Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Är det mod att vackla om spelsystemet i paus?

Lundhs blogg

Efter en till stora delar bedrövlig svensk första halvlek frågade Erik Hamrén spelarna i paus om man skulle gå tillbaka till det gamla spelsystemet. Kan inte bestämma mig om det är modigt att vilja vända efter 45 minuter eller brist på mod och attityd. Fast det lutar åt det senare, i en match som inte gäller något måste man kunna hålla i.

Det är för tidigt att döma ut en test efter 45 minuter, och särskilt i en match där man ställs mot ett motstånd vars spelidé riskerar att såra ett nytt Sverige rejält. I och med att man släpper kanterna och att Danmark gärna kommer ångande på kanterna så är det riskabelt, men det kan man unna sig i en testlandskamp.

Sverige körde 4-3-1-2 eller 4-3-3 eller 4-5-1. Ja, det är egentligen bara en lek med siffror, enligt förbundskaptenen, och då kan man samtidigt undra varför man ens behöver ställa frågan om att ändra i pausen. Helt klart är att laget blev för långt och smalt i första halvlek och det var mer cirkus över positionsbytena än någon ordning.

Annons

Danmark framstod i perioder som en världsnation med en riktigt falsk nia som inte kan göra mål. De svenska kanterna förblev öppna för danska inlägg och hade Morten Olsen haft en vass anfallare hade det kunnat sluta illa. För även om den svenska defensiven var något starkare än tidigare så handlade det lika mycket om en svag dansk offensiv.

Efter att ha hålligt fast i de gamla har Olsen tvingast växla in nya spelare och Pierre-Emile Höjbjerg gjorde en solid debut. Bayern-spelaren var inte blygsam utan snodde tidigt bollen av Zlatan och visade att han vill vara med på dem här scenen. 18-åringen är ett danskt äss som kan ha många fina år framför sig, och det var höftigt att se honom.

Skiftet är gjort för att Hamrén ska få ett alternativ och för att utnyttja Zlatan offensivt utan att hans brister defensivt (läs: ovilja att jobba hemåt) ska sänka Sverige. Då ska Marcus Berg och Johan Elmander se till att jobba stenhårt för att stänga kanterna men länge funkade det inte. Det var som fri lek och ingen visste var man skulle vara och det gestikulerades alldeles väldigt.

Annons

Vilket fick Erik Hamrén att i paus undra om det var lönt att köra på. Har han inte mer tålamod? Är han rädd för ytterligare en dålig halvlek? Ja, det var tur att spelarna fick honom att hålla ut för det går inte att utvärdera modellen efter en match. Minst en match till och kanske till och med två matcher och fler träningar är ett måste.

Om juryn gällande spelsystemet fortfarande sitter inlåst så var det kul att se Kristoffer Nordfeldt i 93 minuter, då han orsakade en straff som innebar 1-0 och seger för Danmark. Naturligtvis sker sådant och allt annat gjorde han strålande och Heerenveen-spelaren signalerade trygghet och stabilitet.

Mattias Johansson gjorde en okej debut den tid han fick spela. Sebastian Larsson var bäst centralt och Jimmy Durmaz gjorde ett starkt inhopp. Annars var det onte om passager eller spelare som kan få en förbundskapten att gå ner i spagat. I övrigt var det rätt grått och tamt i en ålderstigen startelva.

Annons

Zlatan Ibrahimovic var självkritisk och pekade på att det verkade som om han redan gått på semester sett till insatsen i 45 minuter. Inte omöjligt att tankarna befinner sig där redan nu efter en lång och även privat jobbig säsong. Bara hoppas att lagkaptenen kan tagga till mot Belgien i en sista ansträngning innan det blir ledigt.

Publicerad 2014-05-29 00:09

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto