Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Tommy Svenssons osannolika bragd är nästan oslagbar

Fotbollskanalens Hederspris 2014 går till Tommy Svensson. Som spelare vann han SM-guld med Öster, tog hem Guldbollen och rankades som Sveriges bäste spelare under VM 1970 i Mexiko och därför står en byst på honom vid Azteka-stadion som ett minne från det mästerskapet.

Samtidigt var det som ledare Tommy Svensson gjorde sina riktiga avtryck. Den tidigare läraren gick över som ledare i Öster – där pappa Stig Svensson var ordförande och stark – och gick sedan en lång väg via norska Tromsö innan förbundets Lars-Åke Lagrell fastnade för honom efter VM 1990 då Olle Nordin misslyckats.

Och det var som tränare som Tommy Svensson för 20 år sedan tog med HELA Sverige på en upptäcktsresa till USA och gjorde något få ens kunde drömma om. Han fick förvisso tid på sig att bygga ett landslag och redan i hemma-EM 1992 var en stark kull spelare på uppgång och tog Sverige till semifinal.

Det landslaget finslipade Svensson sedan till VM 1994 och via ett mänskligt, intellektuellt och okonventionellt sätt att leda så fick han ett gäng unga svenska män att överträffa sig själva och försätta hemlandet i trans när man grävde brons på andra sidan Atlanten.

En osannolik sommar som alla vi som minns kan dra fram sköna bilder och upplevelser i från, och som SVT:s Albert Svanberg fångat så vackert i en VM-krönika och där dikten av Karin Boye sticker ut:

[youtubeplay id=”NL5q4HnQVNk” size=”medium”]

Ja, det var makalöst när Tommy Svensson tog Sverige till ett VM-brons i USA 1994. Tror inte att det händer under min livstid att ett svenskt herrlandslag tar medalj ett stort mästerskap igen. Framgången för 20 år sedan kom 36 år efter silvret i hemma-VM 1958 och det blev ju även brons i VM 1950 i Brasilien.

Landslagen på 1950-talet kunde inte göra annat än att vinna sina matcher och gå så långt man kunde, men det går inte att komma i från att konkurrensen 1994 var på en annan nivå precis som den är ännu tuffare i dag då det är över 200 länder som slåss om att nå ett VM-slutspel.

Tommy Svensson gjorde det omöjliga möjligt – och även om det inte finns något som är omöjligt i fotboll så var det unikt och självklart var han inte ensam. Förutom spelarna så hade han stor hjälp av Tord Grip men i slutändan måste någon ta de tuffa besluten och det gjorde Svensson.

Därför känns det självklart att hylla och hedra honom 20 år senare och vi alla förstår vad ett VM-brons för herrar är värt. Det är inget som man kommer hem med i första taget och även om Sverige spelat många mästerskap efter det och haft starka landslag så krävs det något extra för att ta sig till en medalj..

Fotbollskanalens Hederspris har tidigare gått till Lennart Johansson, Bob Houghton, Kurre Hamrin, Fredrik Ljungberg och Lars-Åke Lagrell och det delas ut av TV4 och SvFF ihop och ska gå till personer som gjort stora insatser för svensk fotboll och kan inte delas ut postumt.

 

Publicerad 2014-11-10 kl 21:43

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons