POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

SvFF behöver kliva in i 2015

Sverige möter Iran på tisdag och att det skulle bli en politisk laddad match är inte förvånande. Det är väldokumenterat att man i Iran har en annan syn på kvinnor och idrott och att de exempelvis inte kan besöka idrottsarenor, vilket strider mot allt vad SvFF står för. Då är det välkommet att spelare och ledare i det svenska landslaget säger det.

Dessutom går det att ifrågasätta en regim för att man inte alltid respekterar mänskliga rättigheter som i Sverige. Att man möts i en fotbollsmatch är en sak, men att inte kunna tydligt ta ställning är en annan. Har tidigare gjort parallellen hur svensk handboll agerade kring VM i Qatar och där är inte det svenska fotbollsförbundet än.

Spelarna har varit väldigt tydliga i frågan och det är en klar förändring till det bättre. Vilket inte på något sätt betyder att allt är löst av den anledningen, men det är bra och nyttigt att svenska landslagsspelare som är förebilder och idoler tydligt tar ställning för vad som i Sverige är givna delar av förbundets och samhällets värderingar.

Även om en del kanske längtar tillbaka till tiden när man höll illusionen att idrott och politik inte hör ihop vid liv så är det inte längre möjligt 2015. Det måste även SvFF inse och det går inte att dra fram en policy om att Erik Hamrén förvisso är fri att säga vad han vill men däremot ska alla politiska frågor handläggas av styrelsen för förbundet.

Vad är politik? Ja, det är en svårbesvarad fråga och varför Erik Hamrén inte i lördags kunde säga vad han sa på måndagens presskonferens är en gåta. Nej, det är inte så att någon kränkt förbundskaptenen, eller ens varit elak, som SvFF-basen Karl-Erik Nilsson påstod när han ringde Aftonbladet i söndags kväll. Utan medier har bara påpekat det konstiga i att han inte svarade på frågan.

Erik Hamrén är en vuxen man med ett batteri av rådgivare runt om kring sig och att Iran-matchen skulle dra till sig frågor var inte heller någon nyhet. Det här visar tydligt att en av Sveriges största folkrörelser behöver moderniseras och kliva in i 2015. Det är inget kontroversiellt att Hamrén slår fast sin ståndpunkt mer än en gång, och så ofta har det inte heller gjorts.

Naturligtvis borde Hamrén ha blivit tydligare briefad inför lördagens presskonferens så att han inte skulle känna sådan osäkerhet att han bara hänvisade till en policy om en uppdelning. Vi som följt Hamréns tid som förbundskapten vet att han ofta är försiktig eller osäker kring den här typen av frågor och då oftast avstår från att ge sig in i frågorna, vilket kan slå tillbaka.

Dessutom hade det varit önskvärt att SvFF berättade vad Iran betalar för att spela matchen mot Sverige på Friends Arena. Att SvFF är ekonomiskt pressat är ingen nyhet och då vore det klädsamt om man kunde vara öppen med om vad man får betalt. Lägg till att utbytet med flicklandslag som det tidigare hetat ska ske senast 2016 nu är betydligt mer löst i kanterna.

Publicerad 2015-03-30 kl 14:15

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå