Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Iran är ett viktigt test för Hamrén o Co

Körde ett försnack inför kvällens landskamp mellan Sverige och Iran med Anna Brolin, Hanna Marklund och Patrick Ekwall:

Sverige jagar en plats i EM 2016 i Frankrike och efter segern mot Moldavien kan Erik Hamrén andas ut en aning inför nästa EM-kval, Montenegro hemma i juni. Oavsett hur det går där lär EM-kvalgruppen antagligen avgöras under några dagar i september. Då spelar Sverige mot Ryssland i Moskva och efter det mot ÖsterrikeFriends Arena.

Fram till dess måste Erik Hamrén försöka vaska fram fler spelare som kan utmana om platser i startelvan. Det är för få som hotar en del av de etablerade och det är något som kan vässa Sverige. Inte så att det betyder att veteranerna med automatik ska bytas ut, utan snarare att de ska känna flåset och att konkurrensen om platserna ska bli hårdare.

Därför kul att Anton Tinnerholm, Erik Johansson och Emil Forsberg är med i startelvan mot Iran, och även Marcus Berg som aldrig riktigt fått något genombrott i landslaget. Iran är ett riktigt vasst landslag som är några snäpp upp från Moldavien och det är ett måste för Sverige att spela mot bra landslag oavsett vad det betyder för Fifa-rankningen.

Även om många är kritiska mot världsrankningen så har den blivit bättre på att peka ut rättvist, men det är möjligen så att man skulle tänka om kring vänskapsmatcher som Uefa inte har med på sin rankning, men det är givet att den är en indikation på var man står. Ingen ifrågasätter väl att Sverige gått sämre på senare år och därmed tappat i kvalitet, eller?

Ett skäl är att Sverige har färre spelare i de stora ligorna och som går långt i Europa. Ovanpå det så får inte alla spelare tillräckligt med speltid och det handlar om en kombination av att den svenska kvaliteten gått ner men också på att konkurrensen ökat av spelare från hela världen. Globaliseringen påverkar inte bara handel och vanligt arbetsliv utan även fotbollen.

Samtidigt finns det ljuspunkter i svensk fotboll. Ta bara att Malmö FF:s äventyr i Champions League visat sig vara ett löpande band av landslagsspelare och att sju i dagens landslagstrupp har spelat i MFF under 2014. Lägg till att det äldre U21-landslaget laddar för U21-EM efter bragden mot Frankrike i höstas och slog Serbien i veckan och vann klart mot Ryssland.

Även om en succé i U21-EM inte med automatik innebär att nya landslagsspelare kommer fram, se bara på laget från 2009 där få i startelvan verkligen tagit nästa kliv: Johan Dahlin – Mikael Lustig, Mattias Bjärsmyr, Rasmus Bengtsson, Emil Johansson – Rasmus Elm, Pontus Wernbloom, Gustav Svensson, Emir Bajrami – Ola Toivonen, Marcus Berg.

Ändå är det givetvis ett gott tecken att Sverige är med där och det finns spelare som Branimir Hrgota, John Guidetti, Simon Gustafsson, Ludwig Augustinsson och många fler som redan i höst kan vara med i en A-landslagstrupp. Hamrén behöver fler alternativ och både en match mot Iran med A-landslaget kan visa den vägen och ett U21-EM.

En del verkar ha uppfattat turbulensen kring att möta Iran som att jag anser att Sverige inte skulle spela mot landet i fotboll. Klart att det är tveksamt men om man väljer att möta landslag från länder med tvivelaktiga regimer så måste man vara tydlig med var man själv står. Givetvis har vi alla ett moraliskt ansvar men idrotten kan inte hållas högre än handel och turism.

Iran är handelspartner med Sverige och svenska företag exporterar för en dryg miljard kronor om året och man köper för en dryg miljard. Om det är okej att handla med landet som styrs av en regim vi på många sätt ifrågasätter så måste det på ett liknande vis vara okej att ha ett idrottsligt utbyte. Däremot kan man utnyttja tillfället att få fram synpunkter som stöttar de som har det svårt.

Skrev en krönika i ämnet hösten 2013 och har inte ändrat ståndpunkt. Om Sverige ska bojkotta ett VM i Qatar 2022 så borde vi alla fundera ett varv till och undra hur många gästarbetare som dör i landet för att se till att det lilla emiratet kan sälja gas och olja och köpa varor från Sverige och många andra länder? Det har pågått länge och lär pågå efter VM.

Givetvis är det för jävligt att folk dör för att bygga VM-arenor, men det är lika för jävligt att gästarbetare dör i Dubai för de bygger skyskrapor, köpcenter och annat för att européer ska åka dit och semestra. Hela systemet för arbetskraft i regionen är helt skruvat, och visar att det naturligtvis är svårt att hantera stora mästerskap och andra utbyten.

Därför är det viktigt att SvFF och andra kring landslaget tar ställning. Det var ett steg i rätt riktning att de svenska landslagsspelarna klev fram och kritiserade hur det är för kvinnor i Iran, vilket lätt glöms bort när man kritiserar SvFF:s valhänta hanterande av den brännande frågan, och det har varit ovanligt att svenska spelare gjort dylikt.

Sedan hade SvFF behövt vara mycket mer öppet om uppgörelsen med Iran. Vad ingår i överenskommelsen med landet som har oerhört svårt att få till matcher av just politiska skäl? Vad händer med utbytet med flicklandslaget i Iran? Och man måste vara kvickare på att utvärdera en policy som får en förbundskapten  att framstå som mindre insatt och empatisk än vad han är.

Hoppas bara att det blir positivt drag på läktarna i Solna och att vi slipper oroligheter eller stökigheter kring att det finns delade uppfattningar kring regimen i Iran. Räcker att se på twitter och i mina email för att inse att det finns både för och emot en regim som många i väst har svårt att förstå sig på och man kan inte respektera bristen på mänskliga rättigheter.

Publicerad 2015-03-31 kl 17:48

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons