Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

El Clásico är världens största ligamatch

Lundhs blogg

Christian Wilhelmsson är måndagens poddgäst, och en både underhållande och sanningssägande sådan. Vid 06:00 måndag morgon är podden ute och hittas som vanligt via Fotbollskanalen.se eller iTunes, Acast, Youtube eller så googlar man Lundh och hittar den. Givetvis finns den på Podcaster och en massa andra alternativ för poddlyssnande.

***

John Guidetti stänkte in ett snyggt mål för Celtic, men firandet? Eller rättar sagt, det uteblivna firandet?

***

Gillar att Sportbladet fortsätter sina granskningar trots hotfulla reaktioner, och nu senast kring maktkampen i AIK där Johan Segui nu även är ordförande i AIK Fotboll AB och inte bara i AIK FF. Olyckligt att många inte vågar att uttala sig med namn, eftersom det då går att avfärda, men speglar kanske klimatet?

I Sportbladet tar man även upp det större problemet med ett bristande deltagande i demokratiprocessen och det är bara att instämma i faran kring att blott ett fåtal engagerar sig. Skrev en krönika i december om att fotbollen måste reformeras och att nätröstande är en väg till större demokrati och det måste komma.

Annons

***

Staden Barcelona går i väntans tider inför kvällens avspark på Nou Camp. El Clásico nummer 230 väntar och FC Barcelona-Real Madrid är i dag en match som berör så många mer än bara klubbens fans i Spanien. Mitt flyg från Amsterdam var knökfullt och många bar sina klubbfärger och i hotellobbyn säljer receptionen biljetter för 1000 euro styck, vilket är mer än kostnaden för ett årskort.

Den moderna fotbollen, oavsett om man gillar den eller ej, är här och där är det spanska stormötet en match som fångar resten av världen. Som liga har fortfarande Premier League mycket starkare dragningskraft än någon av La Liga, serie A och Bundesliga men ett möte mellan två av världens största klubbar blir större och hetare i form av en match.

Man tror på mellan 400 och 500 miljoner tv-tittare världen över, och även om Asien hamnar i kläm med en sen avspark så öppnar det för Sydamerika och Nordamerika. Den historiska rivaliteten mellan klubbarna och den politiska laddningen känner väl de flesta fotbollsintresserade till och dessutom bjuder klubbarna inte sällan på riktiga uppvisningar fotbollsmässigt med de bästa spelarna och de bästa tränarna.

Annons

För även om FC Barcelona föll från andraplats till fjärde på Deloittes lista över klubbar som tar in mest pengar 2014 så är Real Madrid fortfarande etta och de två klubbarna har länge varit de som haft störst resurser. Lägg till ett skickligt jobb med akademier och där framför allt Barcelon lyckats få spelare från akademin La Masia att nå A-laget och excellera på högsta nivå.

Så även om Liverpool-Manchester United i eftermiddag är en jättematch och flera hundra miljoner tv-tittare kommer att följa händelserna på Anfield är det något annat med Barcelona-Real Madrid. Bara det att man får gå tillbaka till 2008 för att hitta en vinnare av Ballon d’Or som inte spelar i antingen Real eller Barça, och då var det Cristiano Ronaldo i Manchester United säsongen innan han gick till Real.

Om man bara tittar på de senaste fem åren av Ballon d’Or så utser man alltid tre spelare som går till Fifa-galan och då har 13 platser av 15 möjliga tagits av spelare från de spanska storklubbarna, där förutom Lionel Messi och Ronaldo även Xavi och Iniesta slagit sig in några gånger. Undantagen är Manuel Neuer som blev trea 2014 och Franck Ribéry som blev trea 2013.

Annons

Naturligtvis är inte stjärnor allt, men i ett globalt perspektiv så har givetvis Barcelona och Real Madrid hjälp av att de är giganterna i Spanien som allt som oftast slåss om ligatiteln. Real Madrid har med sina 32 titlar fler än de andra klubbarna ihop (29 titlar på sju klubbar) om man drar bort Barcelona som tagit 22 titlar. Så utav 83 titlar har Real och Barca vunnit två tredjedelar.

Utav de senaste 30 ligatitlarna så har Real Madrid tagit 12 och Barcelona 13. Atlético Madrid har två titlar precis som Valencia och sedan har Deportivo la Coruna en titel. Osexigt? Ja, ur ett ligaperspektiv men om man lägger till världens bästa och största stjärnor i varsin klubb och sedan en kamp som inte sällan kokar ner i de här stora matcherna så är det förståeligt att hela världen kollar.

Lägg till att årets kamp om ligatiteln just nu är jämn och där Barcelona plötsligt vaknade till liv efter nyår och har vunnit 16 matcher och förlorat två och excellerat i Champions League, gått till cupfinal och tagit över serieledningen. Real Madrid gick till nyårsfest efter att ha vunnit klubblags-VM och hade 22 raka segrar men sedan rasat samman helt och hållet och är hårt ansatt av medier och fans.

Annons

Upplagt för en match med extra allt och där striden mellan Lionel Messi och Cristiano Ronaldo är en beståndsdel som är värd mycket. Argentinaren har haft en sanslös vår och är tillbaka i den form som många inte trodde han kunde nå igen. Däremot har portugisen haft det tufft sedan han skrek “SIIIIII” efter att ha vunnit Ballon d’Or i januari och blivit omkörd i skytteligan.

Tyska Transfermarkt har kollat på de troliga startelvorna värde och det är Reals 515 miljoner euro som ställs mot Barcelonas  432 miljoner euro. Ja, det är sanslösa summor och värst är givetvis både Ronaldo och Messi som värderas till närmare 1,2 miljarder kronor styck. Undrar om det räcker om någon skulle försöka köpa loss dem? Ja, ja, det är hypotetiskt ännu så länge och här är trupperna.

Barcelona: – Bravo (€12 million), Dani Alves (€10 million), Gerard Pique (€30 million), Jeremy Mathieu (€15 million), Jordi Alba (€25 million); Javier Mascherano (€15 million), Ivan Rakitic (€30 million, Andres Iniesta (€35 million); Lionel Messi (€120 million), Luis Suarez (€60 million), Neymar (€80 million).

Annons

Real Madrid: – Iker Casillas (€8 million), Dani Carvajal (€22 million), Pepe (€15 million), Sergio Ramos (€45 million), Marcelo (€25 million); Toni Kroos (€50 million), Luka Modric (€55 million), Isco (€45 million); Gareth Bale (€80 million), Karim Benzema (€50 million), Cristiano Ronaldo (€120 million).

Vill du kolla i kväll så är det TV12 eller fotbollskanalen.se via Play-abonnemang som gäller och 20:2o börjar sändningen från gräset på Camp Nou eller Nou Camp – beroende på om du är spanjor eller katalan – och det är en match man vill se. En ynnest att få vara på plats och göra matchen som troligen avgör La Liga 2014-15.

Hur det går? Ja, det är svårt att gå emot FC Barcelona efter den senaste tiden och Real Madrid är minst sagt svajigt. Tror på en ganska klar Barcelona-seger mot ett Real som är i gungning. 3-1 är tipset, men kasta inte in alla era PPM-pengar på det.

Annons

Om ni vill fördjupa er i marknadsvärden så finns det en total genomgång av Europas klubbar HÄR och där är det tydligt att både Barcelona och Real Madrid använt sig av musklerna som man har i form av att klubbarna sålt sina egna tv-rättigheter, är i princip ohotade i kampen om att nå Champions League och även sneglat på klubbar i England och på Bayern München när det gäller att maxa varumärket.

Publicerad 2015-03-22 12:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto