POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Inte alls historielöst att kalla Costa Rica tidernas VM-skräll

Firade midsommarafton på en köttkrog i Rio. Kolla bilderna på min instagram om ni vill se hur vi kunde gå loss på ett kilo kött var. Behöver inte äta förrän på tisdag. Så som jag satte i mig hade jag kunnat utmana Joey Chestnut i VM i hot dog:

[youtubeplay id=”Cq7xP382FZg” size=”medium”]

***

Efter att Costa Rica följt upp segern mot Uruguay i VM-premiären med att slå Italien med 1-0 och vara klart för åttondelsfinal fick jag uppdraget att lista VM-historiens största skrällar. Något jag gjorde i VM-studion på midsommarafton.

Genast fick jag mothugg på twitter. Kallades både historielös och att det var en typisk kvällstidningsanda. Givetvis går det att diskutera men jag lyfte fram lag som vann sina grupper och gick vidare och strök därför exempelvis USA-England 1-0 från 1950.

Det finns aldrig ett facit i sådana här saker, och det är väl därför det är kul att snacka om dem. Mitt argument för att Costa Rica är tidernas skräll är följande:

* Fotbollen 2014 är mycket mer konkurrensutsatt. Fifa har över 200 medlemsländer och det är tufft att bara ta sig till VM. Jämfört med 1966 då Nordkorea skrällde mot Italien och turneringen var mindre och färre länder trängdes kring grytan.

* Concacaf som Costa Rica tillhör har en VM-medalj via USA 1930 i den första VM-turneringen då många lag hoppade av. Annars är USA bäst med en plats i kvarten 2002 och Mexiko gick till kvarten de två gångar man anordnade VM.

* Costa Rica slog först de regerande Copa America-mästarna i form av Uruguay, som ju spelade om VM-bronset 2010, och sedan slog Celso Borges o Co EM-silvermedaljörerna från 2012 och är alltså klart för åttondel i dödens grupp.

Costa Rica behöver en poäng mot ett utslaget England för att vinna gruppen och därmed slippa Colombia i åttondelen och få Elfenbenskusten eller Grekland i en åttondel. Borde man fixa.

Naturligtvis går det att diskutera men för mig framstår det som en större skräll än Nordkorea, som förvisso rörde om i England 1966. Dessutom var Nordirland 1982 en stor skräll. Möjligen hade man kunnat haft med Senegal från 2002 och även Slovakien från 2010 och Sydkorea från 2002.

Jag hade däremot fel på målvakt i Nordirland, det var givetvis Pat Jennings och inte Pat Bonner. Ledsen för det men ibland går minnet fel och de hade lite likadan frissa.

***

Kul för Jonas Eriksson att få Brasilien i en VM-match.

***

I dagens Bom di Brasil borde Backe åka i frysboxen för att han inte förberett sig.

Publicerad 2014-06-21 kl 15:40

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå