Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Unnar Zlatan en plats i en exkulsiv skara spelare

Paris SG har 1-1 med sig till Chelsea och Stamford Bridge och det är knappast ett resultat som gör att man på allvar kan tro att Zlatan o Co ska ta sig till kvartsfinal i Champions League. Även om man med rätta kan ifrågasätta Premier Leagues kvalitet i ett europeiskt perspektiv så är trots allt London-laget ligans dominanter och kryllar av CL-veteraner.

Vidhåller det jag skrev i början av februari, det är för tidigt att sätta en fiaskostämpel på den Qatar-ägda franska klubben, och man är fortfarande med på fyra fronter även om det troligen är nere på tre vid 23-tiden i kväll. En trippel inhemksa titlar är ingen omöjlighet även om Lyon vaknade till liv i söndags mot Montpellier och en hemmamatch i franska cupens semifinal är ett plus.

Vad talar för Paris SG? Ja, det skulle vara att man fått tillbaka flera tongivande spelare från skador och man har visat en stigande form under våren. Tänk så många som dömde ut klubben efter förlusten på Korsika, där man tappade en ledning på 2-0 till förlust med 2-4 mot Bastia. Efter det har man resultatmässigt levererat och spelmässigt blivit starkare.

Kanske är det också så att Edinson Cavani passar bättre i Champions League och då särskilt mot Chelsea som kanske inte tvingas gå fram men lär ha mer boll i kvällens hemmamatch. Det kan öppna för Cavani i djupled och han har gjort nästan lika många mål i Champions League som i Ligue 1 och han får uppenbarligen ut mer av sitt spel i Europa.

Vill se Laurent Blanc satsa på Javier Pastore som varit en injektion den sista tiden och gett offensiven fler dimensioner. Upplever att Jens Fjellström var något på spåret när han påpekade att Zlatan och Pastore ofta söker samma ytor och därför kanske inte lirar hundra ihop. Ändå måste det vara rätt att ha Pastore, Cavani och Ibrahimovic på planen.

Om man stagar upp försvaret till höger med Marquhinos så betyder det att David Luiz bildar mttbackspar ihop med Thiago Silva och då lär trion på mittfältet vara Matuidi, Veratti och Motta som ett defensivt ankare. Vill verkligen inte se van der Wiel från start till höger och det innebär att man måste dra ner Luiz och det är mer okej även om det inte är hundra.

Chelsea framstår som oerhört starkt och Mourinho har verkligen fått till ett starkt lag och där hans värvningar av Diego Costa och Cesc Fabrégas vässat det på rätt sätt och man måste vara klar favorit att fixa avancemanget. Lägg till att man varit spelledigt efter att ha vunnit Ligacupen och att man vet att vid 0-0 är man vidare och man behöver inte jaga något mål som för ett år sedan då PSG hade 3-1 från första matchen.

Blir spännande att se om Blanc kan överraska Mourinho på något vis, antingen med en startelva som inte är väntad och/eller med en taktisk disposition som kan ge en fördel. Varför inte Zlatan och Cavani på topp i något som mer kan likna en 4-4-2 eller det mer svenska landslagssystemet med Zlatan bakom en spets i form av Cavani? Ja, det är en match jag ser fram emot.

Zlatan har jagat Champions League under många år och även om hans agent Mino Raiola tror att Sveriges 33-årige lagkapten kan spela till han är 42 eller 43 år gammal så tror jag inte han har så många år kvar i Europa och knappast heller totalt sett. Kanske fullföljer han PSG-kontraktet till 2016 och drar till USA sedan eller så blir det MSL redan i sommar?

Unnar verkligen Zlatan en triumf över José Mourinho, vem har glömt Inters triumf över Barcelona 2010, och dessutom på engelsk mark. och helst efter ett avgörande mål eller assist för att en gång för alla döda tugget från de engelska journalisterna om att han alltid uteblir i de stora matcherna.Vilket skulle hålla hoppet om en CL-triumf för Zlatan vid liv.

Visst, det är många bra lag kvar även efter åttondelarna och det blir fruktansvärt svårt. Särskilt sett till att man i princip spelat dubbelt varenda vecka sedan i januari, med ett undantag, och även om man disponerar en bred trupp med franska mått mätt så lär det slita att man fortfarande är med i allt och det gör att spelschemat blir extremt tajt.

Efter Chelsea väntar först Bordeuax i ligan innan det är Marseille och St Etienne i cupens semifinal och sedan Ligacupens final mot Bastia. Ja, det är späckat om man jagar titlar och det är givetvis något som driver på men det är svårt att balansera. Inget lag har vunnit trippeln i Frankrike vilket säger en del om svårigheten, och då har jag räknat bot CL.

Om man tar sig vidare till kvartsfinal så blir det ett tajt april, men det är givetvis den bucklan som driver Zlatan mest av allt, oavsett om han nu tonat ner snacket om att han verkligen vill vinna den. Naturligtvis är Zlatans karriär magnifik även utan en CL-titel men visst hade det varit passande om han även klev i skaran av svenskar som vunnit Europacupen/Champions League.

De är inte många som gjort det: Kurt Hamrin (Milan 1969), Ove Kindvall (Feyenoord 1970), Conny Torstensson (Bayern München 1974 och 1975), Björn Andersson (Bayern München 1975), Jesper Blomqvist (Manchester United 1999), Patrik Andersson (Bayern München 2001) och Henrik Larsson (Barcelona 2006).

Publicerad 2015-03-11 kl 15:48

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons