Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Kentaro är pirater, och SvFF tog dem ombord

Lundhs blogg

Efter podden med SvFF:s försiktige generalsekreterare Håkan Sjöstrand – som många anser verkar lämpad för större uppdrag i FN eller andra diplomatiska institutioner – så är det annat att podda med Erton Fejzullahu. Den tidigare Dif-anfallaren håller inte igen när han förklarar varför han byter till Albaniens landslag, varför han var glad att Mjällby åkte ut och att han gillar sitt singelliv.

Dessutom talar Fejzullahu om miljonerna i Kina, om att han anställde bästa polaren Denis som assistent, hur man ska tänka som talang när det handlar om träning, klubbval och agenter och vad han tänker om att han varit ägd av olika riskkapitalbolag. Podden med Erton Fejzullahu lyssnar ni på HÄR: eller via acast: eller via itunes.

***

Vilket mål av Marta.

[youtubeplay id=”ws2hGrffT5g” size=”medium”]

***

Martin Åslund vill att Paris SG och Zlatan Ibrahimovic ska få Bayern München i CL-lottningen 12:00 under måndagen. Här är lagen Paris kan få möta och rankade i den ordning som jag helst ser när det handlar om bäst och sämst: 1)  FC Porto (Portugal), 2) Borussia Dortmund (Tyskland), 3) Atlético de Madrid (Spanien), 4) Chelsea FC (England), 5) FC Bayern München (Tyskland), 6) Real Madrid CF (Spanien). PSG kan inte få möta AS Monaco då de är från samma land och inte heller Barcelona då man var i samma grupp.

Annons

***

Apropå Erton Fejzullahu och landslagsskifte till Albanien så var det ämnet i “Fergie Time” där vi pratade om hur man ska se på byten av landslag:

I Fotbollskanalen Europa snackade vi akademier i Premier League, Guingamps succé och fick se en galen Sampdoria-president och höra David Moyes snacka spanska bland mycket annat.

***

I lördags körde Bladets Robert Laul ett gammalt trick för att piska i gång lite liv kring en av flera artiklar som tidningen skrivit om rättighetsbolaget Kentaro. Han frågade varför jag inte skrivit om det hela, och hänvisade till min anställning i TV4 som köpt tv-rättigheter av det schweiziska bolaget som i två omgångar köpt all svensk fotboll.

Laul antydde helt enkelt att jag på grund av min anställning i TV4 inte kunde skriva om Kentaro eller avstod. Det är egentligen en situation som aldrig att går att ta sig ur; för om jag skriver om tv-rättigheter så ifrågasätts jag som TV4-anställd och om jag inte gör det så ifrågasätts jag också. Lite av ett moment 22.

Annons

Dock kan jag försäkra Laul att jag hittills inte hört av någon av mina chefer efter vad jag skrivit om tv-marknaden genom åren.  Först och främst var jag ledig i lördags och att jag har varit rätt hårt arbetsbelastad hela hösten och nu spurtar jag med en massa grejer för att kunna vara helledig över helgerna.

Kentaro-grejen kändes inte som en tillräckligt stor nyhet för att bryta av ledigheten. Jag skippade det efter lite tjafs på twitter, helt enkelt, och sköt upp det till i dag då jag hade lite tid för att svara på ifrågasättandet av mig. Och jag förstår att frågan kan komma upp.

Precis som Aftonbladet är en av SvFF:s och allsvenskans största sponsorer så har TV4 starka kopplingar till svensk fotboll. Vill påminna Laul om att jag enbart fick stöd av min arbetsgivare efter att jag dragit fram avtalet mellan Svenska Spel och SvFF och som ledde till att Karl-Erik Nilsson “likt en bulgarisk president försökte skrämma till tystnad” genom att hota TV4 i sin blogg.

Annons

Om vi börjar med lördagens artikel om att TV4 hotat Kentaro till tystnad så förstår jag att Bladet vill snacka med Casten Almqvist. Tyvärr vill inte alltid mediebolag ha samma öppenhet när man själv blir granskade, men jag tror å andra sidan inte TV4:s vd uttalat sig på annorlunda sätt om sekretessen i avtalet mellan parterna.

När det gäller sakfrågan så är det uppenbart i texten att Hovrätten inte ville ha avtalet utan det var Kentaro som ville få ut det för att sätta press på TV4 att betala 63 miljoner som man höll inne efter att det schweiziska bolaget var försatt i en situation där konkurs hotade. Det är inte första gången bolaget försätter sig i liknande situationer.

Konkursförhandlaren har att driva sitt uppdrag och även om han anser att TV4 ska betala så innebär det inte med automatik att det är rätt och riktigt. Där handlar det om att maxa intäkterna till konkursboet och det återstår att se hur det slutar. Jag skulle inte satsa några pengar på någon som jobbar för Kentaro eller dess konkursbo.

Annons

Inte heller tror jag Sef eller andra darrar av tanken att Kentaro nu tagit sig ur sitt frysta läge i Schweiz. Den typen av avtal är alltid tydligt reglerade och även om moderbolaget inte var försatt i konkurs så det inget krav. Det var rätt uppenbart att Kentaro AB satt i skiten och det gick inte för bolaget att häva konkursen i höstas trots många försök.

Även om jag är anställd på TV4 så är det inte så att jag varken sitter med i förhandlingarna eller har tillgång till vare sig avtal eller andra dokument. Jag får inga andra svar heller och det är inte så att jag försöker ta mig in i dokumentskåpen. Däremot finns det inget som hindrar att jag skulle få tag i avtalet på annat vis, exempelvis via SvFF/Sef och så vidare.

Sedan kan inte jag utesluta att det blivit ett internt liv om jag fått loss tv-avtalet och kört ut det, men jag har hittills under mina dryga åtta år på Tv4 fått höra väldigt lite om när jag bloggat. Vet inte ens om särskilt många chefer ens vet om att jag bloggar, men det kanske blir annorlunda nu? Vi får väl se, men inte ens när jag skrev om TV4:s fel på Fotbollsgalan hörde jag något.

Annons

Däremot känner jag att det är direkt fel att anklaga oss för att ligga lågt om Kentaro. Fram till de senaste dagarnas skriverier i Aftonbladet var det fotbollskanalen.se som skrivit mest om Kentaros ekonomiska problem och konkurs under 2014. Vi har jagat på hos kronofogden, Sef och andra inblandade och stått för flera avslöjanden.

Under 2013 var vi ute och avslöjade att konkurs hotade. Vi avslöjade att Kentaros delägda agentfirma hade rätt till pengar för spelare i Västerås SK för ett par år sedan. Under 2009 berättade vi att Kentaro fick loss landskampsrättigheter i smyg. Så att vi skulle vara rädda för att antingen kritisera SvFF, Svenska Spel, Kentaro eller andra partners till TV4 är fel, och särskilt om man jämför med hur lite andra medier skrivit.

Och det är ju ironiskt att läsa hur Sef:s vd Mats Enquist häromdagen i Bladet talade om att svensk elitfotbolls existens var hotad, men när vi ville ha kommentarer när det verkligen brann då lät det annorlunda. Fast det är klart att det låter bra att i efterhand säga att existensen var hotad, även om det inte är sant, för då framstår man ju som djävligt vass själv.

Annons

Mina initierade källor har hela tiden sagt att svensk elitfotboll kan förlora mellan 30 och 90 miljoner kronor, och att 30 miljoner redan är borta. Ännu återstår det att se om det blir värsta scenariot och detta är uppgifter vi skrivit om flera gånger sedan vi avslöjade att Kentaro var på väg att gå i konkurs, och det är onekligen en härva med skatteskulder och annan skit.

Vintern 2005 jobbade jag på Expressen och avslöjade då att de infekterade förhandlingarna om tv-rättigheterna till svensk fotboll tagit en oväntad vändning i och med att SvFF-basen Lars-Åke LagrellRune Hauges uppmaning “sålt” till Kentaro. Jag döpte Philippe Huber till hästhandlaren i tidningen efter att ha snackat med honom om köpet och det har levt vidare.

Skälet till att Hauge plockade in Kentaro var för att sätta press på tv-kanalerna som inte ville betala vad SvFF (läs: Lagrell och Hauge) ville ha betalt. Man använde helt enkelt Kentaro trots att alla i branschen precis visste vad det var för killar. Kentaro-killarna är som moderna gårdfarihandlare i leasade privat-jet med kontoret på fickan och ständigt på jakt efter affärer för att hålla pyramiden stabil.

Annons

Kentaros intåg ledde till en massa olika turer och jag hoppas på att TV4:s förre vd Janne Scherman någon gång gör slag i saken och berättar vad som verkligen skedde. För fakta är att SvFF/Sef tog ombord Kentaro och ingen kunde köpa tv-rättigheterna till svensk fotboll utan att schackra med herrarna Huber och Philipp Grothe för att komma åt rättigheterna.

När första avtalet gick ut 2010 så vet jag att Lars-Åke Lagrell helst hade sluppit Kentaro, men vi avslöjade att schweizarna köpte svensk fotboll ett varv till, och det var inget vare sig SvFF-basen eller klubbarna jublade åt. För varje år rann 35 miljoner kronor i väg till Hauge och Kentaro som ersättning för att de tagit uppdraget att söndra och härska.

Det var också skälet till att nye Sef-basen Lars-Christer Olsson såg till att skära bort Kentaro/Hauge när han häromåret slöt ett nytt avtal kring svensk fotboll med TV4-CMore gällande 2016-19. Något som fick Kentaro att ilskna till och börja sköta sina affärer i Sverige ännu sämre än tidigare och vara en ständig gäst host Kronofogden.

Annons

Innan en eventuell konkursförvaltare får rätt mot TV4 och därmed ger Kentaro rätt så kommer jag att tvivla på bolaget och dess företrädare. Philippe Huber är alltid underhållande att snacka med och han kan låta lugn och tala om en lysande framtid även om det brinner på hans skrivbord, men jag litar inte på honom när det gäller. Häromåret skulle han ju köpa ALLT i svensk idrott.

Publicerad 2014-12-15 08:59

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto