Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Jonas Thern har en smittsam entusiam

I förra veckan tillbringade jag en dag i Osby. Förr mest känt för att Brio kom därifrån, ett klassiskt svenskt företag som haft svårt att överleva i en ny värld och där olika riskkapitalister försökt hålla det vid liv, men som i framtiden lär bli känt för att det var dit Jonas Thern flyttade efter konflikten med moderklubben IFK Värnamo.

Anledningen var att jag blev inbjuden av Jonas Thern till Osby. För efter att ha vägrat svara på sms och telefonsamtal under ett halvår – skälet finns i podden – så ringde plötsligt Thern upp mig och ville att jag skulle lyfta på min feta röv och komma ner och följa med honom på ett träningspass med ungdomarna som går på Calcio Akademi.

Sagt och gjort, jag och fotograf Daniel Undegård tog X2000 söderut och skiftade till lokaltåg sista streckan och blev hämtade vid stationen. Väl på plats var det dags för morgonens träningspass innan killarna skulle gå i skolan. Det var smittsamt att följa hur Jonas Thern manade på, ställde krav och samtidigt byggde upp dem – och NEDAN KAN DU FÖLJA DELAR AV PASSET.

Trots allt en av svensk fotbolls största som vunnit SM-guld, spelat Europacupfinal, vunnit VM-brons, spelat EM-semifinal och representerat Benfica, Roma, Napoli och Glasgow Rangers. Som kunder tränat landslaget eller Malmö FF och en hel del andra klubbar som frågat honom. I dagens mediaklimat hade han varit en gigant om han spelat och han är ekonomiskt oberoende.

Ändå står han på en halvrisig plan en kylig höstmorgon i Osby och bara älskar det. Skämtar, driver på, hugger, berömmer, eldar och vill i grunden ge alla unga som söker sig dit en möjlighet att bli så bra som det går och samtidigt se till att de tar hand om skolarbetet vid sidan. Det är beundransvärt att se honom och jag blir glad av det.

Oavsett ämne man ska fördjupa sig i, tänk vilken lyx att ha någon som inte bara är en mästare på ämnet utan även är en fantastisk pedagog som älskar sitt jobb att lära ut. Inte konstigt att Calcio sprutat fram över 60 elitspelare och bidragit till namn som Mohamed Bangura, Loret Sadiku, Niklas Hult, Victor Claesson, Simon Thern, Jimmy Durmaz och Jiloan Hamad.

Under resan ner till Osby läste jag igenom ett gammalt Offside-reportage om Jonas Thern och det var lite humor att en som förekom där var Isaac Thelin. Ja, det är Malmö FF:s stjärnskott Isaac Kiese Thelin som också delvis kan tacka Thern och Calcio för utbildningen. Therns partner Christer Tonning skrattar när vi talar om Thelin och säger att de var osäkra på om han skulle nå hela vägen, men att han hade en oerhörd vilja.

Jonas Thern är en person som brinner för sin sak och viker inte sig. Något som gjort att SvFF länge styrt bort från honom trots framgångarna som talangutvecklare och det är ju så att Calcio går en helt annan väg en bit från den svenska modellen. Glädjande nog så har SvFF fattat att Thern kan bidra och ska besöka honom i höst och snacka om en resurs för svensk fotboll.

Naturligtvis finns utmaningar när privata företag går in på en folkrörelses traditionella område. Talanger kan innebär pengar och Calcio är ingen klubb som kan registrera spelare utan antingen får de vara registrerade för hemmaklubbar eller IFK Osby. I en framtid finns det möjligen vinster att hämta och om man utbildat dem vill man ha en del av vinsten.

Det var grunden till konflikten mellan IFK Värnamo och Thern/Tonning, men det måste klarläggas att IFK förlorade den rättsliga tvisten klart efter att ha försökt blåsa duon på pengar som man hade rätt till. Upplägget var att Thern/Tonning stod för investeringar i tränare och annat i utbyte mot framtida vinster men det slutade tråkigt.

I dagsläget är projektet i sin linda och Jonas Thern och Christer Tonning har hjälp av kommunen och lokala företagare att få upp Calcio men om det accelererar och det plötsligt blir så att man tar fram elitspelare på löpande band så blir det mer komplicerat i att bedöma vad Calcio AB gjort och vilket rätt man har till intäkter och det hänger på spelaravtalen som man skriver med klubbar.

Jonas Therns son Simon Thern jobbar med agenten Patrick Mörk och tidigare har en hel del av spelarna från Thern Sr jobbat med Mörk. I podden berättar Thern att han numera ska jobba ihop med gamle lagkamraten Martin Dahlin och se till att hans spelare får hjälp med tips och annat som kan utveckla dem som spelare.

Inget snack om att Thern är en fantastisk resurs men det är viktigt för alla att det är klart och tydligt om hur avtalen fungerar och vad som gäller. I dagsläget är det säkert inget problem, men det är sällan så i en inledande fas när alla är nöjda men när det plötsligt finns värden att skydda då handlar det om att ha allt klart och tydligt för att undvika konflikter.

Podden med Jonas Thern hittar ni HÄR: eller via acast: eller via itunes:

Den förre storspelaren är rak och öppen om dagens landslag, svensk talangutveckling, drivkraften att jobba med unga, att han ringde Rikard Norling när Malmö FF ville ha Thern som tränare och om hur han tackade nej till Lars-Åke Lagrell som ville se honom i landslagsledningen. Dessutom en hel del stories från tiden i landslaget.

Publicerad 2014-10-08 kl 19:55

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons