Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Ännu ett bevis på att Qatar vill köpa idrott och media

Det här brevet vill få svenska medier att bevaka handbolls-VM i Qatar. Det är från det internationella handbollsförbundet som erbjuder sig att stå för rubbet i form av resa och uppehälle för tio svenska journalister så länge de kan engelska och är intresserade av handboll.

Ja, det är naturligtvis något TV4 tackar nej till men det är fascinerande att Qatar pumpar in pengar, och då inte bara i idrott utan även för att få medier på plats. Hur fria de är på plats är en annan sak. De är bara där för att njuta av handbolls-VM.

Brev

Det är det svenska handbollsförbundet om skickar vidare erbjudandet till svenska medier och man vill ha svar senast i dag. Härligt. Synd bara att det svenska handbollsförbundet inte har mer bollkänsla än att returnera erbjudandet på egen hand.

Eller vill det svenska förbundet också att medierna ska gå i ledband? Jag vet givetvis att det förekommer olika typer av utbyten inom idrottens värld och att en sko ska visas i bakgrunden när man träffar en spelare, men då ska fan frågan vara fri.

Det här är på en helt annan nivå och i Sverige har vi kunnat stå emot sådant här länge, men i utlandet är det betydligt vanligare. Det måste stävjas och därför kör jag ut det här för att visa hur det går till.

Det är deprimerande på många sätt och Qatars gasmiljarder gör att man blir en allt starkare aktör inom idrottens värld. Pengar styr, och då hamnar politik och annat på undantag och det är naturligtvis en sorglig utveckling som vi måste belysa på alla möjliga vis.

Fortfarande pågår diskussioner om när fotbolls-VM i Qatar ska gå. De senaste uppgifterna talar om antingen 11 november-11 december 2022 eller 18 november-18 december 2022. Glöm det här med att Fifa gav VM till Qatar för att det ska gå på sommaren i luftkonditionerade arenor. Alla inser att det måste gå när det är mindre varmt.

Att flytta mästerskapet till ett annat land vore logiskt men Qatar har investerat så mycket pengar i att ha VM (ja, ni får läsa det precis som ni vill) att jag inte kan se att det flyttas annat än om Sepp Blatter på något sätt lämnade posten som Fifa-president. Först då hade Fifa kunnat genomgå en reningsprocess och flytta mästerskapet bort från Qatar.

Det lilla emiratet har via olja och gas dragit in miljarder, en BNP på 1500 miljarder kronor, och är rikast i världen när man talar inkomst per person. Det är ingen hemlighet att man på olika sätt köper in sig i idrottens värld. I fotboll är det sponsring av FC Barcelona, ägande av Paris SG och man kör stenhårt via Al-Jazeeras sportkanaler.

Lägg till att man via fotbollsakademierna under miljardprojektet Aspire har över 400 000 talanger i träning i fattiga länder i Afrika, Asien och Latinamerika och som även köpt belgiska division 2-klubben KAS Eupen för att nå Europa.

De bästa talangerna får komma till Qatar och vi är många som misstänker att det är ett sätt att försöka få till spelare som kan bli qatariska medborgare i tid till VM 2022 och på så sätt få till ett slagkraftigt landslag till hemma VM.

Utöver fotboll så satsar Qatar brett på andra sporter och bland annat har man köpt handbolls-VM som går i januari och där Qatar-ägda Al-Jazeera har tv-rättigheterna men knappast jobbar för att sälja dem. Så det är stor risk att inga svenska tv-tittare kommer att kunna följa Sverige i VM och det är naturligtvis tråkigt på många vis, inte minst för handbollen.

Därför börjar både det svenska och internationella handbollsförbundet bli stressat, för bevakningen av VM i Qatar kan sluta med i princip inget vilket vore en katastrof för sporten. Så häromdagen gick brevet högst upp ut till alla medier i Sverige. Det var som sagt skickat från det internationella handbollsförbundet till det svenska förbundet som skickade det vidare till svenska medier.

Kanske inte konstigt om en del medier trots allt funderar på om man ska nappa på det? Vem har annars råd att åka till Qatar i flera veckor i en tid av besparingar? Men man kan undra hur bra bevakningen blir av Qatars rovdrift på människor som man inte är ensamt om i den regionen? Bloggade följande från Abu Dhabi i fjol och jag kan åka dit på jobbresa men aldrig på semester.

Hoppas att de svenska medier som åker dit på jobbresor ser till att betala på egen hand, och om det finns möjlighet vore det bra om man skildrade baksidan av det lilla emiratet med den stora plånboken som använder idrotten som en språngbräda att köpa sig en större plats i världen.

 

Publicerad 2014-11-07 kl 09:37

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons