Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

I ett historiskt perspektiv är 2014 ett uruselt landslagsår

Veckans poddgäst är Magnus Pehrsson. Han berättar om tiden efter avhoppet i Djurgården, känslan av att bli ifrågasatt när det handlade om hans upplevelse att ha blivit hotad och om det var ett svepskäl för att det gick dåligt för klubben.

Dessutom talar han om den tunga sparken från Ålborg, det bistra slutet på spelarkarriären där landslaget och utlandsbud gick om intet och jakten på EM med Estland. Ni hittar podden HÄR: eller via acast:  eller via itunes.

****

Sverige slår under 2014 Estland i en träningsmatch och Liechtenstein i EM-kval. Två landslag som aldrig spelat ett stort mästerskap och där bägge är rankade långt efter Blågult som ändå inte varit sämre rankat sedan Fifa började ranka landslag för 20 år sedan.

Kan de två vinsterna ändå klassas som två viktiga segrar? Ja, det beror givetvis på vem man frågar om just det. SvFF-basen Karl-Erik Nilsson lyfte i en intervju fram att det var två viktiga segrar, men att det framför allt gällde Liechtenstein. Jo, det stämmer, det var ett EM-kval, det var inte Estlands-matchen.

I de övriga sex landskamperna som Sverige spelat med det riktiga landslaget så förlorade man borta mot Turkiet, borta mot Danmark och hemma mot Belgien i våras innan man kryssade i Wien i september och kryssade hemma mot Ryssland i oktober och kryssade i Podgorica.

Resultatraden är som följer: 8 spelade 2 vinster 3 oavgjorda 3 förluster 8-8 i målskillnad.Då återstår Frankrike som kommer med ett starkt manskap och mönstrar följande elva: Mandanda – Sagna, Varane, Mangala, Kurzawa/Digne – Pogba, Guilavogui/Cabaye – Valbuena, Payet, Griezmann – Gignac.

Risken är överhängande att det blir ny förlust och negativ målskillnad. Här är frågan vilken inställning man ska ha till det? Känns det bra att gå till vintervila med det här och att allt är harmoniskt och bra, som SvFF-basen Nilsson känner eller är det mer oroande? Ja, jag är mer åt det andra hållet.

Fast det är väl där de politiska takterna från Emmabodas gamla kommunalråd skiner igenom. Han såg inte hur spelarna skällde på varandra i lördags men hade ändå en klar bild av vad som låg bakom: “Det är ändå i ett positivt coachande sätt för att peppa varandra och för att göra nästa situation bättre.”

Varför är det så svårt att säga som det är? I SvFF-Nilssons roll är det väl inte svårare än att man säger att det inte är ett år man är nöjd med men att EM-kvalet inte är över, det kommer nya spelare som kan slå sig in och att man ännu så länge har fullt förtroende för Erik Hamrén.

Vi måste ju vara så ärliga att kunna säga att det är klart underkänt om Sverige inte minst når en tredjeplats i den här gruppen och får spela minst playoff. Lägger man in Rysslands svaga start borde man rimligen kunna sikta än högre, men det är givetvis en del som inte stämmer i landslagets spel och det måste man också kunna säga.

Visst kan jag förstå att Nilsson likt en general Custer vill ställa vagnarna ring och backa upp sina mannar med att stå med en enad front. Samtidigt tror jag inte läsare, tittare eller lyssnare köper snacket om att allt är kanon efter ett landslagsår som 2014 och att det är en viktig seger i en träningsmatch mot Estland.

Hamnade i en diskussion i förmiddags apropå mina frågor på söndagens presskonferens. Fotbollschefen Lasse Richt underkände alla mina “dumma frågor” till Hamrén: a) om spelarnas hårtorkar på varandra, b) varför Johan Larsson och Mattias Johansson inte var med, c) att ytterbackarna inte dragit jämnt med Håkan Ericson d) varför man inte från start sa att Zlatan kunde vila från matchen mot Frankrike.

Alltid bättre att missnöjda är tydliga med vad de är missnöjda med men det förvånar att just de frågorna får en SVFF-fotbollschef att bli så trött på mig och tala om dumma frågor och även sitta och blänga på mig under presskonferensen. Hade verkligen förstått det om jag hade gett mig in på frågor av känslig personlig karaktär, men de här?

Vi journalister är där för att ställa frågor. Rätt basalt. Skulle vi bli rädda för att Richt blir förbannad? Eller att Hamrén är sur? Eller någon annan? Nej, det är ingen skillnad mot de journalister som bevakar näringsliv, politik eller andra områden. Vi är där för att ställa frågor och knappast för att heja på.

Hur står sig då det här året om man jämför med tidigare? Ja, inte ens 2009 under Lars Lagerbäck när man missade VM 2010 och rasade till en 42:a plats på världsrankningen så hade man ett lika svagt landslagsår. Då förlorade man förvisso fyra matcher, mot Danmark två gånger i VM-kvalet, borta mot Italien och Serbien men vann sex matcher och hade 14-7 i målskillnad.

Här är facit för landslaget de senaste fem åren och då är inte vinterturnéerna inräknade, utan det handlar om det riktiga landslaget i både kvalspel, EM 2012 och träningsmatcher. Då framstår verkligen 2014 i all sin bistra verklighet och då får man nog vara förbundsbas eller fotbollschef som Lasse Richt för att tycka att allt är kanon.

2009: Sex segrar, ett kryss (Portugal borta), fyra förluster och 14-7 i målskillnad.

2010: Sex segrar, ett kryss, en förlust (Holland borta), 18-6 i målskillnad.

2011: Åtta segrar, ett kryss, tre förluster (Ungern borta i EM-kval, England och Danmark borta i träningsmatcher), 26-11 i målskillnad.

2012: Åtta segrar, ett kryss, tre förluster (Ukraina och England i EM 2012 och Brasilien i träningsmatch), 26-19 i målskillnad.

2013: Sex segrar, två oavgjorda, fyra förluster (Österrike borta och Tyskland hemma i VM-kvalet och Portugal gånger två i playoff), 19-15 i målskillnad.

Givetvis är det en komplex fråga i vad som inte stämmer i landslagets spel. Det är uppenbart att försvarsspelet blivit stabilare men med en skadad Zlatan, nytt spelsystem och en större fokus på att freda det egna målet så har man tappat spetsen framåt.

Det är Erik Edmans berömda täcke, som är för kort, och om man drar upp det så fryser man om tårna, annars får man inget uppe på kroppen. Sedan är det avsaknad av en spelmotor och när Kim Källström orkar och hinner så är det en vass dimension men det saknas alternativ.

Ingen riktig ersättare till Anders Svensson har utkristalliserat sig och Rasmus Elm verkar borta för lång tid. Handlar om att Hamrén måste hitta fler alternativ och spela in dem och försöka få landslaget att lyfta sig, för utvecklingen för A-landslaget pekar tyvärr åt fel håll och vi som bevakar laget måste ställa frågor om det och annat.

****

Onekligen en imponerande arena som Marseille fått till när man renoverat Stade Vélodrome. Världsklass.

****

Undrade i dagens krönika om Erik Hamrén har kul på jobbet? Vilket förbundskaptenen sa att han hade på dagens presskonferens.

****

Även om jag tycker det är coolt att Lars Lagerbäck fått styr på Island, trots den försmädliga förlusten mot Tjeckien, så innebär det inte att jag anser att han ska komma tillbaka. Att hylla hans jobb med den lilla ö-nationen betyder inte att hans sista år som förbundskapten för Sverige var ett lyft.

****

Hade Jan Eliasson tagit ledigt från FN för att förbereda de svenska spelarna inför dagens mixed zone?

****

Sydsvenskans tidigare sportchef Åke Stolt svingar hejvilt i krönikan på Idrottens Affärer. Ingen utom Åke går fri från skuld. Måste gilla det.

****

Givetvis ett plus att Sverige, Montenegro och Frankrike ordnar tolkar till presskonferenser, men varför kan de inget om fotboll? Och varför struntar de i att översätta rätt och riktigt? Kan inte förstå det, och mannen som tolkade presskonferensen med Didier Deschamps och Mathieu Valbuena satte rekord i onintresse. Inga anteckningar. Inga fotbollstermer.

Publicerad 2014-11-17 kl 20:01

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons