Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Att Tyresö spelar final är Financial Scandal snarare än Fair Play

Henrik Rydström är veckans poddgäst och ni kan lyssna på honom HÄR. Kalmar-ikonen berättar om känslorna att stå vid sidan efter att ha representerat KFF sedan tidernas begynnelse och varför Kalmar är ett topplag i år. Sedan går vi igenom hans mediakåthet, varför ingen ställer Zlatan till svars, när KFF-styrelsen censurerade honom, hur det är att träna dagens unga ego-generation, om att vara marxist och bolagsägare i ett, varför det är okej att trakassera en del personer och att Rydström fortfarande tappar fattningen.

***

Har nu ordnat biljetter till Lugi-Alingsås i Malmö på lördag. Mot SM-guld.

***

ANNONS

Halvkonkursade Tyresö FF har inga pengar och Uefa lånar via SvFF ut en del av de garanterade prispengarna på 1,8 miljoner kronor för att klubben ska kunna åka till Lissabon, enligt Aftonbladets initierade Anders Nilsson. Det sker i samma veva som Uefa straffar rika ägare till Manchester City och Paris SG för att de skickar in pengar de har i sina klubbar.

Det handlar om böter på 4-500 miljoner kronor och begränsningar av trupperna. Ja, herregud, det är inte klokt. Att Uefa och SvFF står helt handfallna när fuskbygget Tyresö FF tar sig fram till final i Champions League är ett tecken på att fotbollen saknar styrning helt och hållet. Att andra klubbar håller så pass god min är också fascinerande.

Det Tyresö FF håller på med är dopning och det borde bestraffas betydligt hårdare än att arabiska och ryska ägare väljer att ta av sitt överskott och satsa på fotbollsklubbar. Financial Fair Play, my ass. Naturligtvis inte riktat till Tyresös spelare som inte hade insyn, men att klubben ändå får sola sig i den här kortvariga glansen är en skandal.

ANNONS

Det är uppenbart att klubbledningen kört fulspel och allt med med sikte på Champions League och löneinblickarna tack vare den statliga lönegranatin visar att man fullständigt tappat vettet. Runt 175 000 för de stora stjärnorna likt Marta och brassan har även en stor del av vinstbonusen, om den nu inte hamnar hos fogden i slutändan.

Att Karl-Erik Nilsson o Co från SvFF också solar sig i den solkiga glansen av ett ekonomiskt fuskbygge är också illa. SvFF-basen skulle varit tydlig med ett avståndstagande, för detta är ingen framgång för svensk fotboll utan detta är ett svenskt klubblag som fuskat sig hela vägen till final. Ja, jag vet att det finns andra klubbar på både herrsidan och damsidan som gjort liknande, men flera fel ger aldrig ett rätt.

Bara det att elitlicensen i Sverige innebär att klubben skickas ur allsvenska till nästa säsong visar att systemet är för trögt och tamt. Hur ska det vara möjligt att kunna komma undan med en bokföring som måste varit en kuliss värdig Nordkorea eller någon annan fabricerad verklighet? Det är obegripligt att det kunnat gå så långt och att inte mer händer när man väl bryter mot reglerna.

ANNONS

Även om det finns ett diffust löfte om ett projekt i Nigeria där Tyresö FF ska utbilda spelare och tränare i utbyte mot en vinst på fyra miljoner kronor så borde man inte fått chansen att spela en final i Champions League innan det var hemma. Uefa-basen Michel Platini ser ut som en tomte när han nu ska dela ut pris till Tyresö FF som gjort av med pengar man inte hade, till skillnad från de straffade PSG och Manchester City.

***

Kul att Allsvenskan skaffar ett museum men bara digitalt är för tamt. Borde vara något större.

***

SVT köpte Champions League-finalen mellan Tyresö och Wolfsburg. Bara att gratulera till ett bra köp och det svider naturligtvis att TV4 som visat matcherna fram till nu inte kunde hugga på fri-tv-rättigheten (Eurosport har annan tv-rättighet) men finalen var tvungen att gå i TV4 och där låg redan en VM-kvartsfinal i hockey och det gick inte att ändra på.

ANNONS

Så det är skälet till att TV4 inte kunde köpa finalen. Fick även höra av TV4:s expert Malin Swedberg att många inom damfotbollen gnäller på TV4 och var glada över att SVT köpt matchen. Visst, man slipper reklam men man kan undra var det evigt hyllade SVT varit i dessa dryga tio år där TV4 satsat rejält på EM, VM, landskamper och allsvenskan för damer?

Naturligtvis hade SVT kunnat köpa loss matcher eller ligor gällande damer ur det svenska tv-paketet om man så velat, för det var uppenbarligen inget problem att köpa loss rättigheten till Fotbollskväll för HERRAR eller att köpa loss Svenska Cupen för HERRAR exempelvis. Ja, ja, det är kanske inte så passande att peka på blottorna, men det är viktigt att folk förstår hur det är upplagt.

Publicerad 2014-05-20 kl 13:25

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto