POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

En angenäm kväll för Hamrén

För en knapp vecka sedan var trycket betydligt hårdare på Erik Hamrén. Moldavien väntade i EM-kvalet och efter ett 2014 då Sverige haft det sämsta landslagsåret sedan 1980-talet och fallit lägre än någonsin på Fifa:s världsrankning så fanns inte mycket manöverutrymme för förbundskaptenen. Resultat var det enda som kunde skapa andrum.

Efter 2-0 i Chisinau och 3-1 mot ett vasst IranFriends Arena har Hamrén skaffat sig andrum. Dryga två månader återstår till nästa EM-kval (Montenegro hemma) och dessförinnan möter man Norge i en träningsmatch i Oslo, och förbundskaptenen har plötsligt fler alternativ på flera platser än han haft på ett tag.

Långa perioder mot Iran spelade Sverige en stark offensiv fotboll och skapade lägen och visst, det är som med ett för kort täcke, när man flyttar upp det så blottar man sig. Det ledde till några iranska möjligheter och ett tillfälle som ledde till straff om reducering. Ändå kändes inte den svenska segern riktigt i fara, trots att det iranska landslaget kopplade ett grepp direkt efter pausen, men närmare än en stolpträff kom man aldrig.

Sverige hade rivstartat matchen och gjorde två rätt snabba mål och det var kombinationer och inlägg som låg bakom både 1-0 och 2-0. Framför allt det första målet var oerhört vackert, från Emil Forsbergs dribblingar till Zlatan Ibrahimovic öppnande pass och Erkan Zengins direkta inlägg till lagkaptenen som satte in 1-0 distinkt med huvudet.

Även 2-0 var snyggt när Marcus Berg visade den egenskap som ingen svensk anfallare haft sedan Marcus Allbäcks dagar. Panathinaikos skyttekung högg på en nernickad boll av Zlatan och var säker när han tog den på uppstuds och tryckte in den i nät. Viktigt för anfallare Berg att visa sin klass när han fick chansen från start för första gången på länge.

Zlatan Ibrahimovic fortsätter att excellera och stod för ett snyggt nickmål och en snygg nickassist under 45 minuters spel, och det efter två mål mot moldaverna fredags. Nu är han uppe i 54 mål och kanske är det mest fascinerande att 26 av dem kommit under dryga tre säsonger och på 26 matcher. Innan mötet med Kroatien i Zagreb 2012 hade Zlatan 27 mål på 77 landskamper.

Fast inte nog med det, Marcus Berg hittade rätt när han fick starta mot Iran och det efter att hans inhopp i EM-kvalet lovade gott. Kanske kan han hitta rätt på allvar i landslaget? Han har egenskaper som få andra svenska anfallare? Bakom duon Zlatan och Berg finns Isaac Kiese Thelin som var solid i EM-kvalet och Ola Toivonen som nickade in 3-1 på Iran.

På mittfältet funkade det med att spela fyra man i ett 4-4-2 och där var Albin Ekdal och Kim Källström klart godkända och sedan visade Zengin att han kunde växla upp från EM-kvalet och var riktigt bra första 45 mot Iran, och på andra kanten var Emil Forsberg en injektion ända till en skada tvingade honom att kliva av. Jimmy Durmaz kan vara tillbaka och Sebastian Larsson känner sig långt i från given.

I backlinjen är Pierre Bengtsson och Erik Johansson – vilka matcher mittbacken gjort – rätt självskrivna i juni och kanske även Martin Olsson till vänster. I avstängde Andreas Granqvist frånvaro finns Mikael Antonsson som Hamréns förstaval om han är frisk och även Pontus Jansson är en möjlig ersättare. I mål lär Andreas Isaksson vara ettan men Robin Olsen visade att det finns alternativ.

Så även om Erik Hamrén må vara förbannad på kritikerna efter Iran-turbulensen så kan han åtminstone titta på resultaten och veta att han köpt sig både tid och plats inför EM-kvalet i juni. Vinst mot Montenegro ger ett direkt avgörande under hösten och där det minst blir playoff om en plats i EM 2016, vilket borde göra att bara tanken på det gör att det känns som en smekning att vakna på onsdagen.

Inramningen på Friends Arena blev den rätta och det var mer av en fest med inslag av protest och det gick att ta på stoltheten och glädjen många med rötter i Iran kände, inte minst alla kvinnor som kunde se sitt landslag. Det var skönt och sunt förnuft att SvFF tog beslutet att inte jaga banderoller eller den gamla iranska flaggan. Om sedan Fifa skulle gå efter SvFF för det så får man ta den kostnaden.

Publicerad 2015-03-31 kl 23:30

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå