Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Modigt av Anders Svensson att kliva fram

Lundhs blogg

Anders Svensson och jag tillbringade nästan två timmar i ett konferensrum på våning 17 på ett Scandic-hotell i Frihamnen häromveckan. Det blev veckans podd som kommer ut på måndag morgon, 05:30, och den innehåller oerhört mycket mer än den Hamrén-kritik som gick ut i form av en teaser under söndagen.

Det är en timme och 55 minuter om allt från hur nära han var FC Barcelona till en sågning av att svensk fotboll är mer besatt av att spelarna ska tåga ut i nummordning än att planerna ska vara av god kvalitet och så en inblick i hur han som rätt ny landslagsman under VM 2002 skämtade med Henrik Larsson och blev så utskälld att han bara kunde gå upp och lägga sig.

Framför allt är det inte så att Svensson framställer sig själv som ett helgon, utan istället är han öppen med att han inte alltid är lätt som spelare men att om han har synpunkter och åsikter så är det för att det ska vara bättre för laget eller klubben. Därför är det uppfriskande att höra honom ge sin syn på hur han upplevt det i Premier League, i Elfsborg och i landslaget.

Annons

Visst, det är klassiskt att man vill skjuta ner den som kritiserar. Inte sällan journalister – som gärna vill att folk ska tala ut – men som kan ifrågasätta varför man säger det här och nu. Först och främst bör man lyssna igenom podden och sedan får man väga in helheten. För egen del uppskattar jag att Svensson säger som han upplevt det och så tätt efter att han slutat.

Dessutom har flera landslagsspelare gett mig en samstämmig bild av livet i landslaget, men där flertalet är försiktiga för att de vill vara kvar i landslaget. Hur många sågar sina arbetsgivare? Ja, det är inte jättemånga som gör det. Självklart finns det undantag men de lätt räknade och det är naturligt att många ligger lågt.

Det är knappast en hemlighet att Erik Hamrén är känslig för kritik och gärna vill vara omtyckt, så som Anders Svensson beskriver det. Det är knappast bara spelare i landslaget som ger den bilden, den ger även ledarna kring landslaget. Vilket självklart påverkar ledarskapet och det kan vara svårt att framstå som modig när man hänger upp sig på vad som står i en blogg, och det kanske inte öppnar för diskussion?

Annons

Som Svensson poängterar när han talar om Oscar Wendt och just krocken med att predika mod och samtidigt backa: “Det har varit en del, återigen blir det att man kritiserar Erik, men det är klart att han gjort misstag precis som vi spelare har gjort misstag.” Svensson lyfter fram att spelarna gjort misstag, precis som Hamrén.

Får man snacka så här? Självklart. Svensk fotboll lider av något slags trauma där varje avsteg från partilinjen slutar med att man på ett eller annat sätt blir utfrusen. Det är ju åt helvete att det inte går att snacka och att taket ofta slår i golvet. Istället för att gå i försvarsställning borde man öppna för debatt och diskussion.

Pratade med Jonas Olsson tidigare i dag och han var inte direkt förvånad över att just Anders Svensson hade kommit med den här kritiken: “Anders har alltid varit frispråkig och med den erfarenheten han har… man har ju åsikter kring ledarskap och sånt och det är ganska nyttigt att ha det. Anders hade en tydlig roll när han var i landslaget och jag tror också att han och Erik bollade det mellan varandra.

Annons
Publicerad 2014-05-25 23:32

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto