POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Äntligen ledare som ifrågasätter piratskeppare Blatter

Puma hade ingen större lycka när det handlade om VM-dräkter till 2014, men reklamfilmen om det blåa spöket som sätter skräck i Brasilien är rakt upp min gränd…underbar.

[youtubeplay id=”dx0JGYHr1cA” size=”medium”]

***

Under VM i Brasilien kör vi på alla plattformar som det så populärt heter och jag ser till att ösa på:

Videodagbok på Youtube.

Snabba grejer på Twitter.

Bilder på Instagram.

Bara att haka på för att inte missa något från tidernas fotbollstillställning.

***

En grådaskig dag med regn. I Rio. Hur är det möjligt?

***

Under torsdagen kommer mitt VM-tips. Läser in mig för fullt för att metodiskt kunna gå igenom match för match fram till den 64:e och avgörande matchen.

***

Att Sepp Blatter leder ett piratskepp som får Kapten Krok o Co att verka humana och ärliga är ingen hemlighet. Fifa är vår tids pirater ihop med en del andra suspekta sammanslutningar likt IOK, Uefa och så vidare.

[youtubeplay id=”Vh7wlJ-Ozvo” size=”medium”]

Den nu 78-årige schweizaren sa 2011, när han för fjärde gången blev vald till Fifa-president, att det var sista varvet, men därefter har han stått för en quick-step och ska nu köra vidare i valet 2015 för att han inte är färdig med sitt uppdrag.

Tror helt enkelt att det handlar om att han vill dö på sin post. Den som kommer efter Blatter måste antagligen reformera Fifa och då är det lämpligt att skyffla all skit på föregångaren, och man behöver inte vara särskilt påläst för att veta att det finns att ta av.

Måste ge Blatter att han är en överlevare av sällan skådat slag och att han håller ihop en organsation med över 200 medlemsländer och där det inte bara skiljer i kultur, språk, tradition utan även hur man ser på frågor som demokrati, ledarskap och så vidare.

Det deppiga har varit hur tyst det varit inom fotbollen gällande Sepp Blatter och hans vanstyre av fotbollen. Fast under gårdagen så vågade flera kritisera: FA:s Greg Dyke, Hollands förbundsordförande Michael van Praag som sitter i Uefa:s exekutivkommitté och David Gill som är vice ordförande i Uefa.

Till och med DBU:s Jesper Möller backade upp kraven på att det är dags för Blatter att lägga av som Fifa-president 2015. Norges Karen Espelund hakade på kritiken vilket även Tysklands Wolfgang Niersbach gjorde.

Det är verkligen på tiden att någon frontar Blatter, även om det inte leder så långt då han har sitt stöd cementerat. Uefa känner sig blåst sett till att man inte utmanade Blatter med en kandidat 2011 mot löfte att det var sista mandatperioden.

Hur kan Blatter då vara populär. Ja, han har sett till att Fifa betalar varje förbund stora belopp varje år och i många länder betyder det rakt ner i fickan på ordföranden. Lägg till att man få VM-biljetter, limousiner, hotellvistelser, flygresor och skattefria traktamenten.

Inte konstigt att många backar Blatter med den frikostiga uppbackningen. Vem vill bli utan det? Ta bara det väntande VM-slutspelet i Brasilien, då ingår det mesta för de utvalda och man får se matcher och äta gott och bo bra sett till att man röstar rätt.

Sedan är Blatter oerhört skicklig på att spela på den nya världen mot den gamla. Som att han nu går till attack mot den rasistiska engelska pressen efter Sunday Times senaste avslöjanden, eller när han i vintras pratade om att Europa ska ha färre VM-platser.

SvFF:s Karl-Erik Nilsson då? Ja, han bloggar direkt från Sao Paolo där Uefa och sedermera Fifa har kongress och han uttrycker oro…för trafiken i den brasilianska staden men tror att det ska lösa sig. Inte ett ord om Fifa:s kris.

Inte direkt förvånad, kraftfulla uttalanden är inte riktigt Nilssons grej. Kanske bedriver han tyst diplomati för att försöka bereda vägen för att Blatter ska lämna in. Lennart Johansson svingar däremot och det är rätt givet, och naturligtvis bra.

Det är möjligt att ingen journalist nådde Nilsson så att hans tankar förblev hos honom själv, men då har han bloggen där han kunde skrivit något betydligt kraftfullare än att spekulera i trafikkaos i Sao Paolo och hylla bronshjältarna från 1994.

I nästa vecka ska Fifa:s specielle utredare, den amerikanske advokaten Michael Garcia presentera sin utredning om misstänkt korruption i valet av länder för VM 2018 och VM 2022. Någon som tror att det händer något? Nähä.

I Huffington Post skriver den brittiske parlamentsledamoten Damian Collins om vad han tror sker, och det är att man skyller på redan bannlyste Mohammed Bin Hamman, men att Blatter dansar vidare mot ett nytt val och en ny triumf.

Naturligtvis hade inte ett skarpt uttalande från Karl-Erik Nilsson ändrat på det, men det hade varit befriande om Sverige tog kommandot i den här typen av frågor och varit lite jobbig, stökig och krävande. Att Fifa ser ut som det gör 2014 är skrämmande och deppigt och då behöver man säga det.

Publicerad 2014-06-11 kl 07:38

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå