Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Varför var man inte öppen om Zlatan-dokumentären?

Såg första delen av dokumentären om Zlatan IbrahimovicKanal 5 i förra veckan och precis som de flesta andra gillade jag den. I DN, Expressen, Aftonbladet och G-P blev den hyllad och det med rätta. Den var riktigt bra och jag ska se del två måndag kväll.

Visst, det var inte många kritiska röster förutom Zlatan själv men det gav ändå nya inblickar kring Sveriges superstjärna. Man fick hänga med honom i nya miljöer och fick träffa pappa Sefik Ibrahimovic och ta del av insikter, åsikter och inspel och bara snacket om den snodda straffen mot San Marino gav perspektiv.

När pressreleasen om Zlatan-dokumentären gick ut sa förbundets fotbollschef Lasse Richt: “Idén till den här dokumentären kom från Zlatan själv.  Och jag som känner honom sedan länge har sällan sett honom så ärlig och öppenhjärtig i ett liknande medialt sammanhang. Zlatan har själv sett den och är mycket nöjd med resultatet.

Det fattar man kanske nu när det visar sig att SvFF äger hälften av rättigheterna till dokumentären och den andra hälften äger Zlatan. Givetvis är landslagets lagkapten extraordinär och då sker nya lösningar, som med hans app, men det är klart att det kan finnas möjliga problem med att SvFF har ekonomiska intressen i dokumentären om lagkaptenen och äger den ihop med huvudpersonen.

Naturligtvis kan man inte behandla alla lika för alla är inte lika, men det öppnar för frågor bland en del av de andra i och kring landslaget. Hur långt går man i samarbetena med superstjärnan? Vilka fördelar får han som man inte vet? Ja, det blir givetvis frågor och det räcker med att tala med en del spelare för att inse att alla inte ingår i personkulten.

Dessutom är det plötsligt så att man öppnar dörren till sådant som tidigare varit stängt och då kanske man gör det enbart för att det finns ekonomiska vinstintressen? Det skaver åtminstone hos journalisten i mig att ett förbund och en spelare gör en dokumentär om spelaren ihop, och sedan ska försöka tjäna pengar på den.

Parterna hade vunnit mycket om man varit öppna från start om att detta är en speciell lösning och där man gjorde så här för att underlätta för Zlatan att få dokumentären gjord och att det kan bli pengar för SvFF framöver om man lyckas sälja den runt om i världen. Transparens är alltid bättre, nu framstod det som om det var en journalistisk produkt i rega av Kanal 5.

Kanske inte så konstigt att SvFF hjälpte Guardian att få till en väldigt bra intervju med Zlatan för att marknadsföra dokumentären. För om man ska få ut något av den internationellt så måste man komma ut på marknaden och där är givetvis den engelska tidningen som är en gigant på nätet en grym plattform.

Publicerad 2014-10-13 kl 10:53

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons