Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Chippen hade fått ut mer i landslaget under Hamrén

Veckans svenskkoll är given, se exempel när Carlos Strandberg hittar rätt för första gången med CSKA Moskva och en intervju med Sam Larsson:

***

Christian Wilhelmsson är veckans poddgäst och ni hittar den som vanligt via Fotbollskanalen.se eller iTunes, Acast, Youtube eller så googlar man Lundh och pod och hittar den. Givetvis finns den på Podcaster och en massa andra alternativ för poddlyssnande och är inte särskilt svårfunnen om man kan navigera dator och/eller smartphone.

Träffade mittfältaren några dagar innan han lämnade Hällevik och Sverige för livet i Dubai. Det är där han och Oksana och deras tre barn ska ha sin bas framöver även om de har kvar sommarhuset i Blekinge, och Chippen saknar inte idéer på vad han ska fylla sin tid med, allt från att vara rådgivare till klubbar i Mellanöstern som jagar spelare till barnboksförfattare.

Under nästan 90 minuter gick vi igenom Chippens karriär i både klubbar och landslag och Zlatan är inte ensam om att tycka att Frankrike är ett skitland, vilket förklarar haveriet i Nantes. Det är en rätt osannolik karriär för en spelare som i sin ungdom ansågs för tunn och aldrig var med i några distriktslag eller var ansedd som en större talang.

Under dryga 15 år blev det elva klubbar i elva länder och både VM-slutspel och EM-slutspel och totalt 79 A-landskamper. Bilden av tiden i Lars Lagerbäcks landslag är rätt speciell med en förbundskapten som knappt hade någon dialog med spelarna och där Roland Andersson skulle vara länken till spelarna och det sociala kittet och ersätta Tommy Söderberg men aldrig lyckades.

Uppenbart att Erik Hamréns spelfilosofi och sätt att vara närmare spelarna passade Chippen bättre, men tyvärr hade väl han svårt att övertyga förbundskaptenen till fullo. Tänk om Chippen fått starta mer under EM 2012, för då var han i ett sällsynt slag, och då hade kanske minnena från Kiev varit annorlunda?

Det är nog så att Chippen aldrig fick ut sitt max i landslaget och det är naturligtvis inte bara förbundskaptenernas fel, men självklart handlar det om förtroende och det måste en tränare ge spelare och just kreativa och tekniska spelare måste ha mer av den varan. Tränare måste våga att ha dem kvar för att de ska kunna göra något extraordinärt, och det är slående vilken press Chippen kände just med tanke på att han alltid blev utbytt.

***

Hör att Kalmar FF:s ordförande Anders Nyblom är runt i Kalmar och frågor sponsorer och företag om pengar för att få hem Viktor Elm. Lägg till att Rasmus Elm närmar sig spel och i princip är uppe i matchvikt igen. KFF är plötsligt en outsider i toppstriden.

***

Mikael Antonsson var osäker startande i går på grund av ljumsken, i dag lär vi veta. Erik Hamrén ska formera en startelva och med manskapet han har med sig i Stockholm hade jag valt följande startelva i en mer klassisk 4-4-2:

Isaksson – Tinnerholm, Granqvist, Jansson, Olsson – Larsson, Ekdal, Källström, Zengin – Ibrahimovic, Berg.

Tror dock att Hamrén har följande elva i huvudet: Isaksson – Bengtsson, Granqvist, Antonsson, Olsson – Larsson, Ekdal, Källström – Ibrahimovic – Kiese-Thelin, Zengin.

***

Första gången Sverige skulle möta Moldavien var våren 2001, i kvalet till VM i Japan och Sydkorea, och kunskaperna om den forna delen av Sovjetunionen var begränsade. Drog dit med fotografen Jonte Wentzel på reportageresa och måndagen inför matchen hade vi sex sidor i sportbilagan om Europas fattigaste land.

Ingressen var följande: På onsdag möter svenska fotbollslandslaget Moldavien i VM-kvalet. Expressen har redan varit där, i landet där hoppet brinner som en svag låga, hoppet att fly någon annanstans. För ingen vill leva i landet där korruption, prostitution och fattigdom är vardag. Det stora miraklet är att detta land klarar av att ställa elva man mot Sverige.

Här kan ni läsa hela reportaget om hur jag upplevde Moldavien 2001, några veckor innan Marcus Allbäck blev hjälte i snömatchen.

[youtubeplay id=”ROk4mX0vWqY” size=”small”]

***

Emir Bajrami var en av Erik Hamréns första satsningar men det slutade när han fick problem i Twente och framför allt med ryggen. I veckan väntar ny operation för att rädda karriären för en spelare som bara är 27 år. Bara att hålla tummarna.

***

Dag 1 med landslaget och vi har snack med Johan Elmander om kritiken, Robin Olsen om Hull som var nära, Robin Quaison om A-landslaget och Pierre Bengtsson om att vara däckad i en månad av influensa och ni hittar allt HÄR. Dessutom en krönika om pressen på Erik Hamrén som inte bara slåss för jobbet utan även för SvFF:s pressade ekonomiska framtid.

Schemat som väntar:

March 24

 • 09.45 – Press entrance opens
 • 10.20 – Mixed zone, Friends Arena, available players: Andreas Isaksson, Anton Tinnerholm, Erik Johansson, Marcus Berg, Erkan Zengin, Mikael Antonsson
 • 10.45 – Training session, Friends Arena

March 25

 • 09.45 – Press entrance opens
 • 10.20 – Mixed zone, Friends Arena, available players: Andreas Granqvist, Albin Ekdal, Martin Olsson, Emil Forsberg, Isaac Kiese Thelin.
 • 10.45 – Training session, Friends Arena (open to media first 15 minutes)

March 26

 • Departure for Chisinau
 • 17.10 – Mixed zone, Zimbru Stadium
 • 17.30 – Training session, Zimbru Stadium
 • appr 18.45 – Press conference with Erik Hamrén and one player, Zimbru Stadium

March 27

 • 21.45 – Euro Qualifier Moldova-Sweden, Zimbru Stadium
 • Departure for Stockholm

Observera att det är lokala tider så matchen har avspark 20:45 svensk tid och det är Kanal 5 som visar den och det är många TV4-bekantingar som jobbar med matchen: Hasse Backe, Niklas Jarelind, Karin Frick och Nora Henriksson.

***

Tifot på Camp Nou inför El Clasico var mäktigt, men givetvis reagerar en hel del fans på att det inte var ett äkta tifo då det var klubben som låg bakom det. Hur man än vänder sig…

Publicerad 2015-03-24 kl 08:26

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons