Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

En del framtida landslagsmän får chansen i kväll

Lundhs blogg

Full fart i tv-fabriken och här är ett färskt Ekwall vs Lundh Abu Dhabi med Robin Olsen som berättar om hur han tagit sig från att spela division-fem-fotboll i Bunkeflo FF för fyra år sedan och nu göra landslagsdebut:

Om ni undrar vad Ekwall och jag sysslar med så gör vi en Ernst-Hugo Järegård och skriker: DANSKDJÄVLAR. Vet inte hur man ska tolka Robin Olsen…ångrar han att han valde bort Danmark?

***

Rasta-Danne kan sitt Abu Dhabi. Han hade koll på att onsdagar var en het kväll på nattklubben Yacht Club, och besvikelsen när vi inte ville förlägga en utekväll där utan ville gå och lägga oss gick att ta på.

***

Tillbringade halva dagen på Europatourens tävling i Abu Dhabi. När jag checkade in vid mediadesken kom killen i ihåg mig från förra året för att jag envisades med att ställa en fråga till Henrik Stenson på svenska. Alltid ett gott tecken att man satt avtryck. Jag och Rasta-Danne var där för att bevaka en av Sveriges främsta idrottare som begick tävlingsdebut för 2015.

Annons

Trots att världstvåan Stenson hade en dålig dag på jobbet och gick fyra över par så ställde han upp på en längre intervju som ska gå i TV4-Sporten framöver, tror söndag, och vi snackade Majorsjakt, stålarna i golf, stämpeln som glidarsport och hur han lärt sig att säga “nej” till mer grejer. “Du ska vara glad att jag inte sa nej till dig”, som Stenson fick in.

Gillar att han ställde upp och att det var okomplicerat, men vilken konstig miljö på Abu Dhabi Golf Club. Fylld av pengar men knappast något liv och rätt könlöst. Fast vilken sjuk buffé de dukade upp för presskåren…hade jag bevakat golf hade jag vägt 150 kilo, eller så hade jag fått sätta handklovar på händerna.

***

Oljepengarna gör sitt, läser i den lokala blaskan 7DAYS att Qatar och Förenade Arabemiraten nu står för en femtedel av sponsorintäkterna i den europeiska fotbollen och att man under 2014 skickade in över en miljard kronor bara i sponsring. Då ingår inte alla köp av klubbar som Paris SG, Manchester City och så vidare..

Annons

***

Stenson avstår Sverige-Elfenbenskusten, trots sin vänskap med Marcus Allbäck, och hänvisade till sen avspark och ett B-landslag. Däremot räknade han med att samla ihop sju, åtta svenska golfare för att bilda klack på VM-handbollen i Qatar dit Europatouren flyttar nästa vecka. De räknade med att se Sveriges match mot Egypten.

***

Erik Hamrén släppte startelvan till mötet med Elfbenskusten vid lunch lokal tid och det var det väntade gänget med en ändring, att Malmös Robin Olsen under träningarna uppenabarligen klivit förbi Karl-Johan Johnsson. För måndag och tisdag var det den gamle HBK-keepern som inledde i förstagänget, men på onsdagen var Olsen där.

Sveriges startelva: Robin Olsen – Emil Krafth, Erik Johansson, Per Karlsson, Ludwig Augustinsson – Marcus Rohdén, Oscar Lewicki, Johan Mårtensson – Johan Elmander, Isaac Kiese-Thelin, Nabil Bahoui.

Annons

De kan nog räkna med att det blir en tuff matchinledning på arenan vid Zaed Sports City när Touré o Co vill trimma det sista inför tisdagens öppningsmatch i Afrikanska Mästerskapen, då Guinea väntar. Yaya Touré är i en intervju öppen om att han verkligen vill vinna något i orange innan han slutar i landslaget.

Däremot kan man kanske misstänka att i takt med byten och annat så kommer tempot att mattas och att ivorianerna knappast vill riskerar något så tätt på mästerskapet. Som häromdagen när man slog ett nigerianskt B-landslag med 1-0, även det här i Abu Dhabi.

[youtubeplay id=”g11mpZiVbGA” size=”medium”]

För de svenska spelare som får möjligheten att starta är det ett gyllene läge. Förbundskapten Hamrén känner flåset och det gör att man med starka insatser kan trycka sig in i det riktiga landslaget. Framför allt på platser där det av olika skäl svajat i landslaget eller finns luckor: högerback, mittback, vänsterback och kanterna både på mittfält och längst fram.

Annons

Henrik Larsson talade i en intervju med HD, apropå att han stannade i Helsingborg när de allsvenska tränarna hade konferens i Abu Dhabi, om sina egna erfarenheter från en vinterturné. Och att det just handlade om att ta chansen, vilket Larsson gjorde på en turné i USA i januari 1994 och det öppnade för en plats i VM-truppen följande sommar.

Greppa tillfället, helt enkelt, och att då ställas mot hög klass på andra sidan är en fantastisk möjlighet. En stark insats mot Elfenbenskusten kan ge fler möjligheter i det riktiga landslaget i vår och sedan kan det ta fart mot både bättre klubbar och större matcher. Man vet inte hur många chanser man får, och här är några som är heta:

* Robin Olsen har möjligheten att bli tvåa efter Andreas Isaksson. Hamrén pratade väldigt varmt om MFF-målvakten i onsdags och utnämnde honom till en av de riktiga utmanarna till landslagsettan.

Annons

* Erik Johansson har varit imponerande säker under träningarna och var med i Hamréns kvaltrupp redan i höstas. Det är givetvis så att FCK-duon Mikael Antonsson och Per Nilsson kan få tufft och Jonas Olsson är precis på väg tillbaka efter skada och har inte spelat på länge då han hann bli petad innan han lade sig på operationsbordet.

* Ytterbackarna Emil Krafth och Ludwig Augustinsson skulle kunna vara med redan under 2015, och för Krafth gick det undan när han blev blixtinkallad mot Frankrike och då tog chansen och plötsligt är före Johan Larsson Mathias Johansson, Anton Tinnerholm. Till vänster har det varit skiften och Martin Olssons ständiga skadeproblem och Pierre Bengtssons byte till Mainz kan öppna vägen snabbare än man tror.

* Räcker Oscar Lewicki till? Gillade vad jag såg på senaste vinterturnén och även i U21-landslaget, men emellanåt är känslan att han kanske är för liten. Samtidigt finns det öppningar i landslaget när Rasmus Elm har tagit en paus, Anders Svensson lagt av och där Kim Källström vare sig blir yngre eller rappare. Johan Mårtensson har uppenbarligen imponerat på Hamrén men det klivet är väl för stort, eller?

Annons

* Nabil Bahoui har inte sett hundra ut på träningarna men slog sig in i kvaltrupperna och elvan redan 2014, men det gäller att hålla nivån för att inte falla ur truppen. Det kan gå undan om man får problem, se bara Alexander Kacaniklic som spelade hela VM-kvalet men nu befinner sig i en tuff sits i Fulham som slåss för överlevnad i Championship.

* Isaac Kiese-Thelin är en annorlunda typ av anfallare som Sverige saknar och om han fortsätter på den inslagna vägen är det mycket som talar för att han kan vara med i kvaltrupperna under 2015 och även kan sikta på ett eventuellt EM 2016.

Publicerad 2015-01-15 12:07

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto