Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Lika sorgligt som väntat att Sofia B Karlsson blev borthotad

Veckans poddgäst är Pär Zetterberg och redan mycket beröm. TACK! Är oerhört tacksam över alla reaktioner som jag får vecka efter vecka kring mina poddar och det är förutom värmande också lärorikt. Som att Zetterberg inte bara går och slappar på skolan i Falkenberg utan som Johan tipsar om, Zetterberg är med och driver Vesterhavsskolan som omsätter 16 miljoner kronor om året.

Alltid gillat Pär Zetterberg för att han vågar säga vad han tycker och hans raka puckar om allt från talangerna som tror att de ska till Chelsea när de ska till ett ungdomslag till att dumförklara både sig själv och Lars-Tommy med tanke på deras mediabråk i början av 2000-talet är uppfriskande. Sedan är det något kul med en spelare som nobbar Premier League för hundens skull.

Podden ”Lundh” är nu uppe i 41 avsnitt och den går alltid att finna via Fotbollskanalen.se eller via iTunes, Acast, Youtube. Naturligtvis går det lätt att googla fram den och den finns även på podcaster och andra typer av plattformar för poddar. Där finns intervjuer med Nanne Bergstrand, Hasse Backe, Pia Sundhage, Jonas Thern, Janne Jönsson, Mats Gren och många, många fler.

***

Oerhört sorgligt med Lasse Larssons bortgång. Anfallaren och skyttekungen var en underskattad spelare utanför Malmö Stadion och en oerhört vänlig och varm person och 52 är alldeles för tidigt. Vet att Malmö FF planerar att hedra honom på lördag och hoppas det blir en värdig och mäktig hyllning, det är det minsta vi kan göra för en av MFF:s stora hjältar.

***

Louis van Gaal måste ha varit galen efter förlusten mot Arsenal i FA-cupen. Att bjuda på mål på hemmaplan och sedan tar Di Maria en riktig dum utvisning. Ja, det är inte alltid tränarens fel. Sedan måste man dock undra om holländarens taktik med långa bollar på Fellaini är rätt väg?

Muntrare för Arsène Wenger som inte direkt kan ha deppat över att få vinnaren av Reading-Bradford i semifinal. Känns upplagt för Arsenal i final och kanske Liverpool är favorit att nå dit från andra halvan trots allt, man bör väl klara både Blackburn i kvartfinalens omspel och sedan Aston Villa på Wembley.

***

Ett nytt program som vi kör varje måndag är SVENSKKOLLEN. Vill du bli på gott humör, in och lyssna på intervjun med tidigare MFF-talangen Alex Nilsson som efter spel i Landskrona Bois och Trelleborgs FF numera spelar i den maltesiska högstaligan.

***

AIK fick med rätta beröm när klubben satsade på projektet ”Fotboll för alla” och Sofia B Karlsson kom in och tog hand om det. Onekligen en satsning i rätt riktning och man tog kliv som den manliga delen av fotbollsvärlden behövde ta. I en intervju med fotbollskanalens David B Larsson berättade Karlsson om hur man skulle jobba mot rasism, sexism och homofobi.

Att det var just AIK som tog klivet var speciellt och hade en viss symbolik för mig, då AIK är en klubb som starkt odlat bilden av vi mot resten, och det har hetat att “alla hatar oss och vad fan gör det” och att det finns två lag i allsvenskan: “Det är vi, AIK. Och det är ni, Inte AIK.” Kanske var det därför jag upplevde det som extra modigt att man vågade ta klivet.

Nej, det betyder inte att alla andra allsvenska storklubbar är perfekta. Nej, det betyder inte att det inte förekommer rasism, sexism och homofobi i andra klubbar. Nej, det betyder inte heller att andra klubbar i Sverige kan släppa den frågan, snarare tvärtom. Samtidigt fanns det en skön signal i att AIK tog klivet med Sofia B Karlsson.

Under måndagen kom ett sorgligt besked, Sofia B Karlsson hoppar av. Hoten blev för mycket. Tyvärr blev jag inte förvånad när hon känner att det är omöjligt att fortsätta och att hoten blev för jobbiga. Det sorgliga är att de var rätt givna när man ger sig in i en värld där en del starka krafter upplever den typen av förändringar som ett hot och något man inte accepterar.

Hade gärna sett ett tydligare stöd på klubbens hemsida men hittar varken något huvudföreningens hemsida eller på AIK Fotbolls hemsida och det är som om det passerar helt utan anmärkning. Varför vill man inte tydligt markera mot att en som jobbar för att ändra klubben och komma fram till värderingar som bättre speglar en verksamhet 2015 och ge henne stöd?

Även om kanske inte alla stod bakom hennes arbete kan väl ingen anse att det är rätt att hota en person så att den lägger ner verksamheten? Då handlar det om att demokratin i klubben havererar. Det finns oerhört mycket positivt kring supporterkulturen som följer med AIK och det är naturligtvis inte alla som står bakom det här, men den relativa tystnaden som följer kan väl ingen uppskatta?

AIK:s stadgar ska enligt AIK-stilen som är värdegrunden och ledstjärnan innebära att “vi vill utforma vår idrott så att”:

– den i alla led ständigt utvecklas och förbättras till form och innehåll
– alla som vill, oavsett etnisk tillhörighet, religion, ålder, kön, nationalitet, fysiska och psykiska förutsättningar, får vara med i föreningsdriven idrottsverksamhet
– den ger upplevelser och skapar kontakt mellan människor ur olika samhällsgrupper – de som deltar får vara med och bestämma om och ta ansvar för sin verksamhet
– den ger alla som deltar en kamratlig och trygg social gemenskap

Det borde alltså vara rätt okontroversiellt att man jobbade på i en riktning av “Fotboll för alla” och att en person som Sofia B Karlsson borde kunna driva det utan att uppleva mordhot och annat som gör det omöjligt att fortsätta.

Publicerad 2015-03-10 kl 08:28

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons