Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Om Hammarby får styr på verksamheten utmanar man Malmö FF

Grävkurs i Kalmar, dag 3. Heldag med databaskunskap och sedan snack med Alf Westerberg om relationer mellan journalister och idrottare/ledare och aktiva.

ANNONS

***

Varför förlänga kontraktet med Markus Rosenberg? Ja, det kan verka dumt sett till att anfallaren har ett treårskontrakt. Samtidigt har han varit oerhört viktig för klubben och hans insatser har gett eko och klubbens finansiella ställning är helt annorlunda i dag jämfört med när han skrev på i vintras. Då är det smart att signalera hur viktig han är för klubben.

Precis på samma sätt som man ser till att ge Åge Hareide bra betalt för jobbet som tränare. Elfsborg har exempelvis aldrig haft några Bosman-fall och det är för att man ständigt är beredd att omförhandla långa kontrakt så att spelarna känner att de får det man är värd i jämförelse med resten av truppen. Det är ett smart sätt att jobba om man har råd.

Malmö FF ska naturligtvis inte ha en chans mot Atlético Madrid i kväll, räcker att se en del av resultaten från tisdagens Champions League för att inse att skillnaderna i den moderna fotbollen börjar bli tråkiga. Samtidigt har man gjort starka insatser på bortaplan och kan man nypa till när det blir lägen framåt så kanske, kanske…men det ska inte vara möjligt. (OBS Ironi).

ANNONS

***

Missa inte podden med Nanne Bergstrand, den hittar ni HÄR: eller via acast: eller via itunes:

Träffade Hammarbys tränare i en skrubb på Bajens anläggning vid Årsta IP och det är förståeligt att han vill att klubben rustar upp förutsättningarna för att bedriva en vass verksamhet. Blev ett spännande samtal med Bergstrand som har svar på det mesta och det i lugn och ro med tydliga pedagogiska inslag.

Vi avhandlar besvikelsen över att inte få flytta till Manchester City, mytbildningen kring Bajen som stämmer, hur svensk fotboll måste utvecklas, varför han inte tar åt sig av hånen om hans snack om Champions League och synpunkter på Erik Hamrén och landslaget, tiden i HIF och plus och minus med Henrik Rydström och hur man använder media.

ANNONS

***

Henrik Rydström vill ta med mig på träning i kväll. Om ni undrar vad som hände…

***

Fascinerande att se hur Hammarby återigen har rest sig och visar vilken kraft det finns i klubben. För några år sedan låg verksamheten i det närmaste i ruiner och jag vet inte vilken gång i ordningen det var. Svårt att förstå när man ser hur 23 000 manar på Kennedy, Besara, Nanne och de andra på Tele2-Arena och där man fixar att vända på chockartade 1-2.

Östersund försökte spela fotboll mot hemmalaget och det straffade sig till slut. Frågan är om ett Bajen före Nanne Bergstrand hade klarat av att resa sig på ett liknande vis? För det tog inte lång tid innan Besara fixade 2-2 och även hann med 4-2 och däremellan var det frisparksmaskinen Kennedy som skickade in 3-2, och pressen släppte.

ANNONS
1 Hammarby IF 28 17 6 5 63 27 36 57
2 GIF 28 18 3 7 54 34 20 57
3 LSK 28 15 11 2 56 24 32 56

 

Inget är klart ännu, Hammarby har Gais borta och Jönköping hemma kvar, Sundsvall har Sirius borta och Landskrona hemma och Ljungskile har Syrianska borta och Varberg hemma. I nästa omgång är det bara Gais som har något att spela för och det talar väl emot Bajen men samtidigt övertygade ingen av rivalerna riktigt i senaste omgången.

Tror ändå att Hammarby tar sig upp till allsvenskan till nästa säsong och om ledningen har kontroll på utgifter och inte blir fartblinda och dessutom får AEG att fortsätta att stötta med pengar till nyförvärv så är det en klubb som kan utmana Malmö FF inom några år. För det finns en makalös kraft kring Hammarby och rätt kanaliserat så blir det pengar och nyförvärv.

Historien förskräcker och allt som oftast har det slutat illa, och även om Mats Jingblad är oprövad i rollen som sportchef så är Nanne Bergstrand en klok man och duon kan förhoppningvis få tillräckligt med inflytande för att se till att man inte rusar i väg. Det som oroar är Jingblads tid i IFK Norrköping där varken löner eller nyförvärv hölls i balans, men han kanske lärt sig?

ANNONS

Redan när Nanne Bergstrand valde Hammarby och hånades för Champions League-snacket så konstaterade jag att Bajen är närmare CL-spel än Kalmar och det finns inget som talar emot det. Allt hänger på hur proffsig ledningen är i Hammarby och hur man sköter miljonerna som nu forsar in i klubben och där det finns många hål och dessutom många viljor.

Risken är alltid att man lägger pengar på fel saker och låter onödiga saker svälja av intäkterna och det ger för lite åt sporten. Återstår att se om klubbledningen klarar av det. För det är inget snack om att ett skickligt styrt Hammarby i allsvenskan innebär att Malmö FF fått en utmanare även ekonomiskt och med den stämning som är på Tele2 Arena så kan man fortsätta att dra folk.

Givetvis inser jag att man har långt kvar om man kollar in i Hammarbys årsredovisning och där det finns ett eget kapital på fyra miljoner kronor och det är mycket som rensats bort under de hårda åren. Samtidigt kan det gå snabbt och man har ingen kapital uppbundet i en arena som Malmö FF har men ändå en möjlighet att fånga upp alla som vill följa matcherna, och de intäkterna hoppar rakt ner på sista raden.

ANNONS

Det är givetvis så att Malmö FF via den kvarts miljard man tar in på CL-spelet får ett enormt försprång men det kan gå snabbt om Hammarby bara får ordning på verksamheten, och några derbyn mot AIK och Djurgården ger rejäla intäkter. Dessutom är det så att en rad spelare kommer att drömma om att vilja spela inför Sveriges största publik.

Självklart är det många som hakar på i tider av framgång, så är det i alla klubbar, och om det skulle gå trögt sportsligt så kan Hammarby tappa farten. Samtidigt ser Nanne Bergstrand ut att göra oerhört mycket rätt och han visste vad han gjorde när han genomförde operation utrensning i klubben och tog in andra spelare. Nu har han som mål att få ett tempostarkt Bajen att ta klivet upp och etablera sig.

Intressant att läsa i senaste Offside om avbytare och hur Nanne Bergstrand just använder sina inhoppare tidigare än någon tränare i exempelvis allsvenskan och lever med risken att få spela med en man mindre vid skada för att istället uppnå ett högra tempo och ett bättre driv. Ingen kan påstå att han inte tänkt igenom sina val, och han är välkommen tillbaka i allsvenskan om det nu blir 2015 eller 2016.

ANNONS
Publicerad 2014-10-22 kl 08:56

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto