POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

En straff i världsklass av Borges

Ny podd ute med Katherine Salisbury, en av få kvinnliga agenter, och som ger sin osminkade syn på branschen, pekar ut sportchefen som kallade henne “en löjlig liten flicka och förklarar varför hon ibland hänger med på strippklubb.

Ni hittar podden “Lundh” via iTunes, fotbollskanalen.se eller Android och det finns fler gäster: Jonas Eriksson, Pia Sundhage, Johan Mjällby, Anders Svensson, Sven-Göran Eriksson, Jonas Olsson och Stefan Andreasson.

***

Efter att ha sett nerverna i straffläggningen mellan Brasilien och Chile var det än mer imponerande att följa straffarna som avgjorde mellan Grekland och Costa Rica. Alla i mål utom Theofanis Gekas där målvakten Keylo Navas gjorde en parad av högsta klass.

De flesta satt högt och hårt och det var egentligen bara en straff som kan anklagas för att vara lite flyt, och jag kommer aldrig att förstå dem som talar om straffar som ett lotteri. Bara inzoomningen på spelarna precis innan de ska slå sin straff är talande för att det är allt annat än tur att hantera det trycket.

Tänk att Joel Campbell kunde vara så kall efter att i det närmaste sett död ut den sista tiden på planen. Att då ha kylan att enkelt (det såg åtminstone enkelt ut) rulla in bollen förbi Greklands målvakt som låg utfläkt åt fel håll…ja, det är fantatiskt starkt att hantera det.

Självklart är det alltid grymt att åka ut efter straffar när man kämpat i 120 minuter och Grekland har radat upp bragder i VM. Nej, det är inte alltid den roligaste fotbollen men deras uppdrag är inte att underhålla utan att ta sig vidare och man måste bli imponerad av deras kämpande och slitande och attityd.

Till slut gav det resultat i form av en sen kvittering och därefter var det som en boxningsmatch mellan två tungviktare över 15 ronder. Där ingen riktigt hade kraft att slå ut den andre. Istället var det mest en rätt tung slagväxling och där man som åskådare knappt kunde andas.

Det blev straffar efter att man inte kunnnat skilja kämparna åt över dryga 120 minuters spel, och med tanke på att Keylo Navas är en erkänt bra målvakt på straffar och Costa Rica fin inleda, vilket statistiskt är en stor fördel, så var känslan att allsvenskan kunde få en spelare med i VM-kvartsfinalen trots att Miiko Albornoz åkt ut.

AIK:s Celso Borges fick inleda straffläggningen och det var lite häftigt att höra de brasilianska kommentatorerna tala om “Suecia” när han klev fram. Vilken straff han sedan stod för. Var inte så lite Neeskens över målet som gav Costa Rica 1-0 och secdan följdes lagen åt till den åttonde straffen.

Därefter kunde Michael Umana avgöra till Costa Ricas fördel och det är helt sensationellt att laget först vunnit “Dödens Grupp” och slagit både Uruguay och Italien och nu slagit ut Grekland. Det med en trupp där fem av spelarna hör hemma i Sverige, Norge och Danmark är där ännu fler tagit den vägen till Europa.

***

Jonas Eriksson får efter Brasilien nu Argentina. Stort.

***

Vilket underbart VM. Redan lika många mål som i Sydafrika för fyra år sedan och det är bara att njuta av den ena dramatiska upplösningen efter den andra. Vill inte att det ska ta slut.

Publicerad 2014-06-30 kl 01:10

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå