat under tre dygn. Har inte känt mig så pigg sedan jag föddes efter att det var slutfört, körde morgonpromenad i Kalmar…lite överdrivet. Däremot har jag inte fått den utlovade lystern i huden. Kanske det kommer. Om det sedan funkar eller ej överlåter jag åt andra. Lärde mig tidigt att effekten av placebo kan vara lika uppskattad så länge man inte fattar bättre.

Kollega Ekwall uppger att han är orolig över mina nya grepp. Själv är jag inte det minsta orolig över det. Värre var att höra honom rabbla Lunds största fotbollsspelare genom tiderna och först kasta fram Lino Boriero och sedan följa upp med Lomma-sonen Roger Ljung, som förvisso spelade för Lunds BK, och på tredje plats peta in en Roos.

Annons

Lunda-sonen Martin Dahlin som vann VM-brons, gjorde fyra mål i USA-VM och hade en firad karriär i Malmö FF, Borussia Mönchengladbach och landslaget och även spelade i Roma, Blackburn och Hamburg platsade alltså inte ens på Ekwalls topp-tre. Herregud, när kommer killarna i vita rockar?

***

Hockey-VM flyttar på Fotbollskanalen Europa på söndag. Programmet som bland annat presenterar vinnarna av Premier League och skildrar guldkampen i La Liga går i TV12 klockan 23:00. Givetvis kan ni även se det på fotbollskanalen.se samt dess appar.

***

Ametist Azordegan gjorde fel när hon kallade Janne Josefsson nazist och så vidare i hennes ifrågasättande av Uppdrag Gransknings koll av vänstervåldet. Ja, det var dumt men vem har inte gjort något dumt i affekt? De flesta skulle jag tro. Vad är det för dårar som hotar någon till döden för det? Obegripligt. Jag gillar både Azordegans och UG:s mod att våga gå emot, det borde flera göra.

Annons

***

Först köpte de enda araberna utan stålar Leeds United. Nu har en italienare utan rejäla stålar tagit över klubben. Istället för att köpa tillbaka Elland Road direkt som utlovat så flyttar Massimo Cellino verksamheten från träningsanläggningen till Elland Road under två månader för att spara pengar. Ja, herregud.

***

Fifa är en speciell organisation för att vara snäll och historierna om korruptionen och misskötseln är så många att det är oerhört skickligt av Sepp Blatter att överleva som president. Måste ge honom att han onekligen vet hur man ska hålla ihop ett gäng av över 200 stater med helt olika förutsättningar, kulturer och strukturer. Ja, det är makalöst att han fixar det.

Förklaringen är enkel: det handlar om cash. Fifa är en magnifik pengamaskin som drar in miljarder och Blatter ser till att trycka ner stålar i organisationen och sedan struntar han i om nationsförbundens toppar behåller allt själva eller faktiskt låter det gå ner till fotbollen.

Annons

I många länder är det en fantastisk kassako att vara ordförande i fotbollsförbundet. Förutom all service så får man en massa VM-biljetter som man kan sälja på svarta börsen och tjäna pengar. Sedan kan man casha in på sin röst när det är dags för olika val. Win-win-win.

Lägg till att ju högre man kommer upp i Fifa ju mer dras man in i ett gytter av långa limousiner, bra platser på hedersläktare, överdådiga lyxhotell, dignande bufféer och ett flöde av traktamenten. Ingen har heller insyn i exakt hur lyxigt det är.

Varför har inte mer kommit ut? Ja, det är ju för att ingen riktigt vågar äventyra systemet. Lennart Johansson satt i många år i det högsta styrande organet i Fifa och även om han varit kritisk så tog han också för sig av det goda livet.

Glöm inte heller att Lennart Johansson, som jag gillar på många sätt, länge ville sätta en åldersgräns för hur länge man kunde vara ledare…ända tills den skulle drabba honom själv. Då körde han en quick-step som hade platsat i Let’s Dance.

Annons

Det är så i alla delar av samhället att de flesta är sig själv närmast. Vem vill riskera sin plats i första klass på flyget till Brasilien och med extra allt? Ja, det är rätt få och där ska vi inte tro något om de europeiska topparna som gärna vill segla under en annan flagga.

Glöm inte att SvFF-basen Karl-Erik Nilsson tog ut full politikerpension efter åren som kommunalråd och samtidigt jobbade han för fullt och tog in de pengarna i ett bolag för att undvika beskattning av dem. Också en så kallad win-win.

Naturligtvis vill ingen av de här herrarna någonsin erkänna att de tagit uppdragen på grund av att det finns makt, pengar och hela härligheten. Utan det heter att de tjänar fotbollen, vilket kanske är sant men inte hela sanningen.

Sepp Blatter aviserar nu att han kör vidare som Fifa-president. Han ställer upp för en femte period trots att han är 78 år gammal. Skälet är att han inte slutfört sitt uppdrag. Fifa:s förre generalsekreterare slog Lennart Johansson i valet 1998 och nu vill han hålla på till 2019.

Annons

Schweizaren vill naturligtvis dö på posten som Fifa-president. Han skulle aldrig våga lämna Fifa:s högkvarter för då kan man räkna med att en massa skit hade blivit utstädat ut och Blatter hade fått skulden för allt.

Det finns en massa hemligheter – bara det att ingen vet vad Fifa-folket tjänar – och det är dem Sepp Blatter vill skydda snarare än att det handlar om något uppdrag. Sedan är det så att han bara är vald för att han smörjer maskineriet med Fifa:s stålar.

Publicerad 2014-05-09 12:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto