Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

U21-landslaget gjorde det omöjliga, så häftigt

Sverige är i U21-EM i Tjeckien. Efter en ny sanslös dramtisk upplösning. Det var bara någon månad sedan Oscar Hiljemark skickade in 4-3 mot Turkiet och tog landslaget till playoff och nu igen. U21-landslaget skickade ut ett stjärnspäckat Frankrike – som vann U20-VM för ett år sedan – och det trots att man släppte in ett nästan dödande mål med några minuter kvar.

Då klev Sverige fram och jagade 4-1 och först hade en inhoppad Simon Tibbling en farlig lobb men det blir hörna och där är Oscar Lewicki framme och skickar in det avgörande målet till 4-1 och 4-3 totalt. Spelare för spelare så ska det egentligen vara omöjligt om man ser till hur vasst det franska laget är, men i fotboll är ingenting omöjligt.

Känslan av upprymdhet efter att följa U21-landslagets framfart, ja, det är så häftigt. Viktigt för svensk fotboll att nå U21-EM givetvis, men minst lika viktigt att se inställningen kombinerat med vassa avslut och starkt försvarsspel. I det närmaste i brygga efter 0-2 i den första matchen och så fixar man avancemanget trots det. Otroligt starkt.

Isaac Kiese-Thelin var matchens gigant som stod för två mål, men det är egentligen fel att prata om enskilda spelare utan det här handlade om ett LAG och även om det knappast var något tekniskt spelskickligt svenskt landslag så var det en perfekt insats taktiskt och organisatoriskt. Fick en drömstart via Kiese-Thelins tidiga 1-0 på hörna och 2-0 kom i första halvlek.

Ett tag efter paus så hängde Sverige mot repen och det var en tidsfråga innan Frankrike skulle göra mål och skaffa sig ett grymt bra läge, men efter ett bränt friläge av Bahebeck för fransmännen så hade Sverige flyt när Lewicki fick se ett halvskott gå på fransman efter hörna och glida in till 3-0. Då spelade landslaget för att klara sig vidare med 3-0 och så kom det dråpslaget.

Efter ett skott som gått på svensk spelare så nickade Thauvin in bollen till Kurzawa som tryckte in 3-1 och det målet betydde att Frankrike var i U21-EM med några minuter kvar. Det ankom inte Håkan Ericsons manskap som klev fram direkt och satte fransmännen under tryck och ordnade det här makalösa slutet och skickade ut de regerande U20-mästarna.

Har tidigare skrivit om det svåra i att ta sig till ett U21-EM, där bara sju av Uefa:s 54 medlemsländer når slutspelet och inte nog med att Sverige var tvungen att klara av Grekland, Turkiet och Polen i gruppspel och sedan fransmännen.  Det fixade Guidetti, Krafth, Olsson och de andra spelarna som slet, krigade och peppade sig till att slå ut de stora favoriterna.

Sverige har i modern tid spelat få U21-EM och senast var tack vare att man arrangerade mästerskapet 2009, innan dess var det 2004 då man gick till slutspelet i Tyskland och blev fyra med Johan Elmander, Markus Rosenberg och en del andra och precis missade spel i OS i Aten.Nu finns även en plats i OS i Rio de Janeiro i potten och för det krävs en plats i semifinal i Tjeckien nästa sommar.

Sverige har flera gånger fallit i playoff till U21-EM, bland annat senast mot Italien, 2010 mot Schweiz och även mot Serbien 2006. Det kan vara värt att komma ihåg att U21-landslaget inte kvalat in sedan man skrällde mot Spanien 2003 och då hade kallat in Andreas Isaksson och Kim Källström från A-landslaget, men där Zlatan nobbade att hjälp till.

Så här skrev jag efter att Sverige nått playoff:

Vet att vi journalister ofta får skit för att vi använder ordet bragd för ofta men om U21-landslaget tar sig till EM i Tjeckien nästa sommar är det en riktig bragd sett till nålsögat man måste igenom. Samtidigt har man många vassa spelare och matchvinnare och mycket hänger på lottningen. Skulle man dessutom tråckla sig till OS i Rio de Janeiro…ja, det vore en megabragd.

Sett till vad U21-landslaget visat upp så går inte ens ett OS i Rio de Janerio att räkna bort. Frågan är bara om flera spelare som platsar i U21-EM, som går 17-30 juni, också behöver spela svenska EM-kval med Erik Hamrén i juni? Flera visar att de kan vara med där, inte minst firma Guidetti/Kiese-Thelin men även Lewicki.

Klart är i varje fall att U21-EM lottas 6 november och förutom Tjeckien och Sverige är det Danmark, Serbien, Tyskland, Italien, England och Portugal.

Publicerad 2014-10-14 kl 22:02

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons