Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Sveriges statschef borde ha koll på signalvärdet för tjejer och killar

Lundhs blogg

Är i grunden republikan och hade helst sett att Sverige avskaffade rollen som Carl XVI Gustaf ska fylla men eftersom jag inte lagt till ett “r” som står för revolution i min partibeteckning så köper jag att en majoritet av svenska folket vill ha ett kungahus med allt vad det innebär i cirkuskänsla. Däremot köper jag inte att Carl XVI Gustaf o Co helt saknar bollkänsla.

[aftonbladettv id=”sport/fotboll/article58927.ab” size=”medium”]

Visst är det givet att när den svenska statschefen och fru är i Paris så vill man träffa den svensk som tagit Frankrike med storm under sina år i landet. Zlatan Ibrahimovic är odiskutabelt enorm i både Sverige och Frankrike och det är en häftig resa som han stått för och som symboliserar så mycket av vad vårt land förändrats under de senaste decennierna.

Däremot är det obegripligt att det svenska statsbesöket hos Paris SG först ska beröra både Zlatan och hans två svenska klubbkompisar Kosovare Asllani och Caroline Seger, men där tjejerna kvällen före får besked om att det är inställt. Oavsett skäl eller vem som tagit beslutet att stryka två landslagsspelare och några av världens bästa damer så borde maskineriet runt hovet reagerat.

Annons

Symboliken i att även Seger och Asllani varit med på gräset är given. Då hade både svenska och franska tjejer och killar fått se att inte bara Zlatan är så mycket värd för kungaparet att träffa utan att även två fotbollspelande landslagstjejer som också tillhör det qatariska miljardbygget ingår. Det är ett tillfälle som man inte får missa från hovets sida.

Sveriges statschef kanske inte fattar bättre men han borde ha folk runt om kring sig som greppar den här typen av frågor och dess laddning. Det räcker inte att i efterhand säga att Asllani och Seger får komma på någon middag, utan det är bilderna från gräset man vill åt och där det inte bara är Zlatan som symboliserar Sveriges fotbollsspelare utan även två spelare från Pia Sundhages landslag.

Faktum är att jag har svårt att förstå att inte alla förstår det. Efter att jag twittrade om det i går så får jag givetvis en hel rad negativa reaktioner, och jag beundrar alla som jobbar för mångfald och jämlikhet dagligen och som orkar trots skiten som rasar över dem. De gör en stor insats och vi är skyldiga dem mycket.

Annons

Det är naturligtvis ingen rättighet att träffa det svenska kungaparet men om hovet velat framstå som man var en del av ett svenskt, modernt och jämställt samhälle hade man ordnat det. Förstår inte vem det är som känner sig hotad av det? Det är oerhört svårt för mig att ta in att någon från svenskt håll kan acceptera att de blir nobbade.

Ja, Zlatan är en av världens bästa herrar och har tjänat mer och konkurrensen är hårdare bland männen men om Caroline och Kosovare hade varit med så hade det knappast tagit bort något av hans framgångar och hyllningar. Jo, det må vara politiskt korrekt att tycka att det är så, men är det någon som måste vara politiskt korrekt är det Sveriges statschef.

I en tid när Svenska Fotbollförbundet har problem med sin syn på kön och jämställdhet så hade kungen och drottningen kunnat visa SvFF vägen och även på ett enkelt vis ge signalen om att alla är lika mycket värda. Dessutom behöver Carl XVI Gustaf en del att jobba med om han ska putsa borta bilden av honom på “Noppes” med ett gäng kaffeflickor.

Annons
Publicerad 2014-12-03 09:56

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto