Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

En skön seger Hamrén och landslaget behövde

Lundhs blogg

Sverige skrällde mot Touré o Co och skickade Elfenbenskusten till de Afrikanska mästerskapen med några rejäla frågetecken efter 2-0 i Abu Dhabi. En stark svensk försvarsinsats kröntes av två klassmål signerade två oblyga debutanter.

Precis den starten på landslagsåret som Erik Hamrén, SvFF och de andra som jobbar med landslaget behövde efter ett skakigt 2014.

Johan Mårtensson lär aldrig glömma räden på vänsterkanten där Nabil Bahoui bäddat för honom men där den nuvarande HIF-spelarens skottfint och följande avslut i närmsta krysset är sådant som de flesta bara drömmer om. Det bara small i nätet och det infann sig en känsla av att det inte kunde vara sant.

Lägg sedan på det pigga inhoppet av Niklas Bärkroth som på motståndarnas högerkant såg till att skapa ytor och sedan spelade han fram Marcus Rohdén som visade kyla när han avslutade och skickade in 2-0 inför en jublande svensk landslagsbänk. Förbundskapten Hamrén, players manager Marcus Allbäck och de andra var galet glada när de gulblåa spelarna firade vid ena hörnflaggan.

Annons

Den svenska bänken har inte haft mycket att fira på sistone så det är förståeligt att de tog chansen. Efter ett svagt svenskt 2014 resultatmässigt och spelmässigt har Erik Hamrén och allt kring landslaget med rätta varit rejält ifrågasatt. Raset på Fifa-rankningen och de uteblivna resultaten har ökat mängden frågetecken.

Det är inte så att allt vänder nu, men det är givetvis en sådan här boost alla kring landslaget behöver, och ett tecken på att det finns spelare bakom de etablerade som inte bara vill vara med – utan de kan. Plötsligt har Hamrén fler alternativ inför EM-kvalet som ska avgöras under 2015 och det är vad han behöver.

Under åren har kritiker ofta avfärdat framgångar på januariturnén som väldigt lite värda med tanke på varierande och svagt motstånd. Annat den här torsdagkvällen på Zaed Sports City Stadium där det var en radda spelare från de stora ligorna i Europa och från klubbar som Manchester City, Roma, Liverpool och Paris SG som väntade för ett orutinerat och ungt svenskt landslag.

Annons

”En skräckblandad förtjusning”, pratade förbundskapten Hamrén om inför matchen och antydde att det fanns en risk att det skulle rinna i väg. De flesta som studerade startelvorna precis före avspark tippade nog 3-0 eller 4-0 till Elfenbenskusten, men vid slutsignalen lyser istället: Sweden 2 Cote d’Ivoire 0 från ljustavlan.

Även om det svenska landslaget hade en del problem på alla plan första kvarten och knappt fick till ett ordnat anfall under den första halvleken så släppte man inte till målchanser. Försvaret funkade oftast strålande och Erik Johansson var högklassig. Efter paus växlade Sverige upp och kom till betydligt fler möjligheter, och det blev ett öppnare spel vilket även såg motståndarna komma till avslut framför Robin Olsen.

Fast Mårtensson såg till att ge Sverige segerhopp med ett tungt skott. Närmast kvittering var det när Per Karlsson bjöd på ett läge men avslutet gick över Olsen. Istället kom ett svenskt 2-0 på slutet och förbundskapten Hamrén såg till att släppa in sex avbytare och egentligen var det inte någon som föll igenom, även om det är tydligt att Johan Elmander har en bra bit kvar.

Annons

Förbundskaptenen lär unna sig en cigarr efter det här och kan skissa på helt andra startelvor under 2015. Först ut är Finland på måndag och sedan börjar det angenäma jobbet att börja titta mot Moldavien i mars och Montenegro i juni, och det finns många namn som kan vara med och det ökar pressen på de givna, vilket är perfekt för en förbundskapten.

Publicerad 2015-01-15 20:47

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto