Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Tack, Gunnar Sträng, alla behöver vi utbildning

Podden med Nanne Bergstrand hittar ni HÄR: eller via acast: eller via itunes:

ANNONS

Träffade Hammarbys tränare i en skrubb på Bajens anläggning vid Årsta IP och det är förståeligt att han vill att klubben rustar upp förutsättningarna för att bedriva en vass verksamhet. Blev ett spännande samtal med Bergstrand som har svar på det mesta och det i lugn och ro med tydliga pedagogiska inslag.

Vi avhandlar besvikelsen över att inte få flytta till Manchester City, mytbildningen kring Bajen som stämmer, hur svensk fotboll måste utvecklas, varför han inte tar åt sig av hånen om hans snack om Champions League och synpunkter på Erik Hamrén och landslaget, tiden i HIF och plus och minus med Henrik Rydström och hur man använder media.

***

Jonas Olsson är fortsatt på läktaren i WBA. Klubbyte i januari? Joleon Lescott har tagit Olssons plats i elvan och det trycker upp mittbacken på läktaren efter en svag start på hösten och managern Alan Irvine vill ha andra alternativ sett till höger och vänster mittback på bänken.

ANNONS

***

Falkenberg! Vilka klassiska höstmatcher FFF gör. Det går att ta på viljan när de krigar till sig seger på seger och nu har häng på att hänga kvar även utan kvalspel. Otroligt att man efter fem raka förluster reste sig och känslan är att Henrik Larsson o Co inte går att stoppa.

Även om Malmö FF avgjort guldstriden så innehåller bottenstriden rejäl dramatik. Mjällbys hemmaförlust mot BP kan komma att svida långt in på nästa år. Här är tabelläget inför avslutningen och restprogram och BP är redan ute, så det handlar om att undvika direkt nerflyttning via plats 15 och kval via plats 14.

11. Kalmar FF, 35 poäng, minus 11 i målskillnad. Kvar att möta: Mjällby (b), AIK (h).

12. Falkenberg, 32 poäng, minus 8. Kvar att möta: Halmstad (b), Mjällby (h).

13. IFK Norrköping, 32 poäng, minus 13. Kvar att möta: Örebro (h), Djurgården (b).

ANNONS

14. Gefle, 29 poäng, minus 7. Kvar att möta: Häcken (b), Helsingborg (h).

15. Mjällby, 28 poäng, minus 16. Kvar att möta: Kalmar FF (h), Falkenberg (b).

I lokaltidningarna i Kalmar går det att ta på ångesten och frustrationen kring Kalmar FF. Blir det som hösten 1999 igen? Då laget föll samman på hösten och förlorade i kvalet mot Gais. Inte omöjligt att KFF går tomt resten av matcherna, men det är väl tveksamt om Gefle klarar av att ta sex poäng, eller? Norrköping verkar ha fått styr på skutan i sista stund.

Tips här och nu: Mjällby kvalar och Gefle åker ut.

***

Vet att Viaplay, TV4 Play och andra Play-tjänster kan krångla, men när det funkar…ja, det är otroligt. Tänk att ligga på rummet i Kalmar med en tjock-tv utan antennsladd och ändå kunna se Falkenberg-Helsingborg i allsvenskan, slutet av GIF Sundsvall-Varberg och sedan direkt över till The Hawthorns för WBA-Manchester United.

ANNONS

***

Tänk att dagen skulle komma då jag var tacksam mot Gunnar Sträng. Inser att för alla under 40 år så är han knappt känd. Han var socialdemokraternas finansminister till 1955-1976 under en tid då det svenska folkhemmet bara växte och han styrde över cashen. Den stenhårde Sträng var statsråd i över 40 år och kunde rappa till rivalerna rejält i debatter.

[youtubeplay id=”Pn5B7Gxx6J0″ size=”small”]

Gunnar Sträng som föddes 1906 var för övrigt uppvuxen som statare och jobbade som agitator för socialdemokraterna innan han gjorde en makalös politisk resa och blev utan tvekan en av de mäktigaste männen i det moderna Sveriges skapande.

[youtubeplay id=”ciROVz1KjcE” size=”small”]

Givetvis ska jag och många andra som fick ta del av folkhemmets framväxt vara tacksamma gentemot Sträng o Co, men min bild är mest av en stenhård gubbe som inte hade någon känsla när Astrid Lindgren skrev om hur alla skatter på 1970-talet tog mer än vad hon tjänade, och detta tätt efter Björn Borg dragit till Monaco och Ingmar Bergman greps på Dramaten för misstänkta skattebrott (han var oskyldig) och gick i exil.

ANNONS

En del tror att Strängs svar till Astrid Lindgren kostade dem valet 1976, och ingen kan påstå att han hade bollkänsla: “Här har man i skattepolitiken nu med förtjustning citerat en intressant artikel utav Astrid Lindgren, jag fick den just här i Expressen och har ögnat igenom den också. Den är en intressant kombination av litterär förmåga och… stimulerande litterär förmåga och djup osakkunskap i skattepolitikens ingångar. Men det sista begär vi ju inte att Astrid Lindgren ska klara.

Men i dag är jag extra tacksam gentemot Gunnar Sträng som i slutet av 1960-talet ansåg att många journalister inte var pålästa nog och drog i gång en process som blev Fojo, Fotbildning Journalister. Han ville helt enkelt vidareutbilda journalister och till en början var det för de som inte hade någon utbildning, men i dag är det öppet för alla och man gör även insatser riktade mot andra länder.

ANNONS

Sitter på mitt rum på Fojos internat i Kalmar och skriver och har haft en första dag av fem i en kurs i sportgräv och är tacksam för möjligheten att kunna fördjupa mig i årsredovisningar, Affärsdata och dessutom lära mig mer. Utbildning är en nyckel för alla, det är inte bara utvecklande på ett personligt plan utan en förutsättning i en tid när allt går snabbare och det gäller att hänga med.

Ingen tvekan om att vi sportjournalister kan gräva mer, men påståendet att det inte grävs i sportsammanhang är en myt från folk som inte har koll. Sedan är det en större utmaning sett till att förbund, klubbar, föreningar inte lyder under offentlighetsprincipen som kommuner, landsting och myndigheter och det är svårt att få tag i papper, dokument och annat. Skrev en krönika i ämnet förra vintern och den håller än.

ANNONS

Vi är 17 stycken på plats och SVT och DN dominerar med fyra respektive tre deltagare och sedan har en del tidningar ute i landet representanter och så SR, TT och jag från TV4. Ingen av kvällstidningarna är representerade vilket är synd, och jag tror det beror på att man inte känner till Fojo, det gjorde knappt jag. Kan bara rekommendera alla journalister att söka en kurs på Fojo, och här är vårens program.

Publicerad 2014-10-20 kl 22:27

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto