Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Får Erik Hamrén betalt av SVT - eller har SvFF köpt in sig i VM-studion?

Lundhs blogg

Läste DN-Croneman om SVT:s val att plocka in Erik Hamrén i studion under ett par veckor av VM. Även om jag inte håller med Johan Croneman om allt så sätter han fingret på en intressant punkt.

SVT skall inte bygga relationer med mannen som leder och är ansvarig för Sveriges populäraste landslag, hade han varit en före detta förbundskapten, visst, men nu är han den nuvarande och den närvarande kaptenen, han skall inte vara en del av SVT:s verksamhet, i något avseende. Han skall inte stå på deras lönelista. Eller lista över anställda. Eller anlitade. Eller frilansare. Eller vad fasen de nu väljer att kalla det.

Hur skall SVT:s ordinarie experter förhålla sig till Erik Hamrén efter VM, när de inte ingår i samma trupp längre? Man visar på extremt uselt omdöme. Det är ett helt oacceptabelt förhållande. Om jag inte litar på deras integritet? Nej, icke!

Annons

Faktum är att Erik Hamréns omdöme också sviktar. Och Svenska Fotbollförbundets. Skall han i sin tur bygga särskilda relationer med ett särskilt mediabolag? Kommer han som sagt att vara avlönad av SVT? Vilken ersättning kommer han ha, det vill vi gärna veta?! Eller skall han jobba gratis?

Johan Croneman använder sig av samma grepp som många journalister, han hårdvinklar och raljerar, men om man kan se bortom en del formuleringar så har han viktiga poänger i texten och framför allt gällande experterna.

Mest gällande Erik Hamrén som trots allt har ett av Sveriges tyngsta ledarjobb som tränare och som ska inleda ett EM-kval i höst och som nu ska sitta och tjabba med Pops, Fjäll, Frändén och Nannskog och vara en del av den stora produktionen för att i höst granskas av en del av dem.

Jag vet att man i princip inte får kritisera SVT och särskilt inte om man jobbar på ett kommersiellt tv-bolag, men det struntar jag i. För det måste vara så att vi ska ställa de högsta kraven på ett licensfinansierat företag som utan problem ska kunna hålla journalistiken högst.

Annons

I en tid när kommersiella mediaföretag är pressade och där ägarna vill behålla höga vinstmarginaler så får emellanåt journalistiken stryka på foten hos oss. Det är förbannat trist och där är jag och ägarna av Bonniers eller Schibsted inte på samma våglängd men jag förstår å andra sidan att man inte bara kan sitta passiv och vänta in skiftena.

SVT får varje år fyra miljarder kronor att snurra verksamheten kring och ett år där man tappat OS så finns det nataurligtvis rejält med pengar över till VM i fotboll. Vilket är helt rätt, för jag betalar gladeligen pengar till både SVT och SR för det är något Sverige behöver och är en bra motpol till de kommersiella aktörerna, men då måste också SVT agera journalistiskt.

Vilket man inte gör när man tar in en förbundskapten som expert under några veckor. Undrar om SVT betalar honom? I så fall, hur mycket? Eller är det så att SvFF helt enkelt står för Hamréns gästspel i SVT-studion för att försöka göra en “Lasse Lagerbäck” och lyfta hans popularitet?

Annons

I så fall än mer tveksamt sett till att SVT i så fall låter ett förbund indirekt köpa sig en plats i en stor produktion. SVT:s projektledare Max Bursell vill inte svara på den frågan och hänvisar till sekretess i avtalet. Jaha, det var tråkigt att man inte kan klarlägga det.

Innan ni kastar er på mejlen så vet jag givetvis att Leif Boork, som jobbar med Damkronorna, kör på TV4, att Niklas Wikegård jobbat med Djurgården och att Caroline Seger, Henrik Larsson och Bojan Djordjic alla jobbade med EM 2012.

I min värld har aldrig två fel blivit ett rätt och det finns naturligtvis problem även där, när man jobbar ihop med dem man ska granska. Det leder ofelbart till svårigheter och gränsdragningar som inte alltid är lätta att hantera.

För när man kamperar ihop under ett VM med långa sändningar och mycket tid ihop så svetsas man samman. Det ger problem inte bara för SVT:s journalister utan även för andra medier som kanske undrar om Hamrén gör som Göran Persson gjorde med Erik Fichtelius och gynnar SVT framöver.

Annons

Kan ge ett exempel där jag sommaren 2007 först avslöjade att Sven-Göran Eriksson var klar för Manchester City och sedan följde upp det några veckor senare med nyheten att Roland Andersson fått frågan om att bli assistent och funderade på att lämna landslaget. När Andersson nobbade fick jag tipset att Hasse Backe, som då jobbade för TV4, var aktuell för jobbet.

Jag sökte Hasse Backe en fredag kväll, då han var på trav i Halmstad om jag minns rätt, och han svarade inte på telefon. Efter ett tag kom ett kort sms och där han dementerade uppgifterna. Det blev så att jag låg lågt, det är lätt att ta hänsyn till någon man jobbar med, och jag bannade sedan mig själv när Aftonbladet hade nyheten söndag morgon.

Givetvis är det bättre att ha spelare och ledare som slutat i tv-studion och inte ha aktiva ledare och spelare. Sedan finns det givetvis grader i helvetet och en spelare är inte på samma nivå som en landslagsledare. En tränare i superettan har inte samma tyngd som en förbundskapten, men man hamnar alltid i svåra situationer om aktiva är med i studion.

Annons

Sedan ställer jag högre krav på SVT som trots allt är licensfinansierat med medborgarnas stålar och slipper jaga intäkter från reklam. Förutom när det handlar om Melodifestivalen och sommarens VM i fotboll. Man får inte glömma att SVT inte kunnat köpa VM om man inte samarbetat med TV4 eller någon annan kommersiell aktör. Så reklamen som en del gnäller på finansierar även VM i SVT.

Ska verkligen poängtera att jag har stor respekt för de som jobbar med SVT:s VM-sändningar och är övertygad om att man kommer att ro hem en vass bevakning, men det måste gå att ifrågasätta även public service som emellanåt svänger sig med en hög svansföring och sällan kan reflektera över en nedrustning av journalistiken.

Däremot är jag inte övertygad om att Erik Hamrén blir en Lagerbäcks succé, Lotta Schelin kan bli en vass förstärkning.

Annons
Publicerad 2014-05-18 22:46

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto