Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Malmö FF värt hälften av FC Köpenhamn i Uefa:s ögon

Lundhs blogg

Veckans poddgäst Karin Mattsson Weijber är RF:s ordförande sedan tio år tillbaka och i vår lämnar hon posten. I intervjun så ger hon sin syn på en rad av fotbollens problem och utmaningar. Hon är tydlig med att det är politikerna som brustit i att ta ansvar både när det handlar om huliganproblemtiken, stora mästerskap och spelfrågan.

Dessutom är hon tydlig med att hylla handbollen som under VM i Qatar var raka och öppna i sina uppfattningar om landet och regimen. Något hon vill se mer av, åtminstone från förbund och ledares sida, och Mattsson Weijber bejakar insatser som Zlatans mot världssvälten men säger att det inte går att tvinga idrottare att göra den typen av saker.

Podden ”Lundh” är nu uppe i 39 avsnitt och den går alltid att finna via Fotbollskanalen.se eller via iTunes, Acast, Youtube. Naturligtvis går det lätt att googla fram den och den finns även på podcaster och andra typer av plattformar för poddar. Där finns intervjuer med Nanne Bergstrand, Hasse Backe, Pia Sundhage, Jonas Thern, Janne Jönsson, Mats Gren och många, många fler.

Annons

***

Numera kör vi Svenskkollen med både en sammanställning av hur det går för svenskarna i Europa och en hel del mål och assist i form av rörliga bilder:

***

Efter min krönika i fredags om den till stora delar deppiga bokslutssäsongen i svensk fotboll så påpekade några MFF-supportrar att jag var fel ute kring att det väntade mer pengar från Uefa i form av en del ur marknadspoolen gällande Champions League. Vilket var korrekt, MFF har fått indikationer från Uefa på att den summa man fått under 2014 och har tagit upp även delen för 2015 i bokslutet.

Så följande formulering i krönikan innehöll fel om CL-pengar: “Malmö FF kommer att ha en klang-och-jubel-fest när man redovisar det ekonomiska resultatet för 2014 och då ska man veta att stora summor för både försäljningar och Champions League kommer först på resultatet för 2015. Så om framtiden är ljus i MFF-land så är det mörkare i resten av Sverige.

Annons

Det visar sig i årsredovisningen att man tagit upp 27,5 miljoner som upplupna intäkter och de pengarna får man först i handen i juni. Däremot så kommer ju pengarna från Isaac Kiese Thelin, Magnus Eriksson och Emil Forsberg att dyka upp på resultatet för 2015. Något som lär handla om 80-85 miljoner kronor brutto ovanpå det urstarka resultatet på 144 miljoner plus för 2014.

Däremot är det slående att danska lag är mer värda än svenska i Champions League. När FC Köpenhamn spelade i CL 2013-14 så fick man en marknadsandel på 11,4 miljoner euro vilket med en eurokurs på 9,5 ger 108 miljoner kronor. Malmö FF fick alltså halva sin andel i höstas och satte sedan upp lika mycket som upplupna intäkter (27,5 miljoner) och alltså är totalen 55 miljoner kronor.

Räknat på en eurokurs på 9.5 så är det 5,8 miljoner euro, vilket är nästan exakt hälften av FC Köpenhamns del. Enligt MFF.s vd Niclas Carlnen så hänger det ihop med att Danmark har en rankning och dessutom har landets lag ett annat värde för Uefa. Kanske är det tv-rättigheterna som spelar roll? Det är möjligt att det är dyrare att köpa CL för Viasat i Danmark än det är i Sverige när man fördelar kostnaderna?

Annons

Det kan bli så att det ramlar in några Uefa-miljoner till i juni, Malmö FF har fått besked att det är ungefär här det ligger men man kan misstänka att Uefa snarare håller igen med prognosen än tar i för mycket så klubbarna får ändra i sina resultat och bokslut. Först i juni när CL är färdigspelat kommer den totala redovisningen av vad klubbarna fått. Här är fördelningen senaste säsongen, med bland andra FCK.

Publicerad 2015-02-23 14:33

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto