Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Bragd av PSG att räta upp domaren som borde få mer hjälp

Paris SG chockade Stamford Bridge inte bara en gång utan två. Först ordnade David Luiz förlängning med en nick som var hårdare än de flesta skott till 1-1 efter en hörna. Sedan tog Thiago Silva revansch med att nicka in 2-2 efter att han tidigare i förlängningen hade tagit bollen med handen och ordnat straff till Chelsea som Eden Hazard rullade in till 2-1.

Ja, det var en helt osannolik upplösning i en match som hade det mesta och med en osannolik vinnare och scenerna från gräsplanen i London var euforiska och det var Laurent Blanc, eurforiska PSG-spelare och president Nasser Al-Khelaïfi. Fullt förståeligt med tanke på att man länge var på väg ut ur Champions League redan i åttondelsfinalen och först efter Silvas sena mål i 114:e minuten var man vidare.

Kvartsfinal väntar nu för Paris SG och det är en rejäl bragd eftersom laget spelade hela 90 minuter med tio spelare mot elva efter att Zlatan Ibrahimovic blivit utvisad efter en dryg halvtimme, men det hanterade man väl. Chelsea föll ur Champions League på bortamål efter 2-2 hemma och man övertygade inte alls trots att man borde avgjort matchen när man var en man mer under så lång tid.

Imponerad av de flesta spelare i Paris SG, från Edinson Cavani och Javier Pastore långt fram via mittfältet med Motta, Veratti, Matuidi, brassefyran i backlinjen och hela vägen till Sirigu längst bak i målet. Den uppåtgående formen som vi sett från PSG efter svag start i januari men som stegrats i februari och nu i mars fortsatte till nästan perfektion i London.

Tänk att Paris SG är med på fyra fronter: Champions League-kvartsfinal, Ligacupfinal, Franska Cupens semifinal och någon poäng efter Lyon i Ligue 1. Det blir tufft att hålla ihop det hela när man krigar på så många fronter och matcherna tjockar till sig rejält när man avancerar på olika ställen, men det är naturligtvis inget man oroar sig för när man triumferat.

Sedan kan man fråga om Chelsea-försvaret släpper till så många lägen på fasta situationer? Ta bara att Silva först var nära att nicka in 2-2 efter hörna men Thibaut Courtois gjorde en briljant räddning och på den efterföljande hörnan är återigen den brasilianske mittbacken i bra läge och han nickar in målet som tog den Qatar-ägda klubben vidare till en kvartsfinal.

Men man måste ärligt konstatera att PSG var starkare än Premier League-ledaren (tänk att Englands enda representant kan bli Everton i Europa League om man nu inte tror på Arsenal i Monaco eller Man City i Barcelona vilket jag ej gör) både när man spelade elva mot elva och stora delar när man var tio mot elva. Det må vara den rikaste ligan, men inte den bästa.

Sedan gillar inte jag regeln som innebär att PSG hade 120 minuter på sig att göra det viktiga och tunga bortamålet och Chelsea bara 90 minuter, och Uefa borde ändra på det precis som SvFF gjort. Många har invändningar mot att PSG åkt ut på bortamål mot både Chelsea i fjol och Barcelona året dessförinnan, men skillnaden är att då gick det inte till förlängning. Jag kan leva med bortamål men inte med att ett lag får 30 minuter mer på sig.

Rättvisa? Det går alltid att diskutera men det är klart att känslan är att det var rättvist och dessutom att Paris SG rätade upp domaren Björn Kuipers som gjorde ett misstag när han visade ut Ibrahimovic efter 32 minuters spel. Holländaren var snabbt uppe med det röda kortet när Zlatan och Oscar kastade sig in i en kamp om bollen efter en dryg halvtimmes spel.

Det var PSG-spelaren som fick kortet och han blev utvisad. Extremt hårt. Naturligtvis även tufft för Kuipers som ska ta beslutet utan att se repriser utan bara hur han uppfattar situationen. Men man kan tycka att domaren ska vara hundra procent säker när han tar ett så avgörande beslut i en kvartsfinal och man bör vara övertygad om att man ligger rätt.

Det är en bedömning gällande huruvida Zlatan kastar sig in med fötterna och visst, Oscar är först på bollen men Chelsea-spelaren kör ännu hårdare med fötterna och sulorna, och Zlatan viker in benen och det är knappast överdrivet vårdslöst spel. Frispark givetvis. Gult kort hade varit en möjlighet men inget tvång. Det var trots allt en duell och där Zlatan agerade för att inte skada motspelaren.

Är det en svensk reaktion? Ja, det är det ju eftersom jag är svensk men en snabb koll visade att allt från Gary Lineker och många engelska journalister ansåg att domslutet var felaktigt, precis som de franska och en hel del andra experter och journalister från andra länder än de som var inblandade. Tror en nykter bedömning att de flesta var eniga: det var feldömt av Kuipers, vilket händer.

Holländaren borde kanske även agerat kring att alla utespelare i Chelsea-tröja jagade honom i klump efter duellen mellan Oscar och Zlatan. Det ska inte vara tillåtet…om man nu ska vara sådan. Tyvärr blev matchen svårdömd efter att Kuipers tagit beslutet att visa ut Zlatan för det gjorde att han kompenserade med att släppa en del för PSG och dessutom blev det hett och hetsigt.

Ingen dröm att ta hand om, och alla som följde José Mourinho på presskonferensen såg hur portugisen satte tryck på domaren genom att lyfta PSG:s fula spel och han var regelbundet på fjärdedomaren under matchen. Ja, det är en del av hans taktik som en del tränare kör med men det borde inte funka på den här nivån, men det blev fel fler gånger.

Diego Costa borde fått rött kort efter en ful kapning av Thiago Silva men det blev bara gult, och att domarteamet missade när den spanske brassen knuffade omkull Marquinhos på slutet var rätt svårt att fatta. Obegripligt av Chelsea-spelaren att ens ta den risken och det fanns fler exempel på att han hamnade snett i matchen.

Björn Kuipers har nu visat ut spelare i tre raka CL-matcher, enligt statistiken, och alla Liverpool-fans minns när Behrang Safari fick en finger i ögat och låg kvar länge och nog hjälpte till så att Lazar Markovic fick rött kort. Ja, det är naturligtvis skitsvårt att vara domare och de gör misstag precis som spelare men de ska vara mellan två kontrahenter och deras beslut får så stor betydelse.

Björn Kuipers är en oerhört erfaren domare som dömt både Europa League-finalen 2013 och Champions League-finalen 2014 och dömde ett par matcher i VM-slutspelet i Brasilien. Ändå blir det fel här och det är tyvärr så att fotbollen och dess bevakning av tv-kanaler och med sociala medier så går det oerhört snabbt för alla andra att bedöma huruvida det är rätt eller fel.

Domarna måste ha hjälp och det av mer teknik. Att IFAB som styr regelutvecklingen håller emot är svårt att förstå, för det är ett måste för fotbollen att rensa bort den hör typen av felaktiga beslut. Det är omöjligt för domarna att kunna klara sig och vem vill inte ha rätt beslut i sådana här avgörande fall? Fram med en femte domare som följer videorepriser så det blir rätt.

Vi behöver bara gå till AIK-Hammarby i Svenska Cupen i lördags för att hitta en motsvarighet och där Michael Lerjéus missade att Johan Persson tog med handen och det skulle varit en straff för AIK. Det finns givetvis betydligt fler händelser som stärker att fotbollen måste gå dit, för det är omöjligt läge för domarna som i en tid med tv-bilder, sociala medier och ett tryck som följer dem.

Zlatan Ibrahimovic riskerar avstängning i kvartsfinalen men PSG lär överklaga det hela till Uefa och det snyggaste vore om man plockade bort en eventuell avstängning. För de flesta kan se att det inte var ett rött kort i den situationen och det var tur för Zlatan, Kuipers att Thiago Silva och David Luiz tog PSG vidare med några fina huvudrörelser.

Publicerad 2015-03-11 kl 23:34

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons