Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Karl-Erik Nilsson gör en Anders Svensson - vägrar döma ut ett landslag utan Zlatan

Tillbringade onsdagen på Kamratgården i Göteborg. Blåvitt hade bjudit in medier till en träff med nya huvudtränaren Jörgen Lennartsson som skulle berätta om klubben inför 2015. Vi fick lära oss en del om Blåvitts 4-4-2 och vad som ska styra i anfall och försvar och varför zonförsvaret har markeringsinslag osv. Naturligtvis väldigt grundläggande men ändå intressant att ta del av.

Den typen av grepp kan jag rekommendera fler allsvenska klubbar att ta efter. Det finns mycket att lära för oss reportrar och journalister som bevakar klubbarna och spelarna. Att få de enklare dragen i upplägget och höra om spelarnas vardag. Ju mer vi lär oss om varandras verksamheter desto bättre och tydligare kan bevakningen bli.

Efter sittningen väntade frågesport som G-P:s Mattias Balkander vann. Sedan var det lite informella samtal och jag och Lennartsson kunde reda ut hur han sett på mina förfrågningar om att vara med i podden. I grunden handlar det väl om att Lennartsson inte har mycket att tillägga om det som varit utan väljer att se framåt och det får man köpa.

***

Hammarby sålde alltså 11 000 biljetter på 50 minuter till premiären mot BK Häcken. Närmast lapp på luckan.

***

Klas Ingessons öde var oerhört sorgligt men att döma av utdragen och artiklarna så är hans bok som han skrev ihop med Henrik Ekblom Ystén en stark skildring.

***

Fascinerad över att Championship spelar full omgång när det är Champions League. Uppenbarligen skiter man i Uefa.

***

Anders Svensson fick en del rubriker när han förra hösten i Expressen inte ville skriva under på landslagets dödsruna för tiden efter att Zlatan Ibrahimovic slutat. Artikeln blev hårt rubbad och det fastnade många vid men egentligen backade han mest upp de andra spelarna i följande ordväxling med Anna Friberg från tidningen.

Vad händer med svenska landslaget den dagen Zlatan slutar?

– Många tror att det kommer bli tufft, jag tror precis tvärtom. Jag tror att Sverige kommer bli bättre igen.

Varför då?

– Om man vänder på det, varför skulle Sverige bli sämre utan Zlatan? Han är den största spelaren vi har och någonsin har haft men det blir också en belastning om man har en stark personlighet. Allting handlar om honom och allt byggs upp kring Zlatan. Många spelare söker honom hela tiden och en del kanske till och med är lite rädda.

Är det så att spelare har så stor respekt för Zlatan att det blir ett problem?

– Ja, jag tror det lite grann. Zlatan ska få spela på sitt sätt men det kan också bli lidande för kollektivet. Att jobba tillsammans har alltid varit Sveriges styrka tidigare.

Om Svensson har rätt eller inte går att diskutera och egentligen aldrig att bevisa. För det är så många komponenter som spelar roll i landslaget. Det är som att försöka avgöra om Lars Lagerbäcks landslag gick till många slutspel för att han var en skicklig tränare eller för att han disponerade några av de bästa svenska spelarna (Zlatan, Henrik Larsson, Ljungberg och Mellberg) och egentligen var han en svag förbundskapten.

I min poddintervju med SvFF-basen Karl-Erik Nilsson, som kom ut i måndags, handlar det om 90 minuters intervju och där är det bland annat slående att han inte vill avslöja vare sig vad Friends Arena kostat förbundet fram till i dag eller vilka aktörer det är som ser till att täcka upp underskottet eller fyller SvFF:s del av nyemissionen.

Nilsson är tydlig med att det är press på Hamrén o Co att ta Sverige till EM 2016 för att ordna intäkter, men när det handlar om VM 2018 och 2022 så känns det till viss del om förbundsbasen gett upp tankarna på svenska landslag i VM. I en tid när Uefa bara har 13 platser i mästerskapet så har Nilsson insett att Sverige varit bortskämt och med fallande rankning är möjligheterna små.

Att Zlatan Ibrahimovic är viktig för landslaget är det ingen tvekan om, och han har enorm betydelse för SvFF:s ekonomi även om Karl-Erik Nilsson inte vill gå dit, men det är anmärkningsvärt att SvFF-basen inte är rädd för dagen då Zlatan slutar i landslaget.

“Nej, jag gör inte det, jag tycker att vi haft väldigt fina framgångar med våra unga landslag, vi blev VM-trea med U17-landslaget och vi tog oss av egen kraft till U21-EM nu, och slog ut U20-världsmästarna Frankrike i ett gastkramande playoff. Jag hyser gott hopp om att vi ska ha slagkraftiga landslags framöver”.

Även utan Zlatan?

“Ja, det är jag övertygad om att vi kommer att ha även utan Zlatan. Nu är Zlatan en exceptionellt skicklig fotbollsspelare och det kommer aldrig att komma någon ny Zlatan men det finns spelare med andra kvaliteter som kan forma ett starkt landslag. Det är klart att vi hoppas och tror också på det.”

Försökte driva en hel del frågeställningar och man kan misstänka att de gånger Nilsson gick över till att tala med mig via mitt förnamn så var han lite irriterad. Som när jag ville ha loss siffran på förlusterna kring Friends Arena eller att SvFF borde se till att ha likadana bonusar för herr- och damlandslaget som en symbol för jämlikhet.

Veckans podd med Karl-Erik Nilsson finns här. Podden ”Lundh” är nu uppe i 42 avsnitt och den går alltid att finna via Fotbollskanalen.se eller via iTunes, Acast, Youtube. Naturligtvis går det lätt att googla fram den och den finns även på podcaster och andra typer av plattformar för poddar. Där finns intervjuer med Lennart Johansson, Katherine Salisbury, Therese Sjögran, Jonny Rödlund, Jonas Eriksson, Håkan Mild, Markus Rosenberg och många, många fler.

Publicerad 2015-03-18 kl 20:37

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons