Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Större fiasko för Chelsea att åka ut mot PSG än tvärtom

Paris SG tar emot Chelsea i Champions Leagues åttondelfinal och även om man givetvis ska spela om det först är det svårt att inte se London-laget som favorit att nå kvartsfinalen. Bakslaget för PSG var väl möjligen att man inte vann sin grupp över ett då vobblande FC Barcelona och därmed fick en lättare lottning för att nå kvartsfinal och gå längre.

Förståeligt nog är mediadramaturgin ändå den givna när man kollar på Paris SG. Qatar har plöjt in miljarder i den franska klubben både direkt och indirekt och i form av framgångar har det gett två ligatitlar, en ligacuptriumf och två hedersamma respass i Champions Leagues kvartsfinaler och om man ser till värvningarna och satsningarna är det inte tillräckligt.

ANNONS

Ovanpå det har PSG under 2014-15 knappast övertygat i ligaspelet och spelet på planen har inte heller varit något att gå i spinn över. Samtidigt är man kvar i rejset om ligatiteln, bägge de inhemska cuptitlarna och i Champions League. Man får inte glömma bort att det var först 2011 som Qatar Sports Investements, en del av Qatar Investment Authority som disponerar cirka 1000 miljarder kronor, köpte PSG.

Totalt skickade Qatar in cirka en miljard kronor för att köpa ut de tidigare ägarna i två steg och sedan har man investerat några miljarder i spelare från Pastore, Ibrahimovic, Silva, Cavani till David Luiz. Affären går kanske att räkna hem om man köper visionen att Paris är en av Europas största städer med en fotbollklubb, men det är mer politik som ligger bakom.

På samma vis som Roman Abramovitj använde Chelsea för att etablera sig i England och därmed skaffa sig en annan position än bara en oligark som skickligt navigerat den miljö av “äta eller ätas” i ett sönderfallande Sovjet, så vill Qatar stärka förbindelserna till Frankrike och har inte bara köpt in sig i klubben utan deläger mycket i landet och qatarierna har fått speciella skattelättnader.

ANNONS

Fortfarande är en lunch med Uefa-presidenten Michel Platini, Frankrikes dåvarande president Nicolas Sarkozy (passionerad PSG-supporter) och Qatars då blivande emir Tamim bin Hamad al-Thani omskriven. Efter det jobbade Sarkozy stenhårt för VM till Qatar 2022 och Platini ska ha röstat för det och ett av utbytena var en rejäl satsning på Paris SG.

Fyra år efter att Qatar gått in i PSG så har man alltså vunnit Ligue 1 två gånger och Coupe de la Ligue en gång, och man är med i alla tävlingar i den fjärde säsongen av PSG-ägande. Då måste man samtidigt betänka att klubben inte alls kunnat satsa pengar som andra nyrika likt Manchester City eller Chelsea som inte alls var begränsade av Uefa:s Financial Fair Play på ett liknande vis. För efter att PSG i somras köpte David Luiz så kunde man inte gå loss.

ANNONS

Hur långt hade då Chelsea och Manchester City kommit under sina första tre säsonger under nya rika ägare? Chelsea vann precis som PSG ligan säsong två och säsong tre samt en ligacuptitel. Däremot nådde man en Champions League-semifinal redan första året och gjorde även det andra säsongen men tredje säsongen åkte man direkt ut i åttondelsfinalen mot FC Barcelona.

Fjärde säsongen så vann Chelsea inte ligan men väl både Ligacupen och FA-cupen och dessutom nådde man semifinal i Champions League återigen. Först våren 2012 vann man Champions League efter att ha fallit i en final några år tidigare. Under åren har man vunnit ligan en gång ytterligare, dessutom FA-cupen två gånger och även Europa League.

Manchester City blev i månadsskiftet augusti-september 2008 köpt av Abu Dhabis investeringsbolag och inledde därefter en satsning där första köpet var en något förvirrad Robinho som trodde han kommit till en annan klubb. Under tredje säsongen tog man första titeln, FA-cupen, och under fjärde säsongen kom ligatiteln. Man har vunnit ligan två gånger, FA-cupen och Ligacupen en gång under de sju säsonger miljarderna pumpats in.

ANNONS

I Europa har City haft betydligt svårare och två åttondelsfinaler i Champions League, varav den ena inte är spelad än då FC Barcelona väntar i nästa vecka, och en kvartsfinal i Europa League 2008-09 är det bästa man åstadkommit. Klivet upp från att hantera Premier League och vinna den två gånger och samtidigt konkurrera med de bästa i Europa är ingen lätt ekvation.

Naturligtvis är det oerhört mycket svårare att vinna Premier League än Ligue 1, men det är inte bara att vräka in miljarder från nya ägare och tro att framgångarna ska komma omedelbart. Det tar tid att bygga upp en struktur, träningsanläggning och organisation. Allt ska plötsligt växa och det kommer in stjärnor och tränare som har sina krav och förväntningar och samtidigt ska man prestera i det närmaste omedelbart.

Nettoinvesteringar är dessutom större i både Chelsea och Manchester City än vad de varit i Paris SG. Självklart är jag inte dummare än att jag fattar att det blir negativa rubriker om det havererade projektet Paris SG i fall klubben snubblar mot Chelsea, men det gäller ibland att sätta saker och ting i perspektiv. Om PSG inte tar minst två titlar, varav ligan är en, då är det ett fiasko.

ANNONS

Däremot vore det ett större fiasko om Chelsea skulle åka ut mot Paris SG. José Mourinho har haft en helt annan struktur i form av klubb och lag att sätta sin prägel på och man är skyhöga favoriter. Det vore i det närmaste en skräll om Zlatan o Co skulle ta sig till kvartsfinal på bekostnad av Chelsea, men inget är omöjligt i fotboll.

Publicerad 2015-02-17 kl 11:12

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto