Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Hoppas Bois medlemmar är tuffare än SvFF

Lundhs blogg

Efter ett gäng dagar i Abu Dhabi är det okej med snö, blåst och kyla i Stockholm även om det gör det svårt att cykla.

***

SvFF lägger nu ner utredningen kring Landskrona Bois, och där delar av styrelsens riskkapitalbolag blev ett ickeriskkapitalbolag när delägarna förlorat sina satsade pengar och fick rätt till hela spelartruppen när man förlängde avtalet. Beslutet säger tyvärr en del om svensk fotboll och regelverket och alldeles för mycket om klubben att det anses vara grönt att agera på det sättet helt utan öppenhet inför medlemmarna.

Bara att hoppas att medlemmarna är tuffare än SvFF. Vet nu även att klubben klarade sitt ekonomiska resultat 2013 (vilket även påverkade godkänd elitlicens) via att man förskotterade en del sponsorer på en knapp halv miljon kronor, för övrigt en del av samma personer som både sitter i klubbens styrelse och är delägare i Landskrona Bois Support AB.

Annons

Om det är okej? Ja, det går att diskutera, men när jag pratade med Licensnämndens ordförande Richard Johnsson så slog han fast att det kan strida mot god redovisningssed att förfakturera och att man ska bokföra intäkter på de år man utför tjänsterna, men Bois-basen Gabriel Munck, som inte var med om upplägget, menar att det är enligt konstens alla regler. Nu behöver inte Bois bry sig om licens, man är ingen elitklubb längre.

Det kan säkert vara så att tidigare Bois-basen Kenneth Håkansson och de andra herrarna ser till att hålla Landskrona Bois flytande, men det stora problemet är att klubbens ledning inte berättar hela sanningen om vad som sker. Att man på ett eller annat sätt mörkar gör att det naturligtvis följer frågor.Många frågor, och det är knappast något kul 100-årsjubileum som väntar den nyblivna division 1-klubben 7 februari.

Annons

Kanske hade Bois inte funnits om man inte gått med på kraven från herrarna som är styrelseledamöter, sponsorerna och icke-riskkapitalister på samma gång? Må så vara, men då måste ledningen för klubben våga berätta det. Alla olika turer gör att förtroendet för många av de inblandade är minst sagt lågt, och det är sorgligt att följa skådespelet.

***

Den tidigare Häcken och MFF-anfallaren Mathias Ranégie har efter målet mot Milan och en del landslagspel hösten 2011 rasat rätt utför. Udinese blev Watford som blev lån till Millwall som inte ville behålla honom och skickade tillbaka honom, och nu vill Watford bli av med anfallaren. Undrar vilken svensk klubb som hugger, om någon gör det? Tror kanske inte på MFF.

***

Intressant att läsa Jonas Hansson om Isaac Kiese Thelin och Bordeuax. Oavsett, blir spännande att följa landslagsmannen i Ligue 1 där det nu är fyra svenskar.***Rasmus Elm var på banan snabbare än väntat, men det är fortfarande många frågetecken kring Kalmar FF:s förstärkning. Visst, han kan vara tillbaka i sommar men skulle vara förvånad om han rusade in i något. Hoppas att det går undan, för allsvenskan 2015 blir något i hästväg.

Annons

***

Ibland längtar jag tillbaka till en tid med Televerket, Posten och då SJ verkligen var Statens Järnvägar, och det tilltar efter att jag blivit bombarderad av broschyrer inför gymnasievalet och varit på ett par öppna hus. Herregud, för att valfrihet ska fungera på en marknad så måste man ha information som är pålitlig, det här är rena Kiviks marknad.

***

Daniel Andersson går från klarhet till klarhet som sportchef och har inte bara bidragit till att MFF återupprepat SM-guldet och nått Champions League, klubben har nu sålt spelare för drygt 100 miljoner kronor från i somras fram till i dag. Som jag bloggade om häromdagen, det är rätt av MFF att sälja av spelare i det här läget.

Många gnäller över att MFF bara tar Bosman och att hjälpen till svensk fotboll uteblir, men den enda övergångssumma man betalat gick till en svensk klubb, Landskrona Bois, och var för Erik Andersson. Att sedan Bois gett hälften av stålarna till riskkapitalister är en annan fråga.

Annons
Publicerad 2015-01-21 14:47

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto