Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

En självklarhet att ta fansens röst på allvar

Måndag morgon och om du missade Fotbollskanalen Europa med unik statistik med Messi vs Ronaldo vs Ibrahimovic, Liverpools fria fall och Englands försäljning av sin klubbfotboll, Rayo Vallecanos sköna gest, Roberto Mancinis comeback i Inter och en galet snabb utvisning så finns programmet här:

Här är målen från Italien.

Här är målen från Spanien.

Här är målen från Frankrike.

***

Att skriva om supportrar och dess olika viljor, yttringar och ansvar är lika minerat som att ta sig an flyktingpolitik, Israel-Palestina eller huruvida tillväxten är ett hot mot klimatet. Med tanke på att många fotbollsfans är aktiva på olika sociala medier och det bidrar till ett tryck och en snabbhet så kan det ibland vara lättare att ducka.

I måndagens podd träffar jag Tony Ernst och även om vi långt i från är överens om allt så kan jag känna en respekt för jobbet som han och de andra i Sveriges Fotbollssupportrars Union gör. Fansen behöver organisera sig för att tala med olika motparter och bakom röken från bengaler så gör man mycket bra.

Är själv skeptisk till att SFSU tar och får hjälp av Sef men jag förstår realiteten. Bäst hade givetvis varit om fansen på egen hand kunde finansiera sin egen organisation för det finns alltid en fara att dras in i ett etablissemang. Fansen behövs och det viktiga är att ta upp en dialog med dem och det blir lättare att snacka med en organisation.

Samtidigt får jag också vara självkritisk och jag har inte alltid kunnat ta in alla delar av fansens röster och det är en utmaning, men innebär inte att man ska skippa det. Där kan jag och många andra i media bli ännu bättre och jag och Tony Ernst pratade givetvis även om media och han gav mig en smäll efter att jag ville ha uttalande i samband med tragedin i Helsingborg i våras.

Det är en självklarhet i dag att ta in fansen och då inte bara från mediernas håll utan även från klubbarna, polisen, förbundet och så vidare. Vilket inte betyder att bara de som sett alla bortamatcher sedan barnen Hedenhös flög i raket är värda att lyssna på, men att man givetvis måste ta in upplevelserna från dem och många andra och då är SFSU ett bra steg.

Tyvärr finns det en del trista grejer som hände kring fotbollsmatcher precis som det sker på rockfestivaler, Finlands-färjor, lördagkvällar på Stureplan eller ute i landet. Det är komplext och gemensamt är väl att det är män i grupp och ofta alkohol inblandat som inte sällan trampar snett och det är ett ständigt pågående jobb.

Under 90 minuter går Ernst och jag igenom bengaler, 51 procent, maskering, firmor, bangers, Miiko Albornoz, den här graderingen av vad som är äkta fans och inte, rädslan för MFF:s CL-miljoner, om man kan ta emot Uefa:s miljoner om man är emot den moderna fotbollen, sexismen, vad spelare ska få stå ut med och mycket mer. Ni hittar podden HÄR: eller via acast: eller via itunes.

***

Kökkenmödding! Skakad att mina kollegor hånade mig för att jag hittat på ett ord eller att det möjligen finns i Skånska Akademiens Ordlista. Se Fergie Time om ni vill lära er och vi går igenom ALLA EM-kvalgrupper:

Publicerad 2014-11-24 kl 10:03

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons