POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Ett bett är inte värre än en armbåge

Min risiga portugisiska kunde kostat mig 2500 kronor. Videodagbok Roi # 14.

[youtubeplay id=”VMjZbO5BKBQ” size=”medium”]

***

Trummandet bland fansen pågår om in 24/7 så åtminstone 20/7 ute på Copacabana. De gillar trummor i Sydamerika.

***

Ladda upp inför kvällens fajter med Bom Dia Brasil:

***

Luis Suarez lär under torsdagen få sin dom från Fifa gällande bettet på Giorgio Chiellini och det skulle förvåna om disciplinkommittén friade honom. Såg att förre Leeds-backen Danny Mills – av alla människor – var ute och krävde livstids avstängning.

Det är oerhört upppiskat. Självklart passar det inte på fotbollsplanen att bita varandra. Det är inte okej. Men vad är det med folk som gör att de tappar det helt? Ett bett kan inte vara värre än en karriärhotande tackling. Eller som Mamadou Sakho som klarade sig undan rött trots en ful armbågstackling mot Ecuador.

Varför blir det så här uppeldat? Vad är det som gör att ett bett är värre? Är det att det anses omanligt? Jag förstår inte hur man kan tycka det är mer okej att komma med dobbarna främst och sträckta ben eller riskera att någon får okbenet eller näsan inslagen av en armbåge.

Sjävklart är det fel att bitas och det är direkt korkat att göra det tre gånger på en fotbollsplan. Det ska givetvis straffas men det får inte vara så att den uppiskade stämningen styr straffet. Det är inte rimligt att stänga av någon i två år för att han bitit någon om inte andra straff följer med.

På fotbollsplanen förekommer en massa skit. Minns hur Henrik Larsson berättade om hur han brukade trycka till klockspelet på motståndarbacken. Man snackar en massa skit. Materazzi fick Zidane ur spel 2006 och kanske sa Chiellini något till Suarez?

Det finns naturligtvis mängder av tricks, som att stå på skorna, knipas och så vidare. Vet inte varför allt anses okej så länge det inte kommer fram, och att det på något sätt handlar om att stå upp som en riktig man. Frank Rijkaards loska på Rudi Völler i VM 1990 gav upphov till samma upprördhet och det gäller för Fifa att hitta rätt i skalorna på straff.

Det är som när Uefa bötfäller Bendtner en miljon för att han gör reklam för ett spelbolag och sedan delar ut böter på 100 000 kronor när det är rasistiska ramsor från läktarhåll. Fotbollen måste se till att få samstämmighet i straffskalorna och se till att inte det blir moralisk hysteri.

Klart är att trycket på Fifa ökar när det gäller videogranskningar i efterhand. Osäker på om det stoppar alla som ser rött och antingen biter sin motståndare, slår honom eller på något annat sätt bryter reglerna, men det är klart att några inser att det inte är så smart att göra något inför 40 tv-kameror.

Domarna och fotbollen behöver mer hjälp, inte mindre. För det är inte rimligt när hela världen följer vad som sker från alla möjliga och omöjliga vinklar och så står fotbollen och bara tittar på och inte gör något. Det är solklart att man måste kunna straffa i efterhand.

Publicerad 2014-06-26 kl 13:36

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå