Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Inte okej att skrika vad man vill på läktaren

Här är min krönika efter 1-1 i Podgorica som visar att det finns anledning till oro.

Här är fotbollskanalens spelarbetyg.

Tryck på denna länk för att hitta alla intervjuer, artiklar och annat från spelarna och ledarna efter EM-kvalet.

***

 

Zlatan Ibrahimovic fick höra att han levde från läktarna på Gradski-stadion. Tur att jag inte förstod serbiskan förrän efter matchen men det var könsord och vad man skulle göra och så vidare. Förstår de spelare som reagerar på den typen av trakasserier. Visst har publiken rätt att reagera, och psykningar är en del av spelet men det var över gränsen.

Att man inte reagerar från arrangörshåll? Ja, vad säger man. Det är beklämmande och även om det är en del av läktarmatchen så är det sorgligt och det är bara att hoppas att Uefa bötfäller Montenegro för bangers, bengaler, inkastade grejer och annat som skedde. Bara det att Sveriges säkerhetschef får skydda Zlatan när någon hoppar in och ska ha hans tröja.

Hade gärna sett att arrangörerna på något sätt tydligt markerat mot att hemmafansen skrek sådan skit. Uefa gör en stor grej att man är mot rasism, men det handlar om att även visa det i handling och inte bara visa förinspelade videos med stjärnor och en del banderoller. Agera och tala klartext med dårarna som skriker sådan skit.

Är det okej att skrika könsord så länge det inte är rasistiskt? Nej, det är klart att det inte är. Sexism är också fel och där måste Uefa visa tydlighet om vad man anser om det. Är så trött på att det bara kan passera, och jag hade förstått om Zlatan blivit riktigt sur även om han är tillräckligt rutinerad för att strunta i det.

Lade ut delar av ett mäktigt tifo på instagram där ett skepp från Montenegro med en kanon sköt ett vikingaskepp i sank. Det var snyggt med både ljudeffekter och eld. Hycklande från min sida, enligt många svenska fans, att jag hyllar ett tifo i Podgorica men är kritisk mot svenska supportrar som eldar. Fast då har man inte full koll.

Jag är kritisk till att svenska supportrar bryter mot lagen och ger sina klubbar böter, men gillar bengaler och hoppas att svensk fotboll kan hitta en lösning där man kan bidra till stämningen på arenorna på ett lagligt sätt. Knallskott har jag aldrig förstått mig på, och det har inte på fotbollsarenor att göra, men kontrollerade bengaler vill jag gärna se.

***

Kollega Ekwall hade en poäng till frukost, om man nu gnäller i landslaget för att domaren William Collum dömde fel så borde man även gnälla över att exempelvis Albin Ekdal sköt över i fritt läge. Alla gör misstag och det är en del av spelet.

***

Flyg från Podgoricas nya Aerodrom – skönt ord för flygplats – via Frankfurt till Marseille. Älskar verkligen mitt jobb.

***

Tabellen i Sveriges EM-kvalgrupp ser ut på följande vis:

1 AustriaÖsterrike 4 3 1 0 5 2 3 10
2 SwedenSverige 4 1 3 0 5 3 2 6
3 RussiaRyssland 4 1 2 1 6 3 3 5
4 MontenegroMontenegro 4 1 2 1 3 2 1 5
5 LiechtensteinLIE 4 1 1 2 1 6 -5 4
6 MoldovaMoldavien 4 0 1 3 2 6 -4 1

Österrike

Restprogram: Liechtenstein (b), Ryssland (b), Moldavien (h), Sverige (b), Montenegro (b), Liechtenstein (h).

Kommentar: Har inlett starkt och slagit både Ryssland och Montenegro hemma och bara tappat poäng mot Sverige. Ska dock noteras att man har tre svåra bortamatcher under 2015, men ser ut att ta sig direkt till EM 2016 om man inte schabblar något alldeles väldigt. Man är sämre borta än hemma men det ska inte gå att missa Frankrike 2016.

Sverige

Restprogram: Moldavien (b), Montenegro (h), Ryssland (b), Österrike (h), Liechtenstein (b), Moldavien (h)

Kommentar: Negativt är att man bara vunnit en match, positivt är att man är obesegrat trots två tuffa bortamatcher. Sex poäng på fyra matcher är okej nu när det är 23 platser på spel, i vanliga kvalsammanhang hade det sett mörkare ut. Måste vinna i mars i Chisinau och i Stockholm i juni för att kunna åka till Moskva i höst i bra skick.

Ryssland

Restprogram: Montenegro (b), Österrike (h), Sverige (h), Liechtenstein (b), Moldavien (b), Montenegro (h)

Kommentar: Frågan är om Fabio Capello överlever den svaga hösten efter VM-fiaskot? Mycket tveksamt och det kan skaka om det ryska landslaget och ge en injektion. Har tre rivaler direkt 2015 och behöver vinna alla tre matcher för att vara med om en direktplats. Går inte att räkna bort för man är bättre än vad tabellraden visar.

Montenegro

Restprogram: Ryssland (h), Sverige (b), Liechtenstein (h), Moldavien (b), Österrike (h), Ryssland (b)

Kommentar: Kvitteringen mot Sverige räddade EM-hoppet men man har en tuff inledning på 2015 och har inte råd att förlora mer. Måste minst kryssa med både ryssar och svenskar för att vara med i kampen om en playoff-plats. Med tanke på hur svagt man var måste det vara små chanser att man går hela vägen till Frankrike.

***

Ingen Zlatan med till Marseille. Knappast något överraskande med tanke på att han spelade 90 minuter och att Paris SG vill vila honom och det gäller att ge och ta. Gillar att Erik Hamrén nu tvingas testa andra alternativ, för om Sverige ska ha en möjlighet att göra avtryck i EM 2016 så måste det finnas mer än bara Zlatan.

Lite förvånande att man skickar hem Johan Dahlin. Fick han ens träna med laget? Först lämnade han återbud på grund av skada och sedan blev han ändå blixtinkallad när Karl-Johan Johnsson fick en hjärnskakning på den stängda träningen. Och nu får han åka hem när även en sjuk Marcus Berg drar till Aten och en skadad Mikael Lustig åker till Glasgow.

Publicerad 2014-11-16 kl 10:54

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons