Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Logiken säger Elmander på topp - inte Zlatan

Zlatan Ibrahimovic körde en kvarts presskonferens och att döma av den så spelar han inte mot Ryssland, även om svaret dröjer till matchdagen och skälet till det är säkert för att inte ge Fabio Capello någon fördel av att veta.

Skadan må vara diffus, enligt landslagsläkaren Leif Swärdh, men Zlatan är knappast den som inte vill spela och ge allt för Blågult i det som verkar vara hans sista kval. Givetvis är det klokt att inte äventyra säsongen eller resten av EM-kvalet. Det kommer fler möjligheter och fler matcher.

Då heter logiken att Johan Elmander startar på topp. En spelare som Erik Hamrén har stort förtroende för och som kan kompensera sin bristande målform med ett slitande, rivande och löpande. Ingen kan säga att man inte får en hundraprocentig arbetsinsats.

När jag var på väg hem på cykeln efter måndagens träning mötte jag en promenerande Elmander på väg till spelarhotellet och vi slog följe ett tag och snackade mest livet. Anfallaren miste sin pappa tidigare i höst och det har satt perspektiv på fotbollen och gjort att fokus varit på annat.

Att förlora sina föräldrar är svårt och det blir än tuffare när det går snabbt på grund av sjukdom och ens förälder inte är så gammal. Det gör att livet stannar upp och att då dessutom bo utomlands är tungt.

Den nuvarande Bröndby-spelaren har fått bra stöd av den danska klubben och avstod en del matcher i början av säsongen men har spelat mer på slutet. Även om han var ärlig om att han längtade efter en rejäl försäsong som vinteruppehållet ger honom möjlighet till så ville han ge allt för landslaget.

Sedan han flyttade till Danmark har det blivit ett ligamål och i Norwich förra säsongen blev det bara ett ligamål. I landslaget har Elmander inte gjort mål sedan 1-1 i Dublin hösten 2013 och då var han på gång igen efter ett tungt år.

För faktum är att skadan han fick för Galatasaray en dryg månad före EM 2012 förstörde ett par säsonger för honom. Då hade han gjort en kanonsäsong i den turkiska storklubben men fick inte bara problem över EM utan hela den följande säsongen och det blev bara fyra mål och rätt begränsat med spel.

Erik Hamrén håller fast vid spelarna som gjort jobbet för honom förut och det är ont om ersättare för just Zlatan eller en spelare som Elmander. Om man kombinerar Elmander med Zengin och Durmaz så kan det bli okej och när anfallaren kört hårt med ryska backar så kan Branimir Hrgota hoppa in och få lite mer ytor.

Så det logiska om man studerar Erik Hamrén och hur han väljer är att Elmander tar klivet in i laget och det före Ola Toivonen som inte är en renodlad “nia” och dessutom fallit i form och där man inte får samma arbetspass.

Kan bara se följande elva då: Isaksson – Bengtsson, Granqvist, Antonsson, Olsson – Larsson, Källström, Ekdal – Durmaz, Elmander, Zengin. Skulle inte Ekdals tå vara kurant nog så kan Pontus Wernbloom få kliva in där.

Om det räcker? Sitter försvarsspelet lär ett kryss vara nära, och det ryska landslaget är tufft att göra mål på. Det är fyra år sedan man i en tävlingsmatch släppte in mer än ett mål, tre förluster har Capello: Portugal 0-1, Nordirland 0-1 och Belgien 0-1 i VM. I kvalspelet till VM tappade man åtta poäng, alla på bortaplan.

Publicerad 2014-10-08 kl 06:32

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons