Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Svenska Spel borde lägga sitt krut på annat än mig

Fått en del reaktioner på krönikan efter Sverige-Ryssland och att jag är FÖR positiv. Samtidigt är det svårt att se 1-1 mot ryssarna och med det manskapet som något annat än positivt. EM-hoppet lever.

***

Tänk att Fredrik Ljungberg gör en Paul Scholes och via sin betalda position på ett spelbolag går till attack på landslaget och framför allt då Zlatan.

ANNONS

***

Vid 18:40 är det Sveriges U21-landslag mot Frankrikes på fotbollskanalen.se eller på TV12. En plats i U21-EM i Tjeckien i sommar står på spel och det är retur i Halmstad på tisdag.

***

Var med i SVT:s Uppdrag Granskning om riggade matcher i onsdags och det väckte en del reaktioner i spelkretsar och inte minst på Svenska Spel. Kort efter programmet var det statliga spelbolagets oddsättare Johan Elevant ute och twittrade och fick en del RT:s av folk i branschen för nedan tweet:

Johan Elevant @johanelevant

Hade älskat om @oloflundh fått frågan av Josefsson: har du som journalist själv tagit mutor någon gång?

Svaret på frågan är nej. Jag har inte tagit några mutor. Däremot så gjorde jag under tiden på Expressen extraknäck åt spelaragenten Kent Carlzon som var fel Jag skrev artiklar till hans hemsida på svenska och engelska och berättade det för Expressen i mars 2006 och det är ganska väldokumenterat.

ANNONS

Därmed sällar sig Elevant till samma skara som Oliver Cabrera och Lars-Åke Lagrell som i pressade lägen slagit mot just det. Det är naturligtvis ett dilemma att jag gjort fel och det får jag leva med. Sedan är det upp till tittare, läsare, arbetsgivare och andra att bedöma min trovärdighet.

Extraknäcket gjorde att jag fick lämna rollen som fotbollsreporter på Expressen 2006 men jag fick inte sparken från tidningen som ofta uppges felaktigt utan jag sa upp mig själv hösten 2006 när TV4 anställde mig för att starta fotbollskanalen.se.

Om det har med riggade matcher att göra? Nja, inte direkt. Tycker åtminstone inte jag. Det är knappast kontroversiellt att fotboll och spel är en bransch av dubbelmoral och det fanns fler citat om just det i Uppdrag Granskning, men det kom inte med. Där är naturligtvis även medier en del som tar emot annonser och jobbar ihop med bolag.

ANNONS

Svenska staten lägger mer krut på att jaga annonser i kvällstidningar via Lotteriinspektionen än att se till att polis och åklagare får rätt resurser för att bekämpa matchfixning. För det är något inte fotbollen kan hantera på egen hand, lika lite som det statliga spelbolaget. Utan det måste till rejäla krafttag om man ska komma åt riggade matcher.

Inte heller vill politikerna ta tag i spelfrågan. Hur ska man hantera de utländska spelbolagen som hela tiden äter av Svenska Spels och ATG:s kakor? Licenser? Förbjuda helt? Eller köra struts-kör? För det inget att hymla om att även om politiker vill att vi ska spela lagom så ska stålarna in i statens kassa och det är många miljarder årligen.

Vet att jag inte är särskilt populär i hos vare sig Svenska Spel eller SvFF efter att vi våren 2012 tog fram det avtal som det statliga spelbolaget skrivit med förbundet och som parterna vägrade visa för klubbar på lägre nivå men som inte fick någon del av och som knappast hållit i Konkurrensverket om någon vågat ta det dit.

ANNONS

SvFF drar givetvis en lans för spelmonopolet så länge cashen flödar till förbundet. Tidigare i år så tecknade Svenska Spel och förbundet ett avtal värt 928 miljoner kronor. I över 80 år har parterna jobbat tätt ihop och det är naturligtvis på gott och ont. Risken är att man inte vill skada sporten eller spelbolaget och därför duckar kring vissa frågor.

Men som jag skrev i krönikan så “Känslan är att både Svenska Spel och fotbollsförbundet och Sef vaknat efter de senaste årens tilltagande publicitet kring riggade matcher, men de kan inte hantera det på egen hand.” Utan det handlar om att man först från politiskt håll måste bestämma sig, och sedan se till att polis och åklagare får resurser.

Via Svenska Spels officiella twitter fick jag senare även mothugg av ett blogginlägg Svenska Spels presschef Johan Tisell som tycker att jag inte har någon koll. I inlägget skryter han om Svenska Spels arbete mot riggade matcher: “Svenska Spel har jobbat väldigt medvetet och uthålligt med frågan de senaste två åren.

ANNONS

I två år har alltså det statliga spelbolaget som grundades 1934 och som försökte igonera den stora spelskandalen 1990 helt jobbat medvetet och uthålligt med frågan. Tänk att inte ens de riggade matcherna inom fotbollen i Finland 2005 fick Svenska Spel att börja jobba väldigt medvetet och uthålligt med frågan.

Det imponerar inte på mig, men det är som jag skrev i krönikan, ingen tvekan att den negativa publiceringen fått Svenska Spel och SvFF att vakna och att man i dag jobbar hårdare och målmedvetet, men man får vara hemmablind för att inte se konflikten och dubbelmoralen kring spelbranschen och som givetvis lockar till sig kriminella.

Johan Tisell skrev även: “Om det är Olof Lundhs uppfattning att varken Svenska Spel, fotbollförbundet, svenska staten eller polisen gör något så är det i mitt tycke en helt felaktig beskrivning.” Konstigt då att Tisell själv är med i UG 07:50-08:02 och där slår fast att hans erfarenhet är att anmälningarna till polis/åklagare läggs ner utan resultat.

ANNONS

Från journalisternas sida går det att göra mer, absolut. Jag är oerhört glad att Uppdrag Granskning sätter av resurser för att granska det här. För det är krävande, det är farligt och det är svårt. För även om alla pekar på Syrianskas matcher och Svenska Spel stoppat spel på dem har jag ännu inte sett några bevis på att det är riggade matcher.

Däremot har jag mängder av berättelser om personer som gjort si eller så, men det betyder inte att det finns en tystnadskultur bland journalister utan snarare att man inte kan bevisa något och då kan man inte skriva eller berätta om det. I många år hörde jag ilskan kring avtalet mellan Svenska Spel och SvFF och hur Krister Malmsten höll det hemligt för mindre klubbar, men skrev först när jag fick tag i det.

Publicerad 2014-10-10 kl 12:45

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto