Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Så är en dag med landslaget i Abu Dhabi

Vinterturné med landslaget och det är som vanligt både underhållande och arbetsamt. Givetvis är det behagligt att bevaka träningar i sol och 15 plusgrader och jag älskar att vara på fältet men det innebär inte att vi journalister inte ligger i.

ANNONS

De allsvenska tränarna kom i dag och det var Åge Hareide som frågade: “Sover ni aldrig? Man undrar ju vad som kommer härnäst?” apropå tempot och att vi publicerar oss inte bara i sociala medier utan även i bloggar och i rörlig form. Ja, MFF:s tränare syftade på att medierna i dag jobbar mer och mer och också mer direkt och att det är ett ständigt flöde.

Den gamle Molde-spelaren drog sig till minnes när man tog bilder och sedan flög negativen till Oslo och ingen visste hur det skulle se ut. I dag skickar exempelvis Rasta-Danne hem Ekwalls intervjuer direkt när de sker. Den som vet vad som kommer härnäst blir rik, vet bara att det är samma regel som i fotboll; det gäller att ständigt vara på tå.

Hur ser då en dag ut i Abu Dhabi? Ja, jag tänkte att jag kunde gå igenom hur det artar sig i lokala tider och tänk då att emiratet tidsmässigt är tre timmar före Sverige. Så att när min klocka ringer vid 08:30 så är den egentligen 05:30 eftersom jag inte riktigt ställt om klockan än, men det är väl gjort till helgen.

ANNONS

08:30 Klockan på mobilen ringer och jag snoozar en eller två gånger innan det är duschen.

09:10 Käkar frukost nere i matsalen med utsikt efter poolen. På svenskt vis tvingar jag mig själv att sitta ute trots att det är för kallt. Underbar buffé med mycket färsk frukt även om rödbetssmoothien var för djävla äcklig. Rasta-Danne kör engelskt: vita bönor, konstiga korvar och välter sedan en jätteomelett över tallriken.

09:47 Är inne och vänder i hotellets Business center där Ekwall gillar att käka frukost. Jag och Rasta-Danne kör i den vanliga matsalen. En svensk affärsman säger: “Hej, Olof.” Hjärnan jobbar hårt för att minnas om det är någon jag känner, men jag fattar när han säger: “Var det din kollega som var här?” Jag svarar: “Ja.” Ny fråga: “Varför sa han inget?” Mitt svar: “Vad skulle han säga?” Nytt svar: “Vi är ju svenskar.” Jaha, men vi snackar lite om turnén och han undrar om Zlatan är med.

ANNONS

09:53 Tillbaka på rummet. Börjar skriva på ett blogginlägg om att Stefan Schwarz har en poäng i att man inte kan vara hur många som helst kring landslaget, och borstar samtidigt tänderna på slutet för att jag vet att Ekwall blir sur när jag är sen till vår samling i lobbyn för avfärd mot träningen.

10:31 Kastar mig in i bilen som Ekwall ordnat och får bassning av mina medresenärer för att jag är en minut sen (egentligen 30 sekunder men det är den 31:e minuten) Får höra att Andreas Sundberg lever med hot om 100 euro i böter vid försening för att han är hopplös. I kurvan på väg ut från hotellet saktar bilen ner och jag öppnar min dörr och spottar ut min floursköljning som jag inte hann med annars. Ekwall informerar chaffisen om att jag kräks…det är hans förflutna på Kvällsposten.

10:57 Vår chaffis styr oss fram till en av de många träningsplanerna vid Zaed Sports City där landslaget häckar. På plats är redan Disco från Expressen, Laul från Bladet, Skiöld från TT och Janerik Henriksson från Scanpix. Niklas från Bildbyrån ansluter också och det är pressuppbådet som följer Blågult på plats.

ANNONS

11:09 En minibuss med pressmannen Niklas Bodell och SvFF:s fotbollschef Lasse Richt samt spelarna Johan Mårtensson, Ludwig Augustinsson och Marcus Rohdén anländer. Gör intervjuer med Rohdén om hans utgående kontrakt med Elfsborg  och med Mårtensson om Henrik Larsson i HIF och hans tuffa lönekrav.

11:25 Resten av landslaget anländer i buss för att börja värma upp inför träningen. De släntrar ur en stor buss samtidigt som vi journalister hetsas att avsluta våra intervjuer. Bollskorna har de med sig och de snörar på dem och samtidigt börjar bollar och annat komma ut på planen som man ska träna på i dag.

11:33 Överväger att snabbskriva en grej men avstår. Samtidigt anländer de allsvenska tränarna i buss – eller rättare sagt tio stycken utav 16 – och det visar sig att Janne Jönsson, Henrik Larsson, Andreas Alm, Nanne Bergstrand, Pelle Ohlsson samt Jörgen Lennartsson valt annat istället för att följa med. Åge Hariede kollar snabbt läget med en av sina spelare på plats. Dessutom är Stefan Lundin, som är Sef:s sportchef, med och han samlar gänget, som även innehåller en del andra likt U-förbundskapten Roland Nilsson och SvFF:s Claes Eriksson, för en lagbild.

ANNONS

11:40 Snackar en del med Roger Sandberg, Gefles tränare, innan tränarna kliver över på andra sidan planen för att följa passet. Vi i presspacket står kvar bakom staketet och kollar värmningen. Får ett samtal av Elfsborgs klubbdirektör Stefan Andreassson som jag sökt gällande Marcus Rohdéns kontrakt och jag snackar en stund med honom.

11:51 Laul stämmer av om vi inte vill ha Erik Hamrén tillgänglig efter passet apropå att han hade Zlatan som nummer ett i omröstningen om Ballon d’Or. När frågan sedan ställs till Bodell så nobbar han det och hänvisar till onsdagens presskonferens med förbundskaptenen.

11:55 Richt och Bodell undrar om den årliga middagen på landslagets turné. Ekwall styr över frågan till “de som är kåtare på den”. Det talas om fredag eller lördag och när jag efterfrågar Reine Almqvist för att få oss en del sköna stories till livs så möts det med tvekan. Däremot Lasse Eriksson verkar given. “Vi måste ha någon som snackar”, säger Richt.

ANNONS

12:03 Är en hel del hugg inom presspacket och det ges och tas och man sätter getingbetyg. Även Richt är inne och hugger när det finns läge, som i dag när han körde en agentpassning i njurtrakten på mig. Det mesta är uppe och vänder, allt från diverse beskyllningar om TV4-kampanjer i bloggform mot Karl-Erik Nilsson ner till huruvida man ska ha chinos, jeans eller shorts när man jobbar. Rätt lite är heligt.

12:14 Ringer redaktionen och rapporterar att startelvan mot Elfenbenskusten ser ut att vara den elva som startade spelövningen även under måndagen. Får hjälp av David B Larsson att få ut en text om det efter några minuter.

12:37 Ekwall och jag konstaterar att Hamrén och även hans assistenter är rätt mycket livligare och delaktigare i att säga till spelarna vad de ska göra.  Ja, förutom Elmander som lämnas i fred. Kanske inte så konstigt när man tänker på att det sitter ett gäng tränare som bara följer träningspasset och deras agerande? Snarare rätt mänskligt.

ANNONS

12:45 Får möjlighet att snacka med tränarna och talar med Peter Gerhardsson, Magnus Haglund, Janne Andersson, Alexander Axén och Åge Hareide om kritiken mot landslaget och att storspelare som Patrik “Bjärred” Andersson och Fredrik Ljungberg som efterlyst att man tar hjälp av just gamla storspelare. Snackar även Malmö FF, värvningar och spelartapp med Hareide som verkligen är en fröjd att intervjua.

13:13 De andra tränarna som redan sitter i minibussen är på Haglund som står kvar och snackar med mig och Laul. De får även chaffisen att tuta på Elfsborgs manager. Till slut lämnar han oss.

13:16 Kliver in i bilen och har då glömt min kavaj som Rasta-Danne trodde var Lauls (en riktig överraskning) men det slutar med att jag får tillbaka kavajen innan vi styr mot hotellet.

13:37 Återigen en buffélunch. Styr helt in på grönsaker och kyckling, men faller i slutändan dit på lite oxkött under andra varvet. Dåligt, Olof. Unnar mig även frukt och två mindre desserter. De såg godare ut än vad de var. Lindy som tar betalt har nu koll på att jag bor i rum 819 och vad jag heter till min nota som ska signeras, men hon beklagar att hon haltar i uttalet. Hon förstår inte H:et och jag kan inte klandra henne.

ANNONS

14:12 Dags att sätta mig på rummet och skriva den första i raden av artiklar.

14:53 Lägger sista handen på Rohdén-texten några minuter innan jag och Ekwall ska ses i lobbyn. Sedan vandrar vi över till landslagets hotell som ligger så när att en illa riktad inspark av Andreas Isaksson hade träffat klockrent. Vi ska spela in vårt andra Ekwall vs Lundh Abu Dhabi, denna gång med Ludwig Augustinsson.

15:15 Vi sitter riggade och klara och ska sända direkt men jag har inte varit tydlig nog så hemmaredaktionen har trott att det var 15:15 svensk tid när det var 15;15 lokal tid så programmet får läggas ut i efterhand. Augustinsson är snabbt med i tugget och är inte bara en rapp fotbollsspelare vilket ni kan se i programmet nedan.

15:43 Promenerar tillbaka till vårt hotell och pratar en del med Marcus Allbäck som då är på väg över till hotellet där de allsvenska tränarna bor, och där man har möten och umgänge.

ANNONS

16:00 Gör en kopp nescafé på rummet och drar i gång skrivandet igen. Blir totalt fyra artiklar med Rohdén från tidigare under dagen och nu Mårtensson, tränarna om kritiken mot Hamrén, Hareide om MFF-läget. Rätt många minuter att lyssna igenom från iPhone när jag nu som siste man släppt blocket. Mejlar en del med jobbet, twittrar och följer med i en del annat. Är alltid på i nyhetsflödet och det gör alltid ont i både kroppen och själen om jag tror att vi missat något…en yrkesskada.

17:05 Ser ju till att sprida Ekwall vs Lundh med Ludwig Augustinsson på diverse sociala medier som Instagram och Twitter och det visar sig att vi nu även finns på Youtube.

17:37 Övertalar mig själv i att ta en paus och lägger mig på sängen och läser “Kanada” av Richard Ford. Rätt deppig bok och somnar till slut. Vaknar efter en kvart och drar på lite musik för att få liv i mig. Svarar på mejl, bland annat från en läsare/lyssnare/tittare i Dubai som vill komma på torsdag och se matchen mot Elfenbenskusten.

ANNONS

19:03 Lämnar den sista texten och rekommenderar att de ska spara den till senare i kväll svensk tid eller till i morgon bitti. Sms:ar med Ekwall och med sonen som ska i väg på träning. Byter själv om för ett träningspass.

19:33 Är nere i gymmet på hotellet och kör resans andra pass. Ett om dagen är målet. Kör alltid stavmaskin och sit-ups och varierar en del annan träning. Hade behövt en PT eller Rydströms crossfit men det är ändå skönt att köra en omgång och jag mår bättre. Demonerna hålls lite på avstånd.

20:27 Uppe på rummet igen och är lite sen då jag och Ekwall ska ses i lobbyn för middag vid 20:30. Whatsappar med en polare parallellt med att jag snackar med sonen och ska kliva in i duschen. Tur att jag slipper böter, men smsar Ekwall att jag är lite sen.

20:45 Vi styr in på hotellets tredje restaurang, en italienare. Kör på antipasti som knappt är två getingar och en kyckling som är två getingar. Mineralvatten och kaffe på det. Därefter ska Ekwall podda med Mats Olsson och jag och Rasta-Danne sitter kvar ett tag. Under middagen snackar vi en del jobb, getingbedömer våra insatser under dagen, fingrar på våra telefoner och går igenom en del av det svåra med livet, och då inte sällan huruvida man är med i Wiener Sängerknaben eller inte.

ANNONS

21:41 Börjar blogga om en dag i Abu Dhabi. Tänker att jag ska skriva en krönika om tränarträffen i Abu Dhabi men skjuter det till morgondagen.

23:41 Gjort en del annat under tiden men framför allt gått igenom dagen. Lägger mig strax för att plöja klart “Kanada” och sedan kanske jag får hitta nytt projekt vid sidan av jobbet här.

00:09 Lägger sista handen vid bloggen, Mejlar redaktionen om ett stavfel i en rubrik och tipsar om bloggen. God natt.

Publicerad 2015-01-13 kl 20:42

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto